Saját háttér beállítása világos és sötét módhoz macOS-en, automatikus váltással

A macOS Mojave anno elhozta Macre is a világos és sötét üzemmódot (vagy ha úgy szimpatikusabb, a nappali és éjszakai felületet). Ezt a Catalina után az idén ősszel megjelenő macOS Big Sur is tovább viszi majd, de még mindig hiányzik majd belőle egy fontos funkció: nem tudunk saját fotókat beállítani külön a világos és sötét üzemmódhoz. Kapunk ugyan két új dinamikus háttérképet a Big Surban, de a saját fotókkal még mindig nem megy a dolog egyszerűen. Pontosabban eddig nem ment. Az alábbi kis ingyenes alkalmazással ugyanis könnyedén megoldható a saját fotóból, saját háttér beállítása világos és sötét módhoz macOS-en, ráadásul akár automatikus váltással is működik.

Umbra: saját háttér világos és sötét módhoz macOS-en, automatikus váltással

Az Umbra bizonyára sokak szívébe belopja majd magát, akik szeretnének a macOS világos és sötét üzemmódjához eltérő fotókat használni akár a saját gyűjteményükből, akár letöltött háttérképekből.

Elindítása után egy viszonylag egyszerű felületen találjuk magunkat, ahol a Wallpaper fül Light és Dark részére egyszerűen rá kell csak húzni a kívánt háttérképeket. Ettől kezdve a rendszer ezt a két képfájlt használja háttérképként az adott üzemmódoknál. Ráadásul a Catalina (és a Big Sur) esetében automatikusan vált ezek között is az adott üzemmódnak megfelelően.

Van még egy plusz opció a háttérkép kiválasztásakor. A programban az adott üzemmódot jelképező nézőkép fölé mozgatva a kurzort nem csak egy Choose file.. gomb jelenik meg a saját képek kiválasztásához, hanem egy Unsplash logós gomb is. Ezzel az egyik legjobb ingyenes fotómegosztó oldal gyűjteményéből is választhatunk magunknak háttérképet. Pár kategória egy kattintással kiválasztható, de van keresési lehetőség is, így kényelmesen tallózhatjuk a gyűjteményt. A kép letöltése és háttérképpé varázslása mindössze egy kattintás.

További beállítási lehetőségek

Mint a fentiekből látható, az Umbra használata tényleg gyerekjáték. Van azonban néhány hasznos extra opciója is. A program Preferences részében billentyűkombinációt rendelhetünk a világos és sötét üzemmódok közötti váltáshoz, de akár azt is beállíthatjuk, hogy a menüsorban megbújó Umbra ikonra kattintva ne a program menüpontjai jelenjenek meg, hanem váltson a rendszer az üzemmódok között. A Dark Appearance dims wallpaper funkció bekapcsolásával pedig egy kis plusz sötétítést is kap az sötét (éjszakai) üzemmódhoz kiválasztott képünk.

Mindent egybevetve az Umbra kifejezetten hiánypótló funkciókkal rendelkezik mind Mojave, mind Catalina alatt, s a jelek szerint a macOS Big Sur esetében is jól jön majd.

Ne maradjon le erről sem!