Gondolattérképek, folyamatábrák készítése online, ingyen

Nemrég készítettünk egy összeállítást arról, miként tudjuk gondolatainkat, ötleteinket a lehető leghatékonyabban feljegyezni, kidolgozni. Akkor összefoglaltuk a legjobb ingyenes gondolattérkép szoftvereket is, amelyekkel ötleteinket, projektjeinket a legapróbb részletekig felvázolhatjuk, áttekinthető és érthető formában. Ma részben újra érintjük ezt a témakört, mivel mai választottunk feladata a gondolattérképek, folyamatábrák készítése online felületen. Ráadásul teljesen ingyen készíthetünk vele ilyeneket, hogy aztán elmentsük azokat képként vagy akár PDF dokumentumként. De ne szaladjunk ennyire előre…

Plectica: gondolattérképek és folyamatábrák készítése online, ingyen

A Plectica egy kifejezetten letisztult, minimalista felületű online folyamatábra-szerkesztő program, amelynek ingyenes verziója bárki számára rendelkezésre áll, egy gyors és díjmentes regisztrációért cserébe. A programmal gondolattérképeket, folyamatábrákat, Flow-diagramokat, SWOT analíziseket, adatbázis térképeket, Eisenhower-mátrixokat, vagy akár egy leendő regény sztori-térképét is gond nélkül létrehozhatjuk, tulajdonképpen játszi könnyedséggel. A fentiekhez kapunk előre elkészített, átszerkeszthető sablonokat, de ha úri kedvünk úgy tartja, nekiláthatunk a feladatnak teljesen a nulláról, üres lappal is.

A Plectica nincs túlbonyolítva, s éppen ez benne a legjobb. Kis ismerkedés, gyakorlás után nagyon kézre áll a használata, s ebben segítségünkre lehet az online súgó is (angol nyelven).

A rajzeszközökkel dolgozhatunk akár fókusz-üzemmódban is, ami annyit tesz, hogy a felületről eltűnik minden zavaró tényező (gombok, eszköztárak). Ez jól jöhet akkor is, ha prezentálni szeretnénk a létrehozott ábrát, de arra is tökéletes, hogy zavartalanul átnézzük, mit felejtettünk ki esetleg alkotás közben.

Ha végeztünk a munkával, a projekt menthető saját Plectica fiókunkba, de meg is tudjuk osztani azt akár online, weboldalba beépíthető módon, akár úgy, hogy exportáljuk JPG képfájlként vagy PDF dokumentumként. Linkkel történő megosztás esetén választhatunk, hogy a csak megtekinthető, vagy akár átszerkeszthető is legyen az anyag.

Mindent egybevetve a Plectica egy kifejezetten jól sikerült, sokoldalú, mégis egyszerűen használható ábra-szerkesztő program. Az ingyenes verzióban legfeljebb 250 kártyát használhatunk és maximum 25 MB-os fájlokkal dolgozhatunk, ami hobbi célokra, vagy akár egy szabadúszó számára is bőven elegendő lehet a tervezgetéshez. Aki ennél többet szeretne kihozni belőle, viszonylag kedvező áron előfizethet a nagyobb csomagokra.

Ne maradjon le erről sem!