Modern PC játékok macOS-en, iOS-en, vagy gyengébb PC-n

A számítógép nagyszerű munkaeszköz, sokféleképpen felhasználható a tanuláshoz, s nem utolsó sorban kiváló megoldás lehet szórakozáshoz, játékhoz is. Utóbbi viszont nem olcsó mulatság, ha szeretnénk a legújabb játékokkal kikapcsolódni, hiszen ahhoz azért megfelelő hardverre is szükség van. Ráadásul ma még mindig inkább a Windows számít játékplatformnak, hiszen hiába az Apple Arcade vagy a Steam maces gyűjteménye, az Apple asztali rendszerére azért nincsenek akkor húzónevek, mint amit a Steamben találunk Windowsra. Arról nem beszélve, hogy a belépő szintű macek kiváló és hosszú évekig szolgáló munkagépek, de korántsem adnak elég alapot a játékokhoz. S itt jönnek képbe az úgynevezett játékstreaming szolgáltatások, amilyen például a Google Stadia, vagy éppen az NVIDIA GeForce Now. Előbbi a játékkínálatot is maga adja, utóbbi viszont szerintünk egy praktikusabb megoldáshoz folyamodott és olyan jónevű játékforrások beemelésére ad lehetőséget, mint például a hatalmas játékválasztékkal rendelkező Steam. Így ha van már eleve pár Steamben vásárolt játékunk, azoknak eshetünk neki streaming változatban. Mit jelent ez pontosan? Nos azt, hogy a modern PC játékok macOS-en, iOS-en, vagy gyengébb PC-n egyaránt játszhatóvá válnak, s még csak telepítenünk sem kell azokat.

NVIDIA GeForce Now: modern PC játékok macOS-en, iOS-en, vagy gyengébb PC-n

Lényegében tehát a NVIDIA GeForce Now használatával megússzuk, hogy bivalyerős PC-re kelljen költenünk, s viszonylag jó esélyünk van rá, hogy a meglévő középkategóriás, windowsos laptopon, vagy egy inteles MacBook Airen játszhassunk akár a népszerűbb, modern PC játékokkal. Ehhez három dologra lesz szükségünk:

  • Megfelelően gyors internetkapcsolatra (nem árt, ha kábellel is tudunk csatlakozni a routerhez, de megfelelő minőségű wifi esetében az is megteszi).
  • Egy Steam fiókra, benne a megvásárolt játékainkkal. Maga a Steam nem kell, hogy a gépen legyen, ilyenkor egyébként a játékok megvásárlását simán tudjuk intézni a Steam weboldalán található webshopban.
  • Egy NVIDIA GeForce Now regisztrációra és annak összekötésére a Steam fiókunkkal. 

Maga a szolgáltatás NVIDIA GeForce Now szolgáltatás ingyen is elérhető, ám ebben az esetben a játékidőnk korlátozva lesz napi egy órára. Ez sokaknak elegendő, így őket valószínűleg csak az győzhetné meg az előfizetésről, hogy akadnak játékok, amelyek az ingyenes NVIDIA GeForce Now fiókban nem működnek, csak az előfizetősben, illetve a távoli szerverekhez való hozzáféréskor ki kell várnunk a sorunkat a csatlakozásig (ez általában 1 percen belül azért megtörténik). Ezt leszámítva viszont másban nem korlátoznak minket, a teljesítményt illetően az ingyenes változat ugyanazt hozza, mint az előfizetett.

Használata a végletekig egyszerű. Regisztrálunk az NVIDIA oldalán, majd telepítjük az NVIDIA GeForce Now alkalmazást Windowsra vagy macOS-re. 

Utóbbit elindítjuk, bejelentkezünk NVIDIA fiókunkba, majd pár kattintással összekötjük azt a Steam fiókunkkal, bár ezzel akár bevárhatjuk az első játék indítását is, amikor a rendszer így is, úgy is felajánlja majd, hogy bejelentkezzünk a Steambe. Az NVIDIA GeForce Now felületén gond nélkül kiválaszthatjuk a kívánt játékot, s egy kattintással elindíthatjuk. Ennek egyetlen feltétele, hogy rendelkezzünk a játék megvásárolt verziójával a Steam fiókban. 

