A legjobb programok gondolatok rendszerezéséhez, feljegyzéséhez

Bárkivel előfordul, hogy a buszon ücsörögve jutnak eszébe hasznos ötletek, csak éppen nincs hova feljegyezni azokat, aztán mire megérkezik az út végére, már el is felejti az egészet. Az is gyakori eset, hogy valaki olyan sok dolgot tervez be magának fejben, hogy képtelen átlátni, melyikkel is kellene kezdenie, milyen sorrendben menjen végig rajtuk. Aztán pár nap múlva feltűnik, hogy ezt-azt sikerült elfelejteni. Éppen ezért arra gondoltunk, csokorba gyűjtjük, melyek a legjobb programok gondolatok rendszerezéséhez, feljegyzéséhez.

A legjobb programok gondolatok rendszerezéséhez

Az alábbi programok segítségével nem csak azt kerülhetjük el, hogy elfeledkezzünk a legjobb ötleteinkről, hanem megoldhatjuk velük a megvalósítási folyamatok átgondolását is. Márpedig ez igen sokat számít, ha a hirtelen jövő, s jónak tűnő ötleteiket hatékonyan szeretnénk megvalósítani. Aki folyamatosan olvas minket, most rengeteg ismerőssel találkozhat majd, hiszen az itt összegyűjtött programok többsége szerepelt már nálunk önálló teszttel. Most viszont a konkurenseik is itt vannak, szóval lesz miből válogatni.

Jegyzetelés: Bear, Microsoft OneNote

Anno Stephen King írta Az írásról című kötetében, hogy a legjobb regényötletei mindig alvás közben jöttek, viszont reggelre mindig elfelejtette azokat. Így végül rászokott arra, hogy egy jegyzetfüzetet és egy tollat tartson az ágya mellett, s ha éjszaka felébredt álmából, gyorsan feljegyezte a lényeget, majd aludt tovább.

Hasonló módszert mi is alkalmazhatunk, ha álmunkban eszünkbe jutnak ilyesfajta gondolatok, de nem feltétlenül kell hagyományos jegyzetfüzetre hagyakoznunk. A digitális megoldást az alcímben említett két, okostelefonon és asztali gépeken egyaránt elérhető program jelentheti:

  • Bear: ez a személyes kedvencünk ha jegyzetelésről van szó. Korábban írtunk róla részletes tesztet is, de a fejlesztők azóta is csiszolgatják, így a cikkünk óta eltelt időszakban még több funkciót kapott, s hamarosan teljesen megújult szerkesztőfelülettel jelentkezik majd, benne táblázatkezeléssel, titkosítható jegyzetekkel stb. De a mostani verzió is nagyszerű: kiváló markdown jegyzet alkalmazás, amelyben gyorsan feljegyezhetjük, rendszerezhetjük gondolatainkat, s akár a megosztásukról is gondoskodik, többféle formátumban. A Bear alap változata ingyenes, de ha szükségünk van a szinkronizálási lehetőségre (jelenleg iOS-re és macOS-re érhető el, e két platform között szinkronizálhatjuk jegyzeteinket), akkor olcsón előfizethetünk a Pro változatra. Az ingyenes verzióval mindenesetre feltétlenül érdemes megismerkednie mindenkinek!
  • Microsoft OneNote: a Microsoft saját – ingyenes – jegyzet alkalmazása már számtalanszor szerepelt nálunk. Sokoldalú alkalmazásról van szó, amelyben nem csak a virtuális billentyűzeten gépelhetünk a mobilon, hanem akár hangos jegyzeteket, vagy kézzel írt feljegyzéseket is készíthetünk. Számtalan módon rendszerezhetjük a mentett anyagokat. Nagy előnye, hogy cross-platform, vagyis Windowson, macOS-en, iOS-en és Androidon egyaránt használható, s jegyzeteinket a Microsoft felhő szolgáltatásán keresztül szinkronizálhatjuk is eszközeink között. Így azok mindig kéznél vannak. Szintén előny a tervezgetésnél, hogy a OneNote nem köti meg a kezünket a jegyzetek felépítésekor. Pont olyan szabadon rajozhatunk, írhatunk, helyezhetünk el képeket stb. a jegyzetekben, mintha hagyományos papírt használnánk. Ez sokat segíthet az özeletek részleteinek kidolgozásakor.

