Nyomtató a jegyzetek és házi dolgozatok időszakára

Hamarosan indul az új tanév, elérkezik a jegyzetek készítésének, házi dolgozatok írásának időszaka. S bár mi úgy vagyunk vele, hogy minél kevesebb papírt kellene felhasználni ezekre a feladatokra (tabletek, e-book olvasók, digitális jegyzet alkalmazások állnak rendelkezésre garmadával), kétségtelen, hogy néha papíron is meg kell lennie ennek-annak.

Kinéztünk hát egy nyomtatót, amely akár kisebb tanulócsoportokat is képes kiszolgálni és alakul a modern elvárásokhoz.

 

Minden egyben

Bár az Epson a WorkForce WF-3620DWF fedőnévre hallgató all-in-one gépet eredetileg kis irodáknak szánja, de ettől még tökéletes választás lehet kiscsoportos nyomtatónak az iskolaidőszak alatt is. Ha egy diákszálláson összedobja rá a pénzt egy-két szobányi diák (40 ezer forint körül már kapható), megtérülhet a befektetés.

A készülék, mint már írtuk: minden egyben típus, vagyis nyomtat, szkennel, másol, faxol. Utóbbi funkció mondjuk inkább egy kkv irodájában jön jól, de kiszedni ugyebár nem lehet belőle. Használni ellenben nem kötelező.

Méretét tekintve méretesebb, kissé helyigényes darab, de még kényelmesen elfér egy átlagos komódon, ráadásul elég, ha áramforrás van a környékén, ugyanis a nyomtatáshoz nem feltétlenül kell USB-kábellel vagy helyi hálózattal csatlakozni hozzá. A WorkForce WF-3620DWF ugyanis wifi és wifi-direct képest, így akár vezeték nélküli nyomtatásra vagy szkennelésre is rávehető. Telepíteni sem túl macerás, a Windows és a macOS alatt a rendszerek automatikusan elintézik a driverek letöltését és beüzemelését (ha azonos wifi hálózathoz csatlakozunk), okostelefonokon pedig vagy az Epson appja kell, vagy például iOS alatt simán működik a rendszer AirPrint funkciójával a nyomtatás (szkenneléshez már nem árt ott sem az Epson ingyenes iPrint appja.

A készülék kb. 19 lap/perc sebességgel szórja ki az általános felépítésű oldalakat feketében, és 10 lap/perccel színesben. Alkalmas fotónyomtatásra is (bár minőségét tekintve azért látszik, hogy nem erre szánták, a színek kicsit fakók lesznek, de rossznak nem mondható a fotó nyomat minősége sem és van szegély nélküli nyomtatási opció is). Pozitívum, hogy 35 lapos lapadagoló tálcát kapott, így nem kell állandóan felugrálni a nyomtatásnál papírral “etetni”, ráadásul alkalmas kétoldalas nyomtatásra is, így spórolhatunk a papírral.

 

Száraz technikai tudnivalók

A PrecisionCore az Epson talán legfejlettebb nyomtatófej-technológiája, az Epson DURABrite Ultra tinta érdekessége pedig, hogy víz hatására sem kenődik el a nyomat (ami nem egyenlő azzal, hogy nyugodtan mosógépbe vagy vízzel teli kádba vághatjuk a dokumentumokat).

Mindenesetre ha a szobatárs véletlenül erre önti ki az ásványvizet, még van esély, hogy ne bukjunk meg másnap… A szövegkiemelőnek is ellenáll, szóval bátran lehet összefirkálni a jegyzeteket. Több kiszerelésben kapható, s bár nem lesz olyan takarékos, mint a korábban általunk is tesztelt Epson L655 külső tartályos megoldása, azért az XXL-es fekete patron kb. 2200 oldalas teljesítménye elég korrektnek mondható (a színes patronok kb. 1100 oldalra elegendők). A fenntartási költsége ettől függetlenül drágább, mint az említett másik típusnak, ellenben a beszerzési ár között is óriási a különbség, így ebben az esetben lehet, hogy WorkForce a praktikusabb választás. Mindez ugyebár ízlés és pénztárca függvénye.

A szkenner 1 200 dpi x 2 400 dpi felbontással büszkélkedhet, s mint említettük, ez is működik akár mobillal is.

Ami még praktikus lehet: van USB és memóriakártya csatlakozási lehetőség is, így képeket (JPG) vagy szkennelt oldalakat (TIFF) simán nyomtathatunk. Előnézeti képet is kapunk, hiszen a WorkForce kezelőfelületének része egy színes, érintésre reagáló LCD kijelző is.

Utóbbival nagyon kényelmesen elérhetjük az összes funkciót és beállítást a magyar nyelvű menün keresztül. A használatát könnyű megszokni. Nulla technikai érzékkel is megy.

Mindent egybevetve az Epson a WorkForce WF-3620DWF kiváló választás akár több tanévre előre is, s emellett persze a kis irodáknak is tökéletesen megfelelhet. Ha gyakran nyomtatunk és szkennelünk, ráadásul több olyan eszközünk is van, amelyik alkalmas vezeték nélküli kapcsolaton keresztüli nyomtatásra, akkor érdemes elgondolkodni a beszerzésén.

Ne maradjon le erről sem!