Ennek hiányában a start elakad. A támogatott játékok listájában temérdek nagy nevet találunk, a választék óriási, de azért azt tudni kell, hogy jelenleg nem minden steames játék használható ilyen módon. Csak azzal játszhatunk, ami már felkerült az NVIDIA felhőjébe. A lista amúgy folyamatosan bővül. Ami viszont nincs felhőben, azzal hiába rendelkezünk a Steamen, ilyen módon nem tudunk vele játszani. Telepíteni nem lehet a virtuálisan elinduló játékgépre. Cserébe a támogatott játékoknál is kimarad a telepítési procedúra, így spórolhatunk a tárhelyen is. Ha pedig minden klappol, elindul maga a játék és kezdődhet a móka. Pont úgy, mintha egy kellően erős PC előtt ülnénk és játszanánk. 

Ha már itt tartunk lássuk, mi a hardver követelmény: Macek esetében akár 2009-es modelleket is használhatunk, de a teljes lista itt található. Windowsos PC esetében minimum 64 bites Windows 7-re, minimum egy Dual core x86-64 processzorra, 4 GB RAM-ra, és DirectX 11-et támogató videovezérlőre lesz szükség, de utóbbival kapcsolatban ennél komolyabb elvárás nem igazán van. Nem kell kifejezetten gamer videkártya, a rendszer beéri egy integrált Intel HD Graphics 2000-rel is. A visszafogott hardverigény oka, hogy a játékokkal streaming módban játszunk, vagyis a renderelést egy távoli szerver végzi (van európai szerver is, ami nagy öröm hálózati sebesség szempontjából), s nálunk javarészt már csak a kapott képet kell megjelenítenie a gépnek, illetve az oda-vissza kommunikációt lekezelni, hogy irányítani is tudjuk a dolgokat. Szóval több múlik az internetkapcsolatunk sebességén és megbízhatóságán, mint a többin. Az irányítási módot is kiválaszthatjuk a konfigurálásnál, lehet billentyűzet és egér, de akár gamerpad is.

Játék a felhőben, akár okostelefonon és tableten is

További érdekesség, hogy a játékstreaming működik akár okostelefonokon és tableten is. Egészen pontosan egy androdos készülékre vagy egy iPhone-ra, iPadre lesz szükségünk. Androidra le kell töltenünk a NVIDIA appját is, iOS alatt viszont a Safari lesz a platform, ezzel kell megnyitni a szolgáltatás oldalát

Bár alapvetően itt is csak a megfelelő fiókok létrehozására, belépésre és persze a Steamben ránk váró játékokra van szükség, azért ebben az esetben kicsit több a korlátozás. Akadnak játékok, amelyeket mobilon vagy tableten jelenleg nem használhatunk, illetve akadnak olyanok is, amelyek használatához csatlakoztatni kell egy gamepad vezérlőt is, anélkül nem megy az irányításuk.

Összegzésül

Mindent egybevetve nekünk az NVIDIA GeForce Now jelenleg jobban bejön, mint a kissé nyögvenyelősen debütáló és több megkötést meghatározó Google Stadia. Ha más nem, egy próbát mindenképpen megér azoknak, akiknek eleve van már néhány játék a Steam gyűjteményükben. Tesztelésre, vagy munka mellett – akár a munkára használt, kevésbé erős windowsos laptopon, vagy kedvenc Macünkön – egy órányi kikapcsolódásra megteszi az ingyenes NVIDIA GeForce Now csomag is. A maces felhasználóknak jelentősen megnöveli a játékválasztékot, hiszen sok jónevű kiadvány nem készül el macOS-re, így viszont gond nélkül játszhatók ezen a platformon is. Persze nem pont olyan az élmény, mintha a legújabb gamer PC előtt ülnénk, de a legtöbb játék gond nélkül, élvezhetően játszható így.

Ne maradjon le erről sem!