Éjszakai mód WordPress oldalakhoz, szinte bármilyen sablonnal

Miközben régebben csak a professzionális alkalmazásokra volt jellemző a sötét felület, addig mára minden modern operációs rendszer (asztali és okostelefonos egyaránt) megkapta az úgynevezett éjszakai, vagy sötét módot. Ennek bekapcsolásával nem csak a szemünket kímélhetjük a gyengébben megvilágított környezetben (kevésbé süti ki kijelző fénye, mivel jóval kevesebb a fehér felület a képen), de bizonyos kijelzők esetében még a fogyasztás is csökkenthető, így az akkuidővel is spórolhatunk. A rendszerek és a kompatibilis alkalmazások tehát ma már egy mozdulattal (vagy akár automatikusan is) átkapcsolhatók éjszakai üzemmódba. A weboldalak túlnyomó többsége azonban még nem rendelkezik ilyen lehetőséggel, így hiába vált a böngésző sötét témára, a weblapok többsége ott fehérlik benne. Anno mutattunk egy megoldást a Chrome-ot használóknak, miként lehet szinte bármely weblapot éjszakai színvilágra alakítani. De mi van akkor, ha valaki a saját, WordPress alapú blogját szeretné ellátni éjszakai üzemmóddal? Nos, erre több megoldás is kínálkozik. Itt van például az alábbi kiegészítő, amellyel könnyedén beüzemelhető az éjszakai mód WordPress oldalakhoz, pár kattintással.

Go Night Dark Mode: éjszakai mód WordPress oldalakhoz

Bár a Go Night Dark Mode nevű WordPress plug-in nem ingyenes, a 14 USD-s árát szerintünk abszolút megéri azok számára, akik kevés kínlódással szeretnének éjszakai üzemmódot varázsolni a saját blogjukra. A legfontosabb előnye, hogy szemben a temérdek, ingyen letölthető megoldással, itt a fejlesztők meglepően gyorsan reagálnak, ha egy-egy népszerű WordPress sablon esetében nem működne megfelelően a kiegészítő. Ráadásul az olyan népszerű sablonok támogatása is belekerült már, mint mondjuk a DIVI.

Telepíteni és konfigurálni nagyon egyszerű: megvásárlása után töltsük le az Envato Market fiókunkból, majd a kicsomagolt ZIP fájlból töltsük fel a go-night.zip fájlt a szerverre a WordPress admin felület Bővítmények / Új hozzáadása / Bővítmény feltöltése lehetőségénél. Feltöltés után aktiváljuk a modult, amely onnantól elérhető a WordPress oldalsávján Go Night néven.

Bár túl sok tennivalónk nem lesz a beüzemelést illetően, de azért érdemes elvégezni néhány beállítást. Az Automatic mode bekapcsolásával például meghatározhatjuk, hogy mikor váltson át az oldalunk éjszakai színvilágra automatikusan. Ez nem kötelező persze, rábízhatjuk a világos és sötét felületek közötti váltást a látogatókra is. Ez esetben a Button részben tudjuk meghatározni, hogy hol és milyen formában kapjon helyet a kapcsoló. A pozíció, a méret és a grafikai stílus egyaránt szabadon módosítható, de sajnos a feliratos változatok esetében jelenleg nincs mód több nyelvű feliratok használatára, vagy legalább az eredeti angol szöveg módosítására. A kapcsolót rendelhetjük bizonyos oldalakhoz, vagy akár az összeshez egyaránt, illetve van lehetőség Shortcode használatára is, így tulajdonképpen szinte bárhová beépíthető. A Colors részben módosíthatjuk a sötét üzemmód színvilágát, ha pedig bármilyen probléma felmerül a színek cseréjét illetően, a Theme Options részben van lehetőségünk megadni a sablon által kezelt háttérszínt használó elemek megnevezéseit. Ugyanitt cserélhetjük le az oldal logóját is éjszakai változatra, ha ez szükséges.

A legutóbbi frissítés óta (Go Night Pro) egyébként az adott rendszer üzemmódjához is képes automatikusan hozzáidomulni a plug-in, vagyis ha mondjuk valaki macOS vagy Windows 10 alatt sötét üzemmódba vált, a weboldalunk is ennek megfelelő színvilággal jelenik meg nála a böngészőben.

Bár a legnépszerűbb WordPress sablonokkal gond nélkül működik ez a plug-in, azért előfordulhat, hogy olyan témát használunk, amelynél nem minden klappol. Ilyenkor lehet manuálisan is próbálkozni a Theme Options részben, de tapasztalatunk szerint a kiegészítő készítői kifejezetten gyorsan reagálnak a vásárlók visszajelzéseire a plug-in Envato Market oldalán (természetesen addig, amíg tart a vásárolt terméktámogatás a licenchez). Így pár nap alatt általában meg tudják oldani, ha valamelyik sablonnal nem működne együtt a modul.

Mindent egybevetve a Go Night Dark Mode plug-in segítségével tényleg egyszerűen beépíthetjük weboldalunkba az éjszakai üzemmódot. Márpedig ez egyre fontosabbnak tűnik, ráadásul sajnos nem minden sablonnál oldják meg alapból, hogy rendesen alkalmazkodjon például a böngészők által “kikényszerített” éjszakai módhoz (a Firefox mobil változatában ez például alap funkció).

Ne maradjon le erről sem!