Mérjük fel egyszerűen az otthoni wifi hálózat minőségét

Manapság, amikor a legtöbb szolgáltató eleve wifi-képes routert ad az otthoni internethez, egyre izgalmasabb kérdés, hogy miként lehet megfelelően lefedni wifi jellel a lakást, hogy minden helyiségben megfelelő körülmények között internetezhessünk. Korábban mutattunk egy professzionális (Windowson és macOS alatt is használható) alkalmazást, amely akár egy több hálózatot használó iroda felmérésére is alkalmas. Segítségével még azt is ellenőrizhetjük, hogy a különböző hálózatok mennyire “zavarnak be” egymásnak. Ma ennek a programnak a nemrég megjelent kistestvérét ajánljuk a figyelmükbe, amely kifejezetten az otthoni wifi hálózat minőségének felméréséhez készült.

Wifiner: otthoni wifi hálózat felmérése

Ellentétben a bevezetőben emlegetett Netspottal, a Wifiner egyelőre csak MacOS-re érhető el. A Mac App Store-ban vásárolhatjuk meg 5 490 forintos áron. Cserébe a pénzünkért a programmal akár az irodában, akár otthon, villámgyorsan mérhetjük fel a wifi lefedettséget.

Ehhez a Netspotban is megszokott módszert alkalmazhatjuk:

  • Betöltünk egy alaprajzot, ami lehet szkennelt, vagy eleve számítógépen készített. Ha valakinek nincs kéznél ilyen a lakásról, akkor a korábban bemutatott ingyenes, online lakberendező programokat és egy mérőszalagot használva rendkívül egyszerűen elkészítheti. A mérés fontos, mert az alaprajz (lehetőleg JPG képformátumban) megnyitásakor meg kell majd adnunk az egyik fal pontos hosszát, hogy a program be tudja lőni az arányokat.
  • Ezután pontról pontra végigsétálunk a lakáson és ahol megállunk, ott kattintunk egyet az alaprajz adott helyére, mire is a program elvégez egy gyors – pár másodperces – mérést.
  • Ha minden szükséges pont megvan, csak egy kattintás a Generate Report gombra és máris láthatjuk egy hőtérkép szerű ábrán, melyik szobában milyen a jelerősség. Pontosabban több dolgot is megnézhetünk, hiszen a jelerősség változásán kívül a program méri az esetleges vételi zajokat, a le- és feltöltési sebességet stb.

A végeredményről természetesen készíthetünk fotót, így képként is eltehetjük a “wifi-térképünket”. Természetesen minden projekt menthető, így bármikor kiegészíthetjük a felmérést újabb pontokkal.

A Wifiner használata rendkívül egyszerű, tényleg pár kattintás az egész folyamat, nincsenek extra opciók, különleges funkciók, csak a Netspotból megismert alapok. A Wifiner egyszerre csak a csatlakoztatott hálózatot tudja mérni, nem lát rá minden környékbeli wifi jelre, mint a Netspot. Ez részben azért van, mert elsősorban otthoni felhasználóknak készült, akiknek ennyi is elegendő lehet, részben pedig azért, mert az App Store-ba kerülő alkalmazásokra elég szigorú korlátozások vonatkoznak, így jóval kevesebb lehetőségük volt a fejlesztőknek is teljeskörű szolgáltatást összehozni. Ettől függetlenül a Wifiner otthonra több, mint tökéletes, és szerintük egy kisebb kkv irodájának felmérésekor is jól teljesíthet. A felmérés birtokában már sokkal pontosabban behatárolható, hová érdemes elhelyezni a routert, vagy akár a további wifi-elosztókat.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató