Unsplash fotók használata WordPress oldalakon, pár kattintással

Kedvenc ingyenes fotógyűjteményünk kétség kívül az Unsplash, nem véletlen, hogy visszatérő vendég háttérképes gyűjteményeinkben. Korábban azt is megmutattuk már, miként lehet a legegyszerűbben letölteni onnan fotókat háttérképnek (Windowsra, macOS-re és iOS-re, illetve Androidra), emellett azt is, hogyan a legegyszerűbb egy Unsplash fotó beillesztése készülő prezentációnkba. Még oktatási projektekhez is mutattunk egy külön gyűjteményt az oldalon. Szóval az Unsplash fotói ezernyi módon használhatók, már csak azért is, mert ezek az alkotások ingyenesen felhasználhatók akár üzleti projektekhez is. Nem beszélve a blogokról, weboldalakról. Utóbbiakkal kapcsolatban szeretnénk most mutatni egy trükköt (pontosabban egy ingyenes plug-int), amivel az Unsplash fotók használata WordPress oldalakon, pár kattintással megoldható.

Unsplash WordPress plug-in: Unsplash fotók használata WordPress oldalakon, pár kattintással

Bár eddig is voltak hasonló megoldások, hivatalos kiegészítő ezidáig nem létezett ahhoz, hogy WordPress oldalunkba integráljuk az Unsplash teljes gyűjteményét, s így kényelmesen, közvetlenül az admin felületről illeszthessünk be képeket a blogbejegyzésekbe, vagy a honlap egyéb lapjaira.

Mostantól viszont telepíthető a WordPress gyűjteményéből a hivatalos Unsplash plug-in is, amelyet teljesen ingyen üzemelhetünk be weboldalunkon. Használatához mindössze egy Unsplash fiókra lesz szükségünk, mivel a kiegészítő telepítése után egy egyedi API Key azonosítóra lesz szükségünk, amivel összeköthető a honlap az Unsplash rendszerével. Ettől kezdve egy új blogbejegyzés írásakor, vagy egy aloldal szerkesztésekor már ott találjuk a beilleszthető modulok között az Unsplash lehetőséget is.

Használata egyszerű: válasszuk ki az Unsplash modult beillesztéshez, majd a megjelenő ablakban írjuk be a kívánt kulcsszavakat a kereséshez. Így közvetlenül a WordPress admin felületén kutathatjuk át az Unsplash teljes kínálatát. Ha egy kép megtetszik, egy kattintással beilleszthető az oldalba: a plug-in elintézi helyettünk a letöltés/feltöltés procedúrát és automatikusan kitölti a forrás/képaláírás adatokat (linkekkel együtt) is, így a fotósra és a fotóra is kényelmesen tudunk hivatkozni, nem kell a linkek másolgatásával bajlódni.

Természetesen kiemelt képként is megadhatunk Unsplash fotókat, illetve minden olyan területen elérhető, amely a WordPress saját képbeillesztő felületét használja. Emiatt sajnos akadnak olyan WordPress sablonok is, amelyekben nem fogjuk tudni kihasználni egyelőre ezt a lehetőséget (például ha a DIVI szerkesztőjét használjuk blogbejegyzéseknél is a WordPress saját szerkesztője helyett).

Összegzésül

Mindent egybevetve az Unsplash plug-in nagyon jól jöhet azoknak, akik a blogjukban gyakran használnak Unsplash fotókat illusztrációnak, nyitóképnek. Így nem kell egyenként letölteni a képeket a fotómegosztóról, majd feltölteni a WordPressbe, beilleszteni a megfelelő helyre, szórakozni a hivatkozási linkekkel stb. Egyetlen felületen elintézhetünk mindent a WordPress admin felületén.

Ne maradjon le erről sem!