Profi látványterv készítése programokhoz, weboldalakhoz

Meglehetősen sokat foglalkoztunk már különféle mockup készítő megoldásokkal, amelyekkel egyszerűen és gyorsan elkészíthetők könyv makettek, utcai plakát előnézetek, vagy éppen programok, weblapok látványos, különféle eszközök kijelzőjére biggyesztett látványtervei. Ma azoknak kedvezünk, akik kifejezetten IT témakörben utaznak, vagyis programok, weboldalak fejlesztésével, esetleg tesztelésével foglalkoznak. Nekik mutatunk egy szolgáltatást, amellyel rendkívül egyszerű egy-egy látványterv készítése programokhoz, site-okoz, digitális kiadványokhoz. A végeredmény pedig vérprofi és akár nyomdai felhasználásra is alkalmas.

Mockuuups Studio: látványterv készítése programokhoz, weblapokhoz

Szemben a korábban bemutatott konkurensekkel, ahol könyvek, plakátok, pólók stb. is szerepelnek a választható makettek között, a Mockuuups Studio kifejezetten programok és weboldalak látványvilágának prezentálására hivatott. Ennek megfelelően itt más témakör nincs, viszont az adott területen ez az egyik legjobb gyűjtemény!

A program ingyen letölthető Windowsra és macOS-re egyaránt, s ott vár benne minket a több száz professzionális fotó és 3D modell: számítógépek, okostelefonok, tabletek, okosórák. Vannak androidos készülékek, PC-k, Macek, iOS eszközök egyaránt. Mondjuk számítógépek esetében a fő vonulatot a MacBookok adják, de mivel ma már egy halom windowsos notebook hasonlít külsejében az Apple gépeire, adott esetben az sem feltűnő, ha egy Windows alkalmazás képét tesszük egy MacBook képernyőjére (mellesleg ennek a valóságban sincs technikai akadálya, hiszen a Maceken több variációban is futtathatók windowsos alkalmazások).

Lendüljünk túl a típus-kérdésen. A lényeg, hogy félelmetes mennyiségű technikai eszköz – Samsung, HTC, Google, Apple, Dell termékek tömkelege – áll rendelkezésünkre a programban, akár különféle környezetben, szituációkban lőtt fotók, akár áttetsző hátterű, 3D-s makettek formájában. Ezekre egyetlen mozdulattal rádobhatunk bármilyen képernyőképet, a program pedig elhelyezi azt az összes variáción, villámgyorsan. Ezután még természetesen kedvünkre válogathatunk. Ha valamelyik nézőképre duplán kattintunk, megtekinthetük nagyobb változatban. Különösebben testreszabni sajnos nem lehet a mockupokat, vagyis inkább csak azt ellenőrizhetjük, hogy az adott képernyőn megfelelők-e a kérdéses képernyőkép arányai. Egyébként egyszerre akár több képernyőképet is importálhatunk, később ezeket egyetlen kattintással aktiválhatjuk a modelleken a jobb oldali képgyűjtő panelről.

Ha megvannak az elképzeléseink és nem akarjuk a teljes kínálatot végigböngészni, a program felső részén található szűrőkkel szűkíthetjük a látványtervek számát: eszköztípus, tájolás és áttetsző háttér mellett akár arra is szűrhetünk, hogy férfi, vagy női kéz tartsa-e az adott eszközt, vagy inkább egyáltalán ne legyen kézben fogva. Emellett bejelölhetünk kedvenceket, hogy később azokra gyorsabban rátaláljunk, illetve válthatunk a Premium és ingyenes képek között, bár utóbbiakból meglehetősen kicsi a választék. A fizetős gyűjtemény nagyjából havonta 5-10 új képpel bővül.

Végül ha valamelyik változat megtetszett, egyetlen kattintással elmenthetjük azt, az általunk választott méretben. Mindig az adott képtől függ, de a teljes méret akár 5000 pixeles szélességű is lehet, vagyis print felhasználásra is tökéletesen megteszik. Ha elég egy kisebb változat, azt is exportálhatunk. Ha teljes fotót választottunk, akkor a végeredmény egy JPG képfájl lesz, de ha áttetsző hátterű anyagra esett a választásunk, azt PNG formátumba menti a program, így megmarad az áttetszőség is.

Mockup készítése Sketch integrációval

A Mockuuups egyik különlegessége, hogy szépen összedolgozik a népszerű UI/UX tervező Sketch alkalmazással is. Ha leendő produktumaink felületét a Sketch-ben készítjük el, akkor a Mockuuups Live Sketch funkciójával egy kattintással tudjuk elhelyezni azt bármelyik mockup fotón. Ráadásul bármit változtatunk a Sketch-ben az éppen kiválasztott felületen, az rögtön látszik a Mockuuups előnézeti képén is. Ezzel igencsak meggyorsítható a munka, ha például a készülő új alkalmazásunkról szeretnénk egy-egy friss látványtervet bemutatni a honlapunkon.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Mockuuups Studio rendkívül egyszerűen használható és IT területről nézve igen tekintélyes választékot kínál. Ha nagyfelbontású mockupra van szükségünk, feltétlenül érdemes megismerkedni vele. Sajnos nem ingyenes, hanem havi előfizetéses rendszerben működik, de nem kell zsákbamacskát vennünk, mivel van ingyenes tesztidőszak is. Pár napig korlátlanul nyúzhatjuk az amúgy is ingyen letölthető alkalmazást. A próbaváltozat lejárta után pedig előfizethetünk rá, különféle konstrukciókban.

A készítők oldalán egyébként azoknak is érdemes körbenézni, akik nem érzik szükségét önálló mockup alkalmazásnak, de örömmel vennének profi Photoshiop vagy Sketch sablonokat ebben a témakörben. Ilyeneket is találunk ugyanis szép számmal, közöttük sok ingyen letölthetőt is.

Ne maradjon le erről sem!