Mindkét alkalmazás elsőrangú. Bár Bear rajongók vagyunk, azt kell mondjuk, hogy a Microsoft OneNote ebben az esetben kicsit talán praktikusabb, mert a közvetlenül elérhető hangjegyzetek és a szabadon “belakható” jegyzet felületek érezhető szabadságot adnak gondolataink megregulázásához. Ráadásul utóbbi nagyon emlékeztet a következő blokk kínálatában szereplő alkalmazások látásmódjára.

Gondolattérképek: MindNode, XMind, Freemind, Mindmaps

Mint az a nevükből sejthető, a gondolattérkép-alkalmazások kifejezetten azzal a céllal jöttek létre, hogy gondolatainkat a lehető legjobban átrághassuk a segítségükkel. A diagramok készítéséhez hasonló felületen egyértelműen kiderülnek a gondolatfoszlányok, ötletek közötti összefüggések. Töb szálon jelölhetjük a közöttük fennáló kapcsolatot. A végére az egész kicsit úgy néz ki, mintha egy családfát faragtunk volna az ötlethalomból. Viszont ennek köszönhetően végre átlátjuk majd, pontosan mit is akarunk csinálni, s általában az eredeti gondolatmenet kiegészítését, “tuningolását” is segít megoldani ez a fajta tervezési mód. Nem csak egyszemélyes, hanem akár csoportos gondolkodásra, ötletelésre is kitűnően használható.

Itt is van kedvencünk: a Mindnode. Szerintünk jelenleg ez a legjobban sikerült gondolattérkép szoftver, de sajnos csak iOS-re és macOS-re érhető el. Aki Windowsra keres alternatívát, annak a korábbi cikkünkben részletesen bemutatott 3 remek szoftverttudjuk ajánlani. Ezek közül az egyik ráadásul online használható, vagyis még csak telepíteni sem kell: a böngészőben megnyitva azonnal a rendelkezésünkre áll.

Tennivaló-menedzserek: Microsoft To-Do, Things 3

Ha már minden összeállt és tudjuk, hogy miként valósítsuk meg a frissen kidolgozott ötleteinket, nem árt egy jó minőségű tennivaló-menedzser sem, amelyben beütemezhetjük akár napi szinten is, milyen részfeladatokat kell elvégeznünk, hogy tökéletesen sikerüljön a megvalósítás. Korábban a Wunderlist volt erre az egyik legjobb cross-platform megoldás, s bár ez még most is létezik, de felvásárlása után a Microsoft elkezdte fejleszteni a Microsoft To-Do névre hallgató appot, amelyről anno mi is írtunk, s amely azóta azért elég komoly fejlesztéseken esett át. Így most már az egyik legjobb cross-platform tennivaló-menedzser, rengeteg hasznos funkcióval. Ráadásul teljesen ingyen használhatjuk.

Ha valaki iOS-t és Macet használ, annak viszont érdemes megismerkednie a Things 3 nevű programmal, amely a végtelenségig letisztult, professzionális GTD alkalmazás. Megjelenésekor erről is írtunk részletes tesztet. Szerintünk nincs jobb, sem a felületet, sem a funkciókat illetően. A leadási határidőktől a projektek részletes testreszabásáig mindent beállíthatunk. A felülete pedig sokkal átláthatóbb és ízlésesebb, mint a konkurenseké. Cserébe sajnos nem ingyenes, viszont itt nem előfizetéses rendszer van, hanem egyszeri beruházással juthatunk hozzá a programhoz.

Ne maradjon le erről sem!