Tökéletes fotók letöltése háttérképnek számítógépre, okostelefonra, Chrome-ra

Egyik kedvenc képmegosztó oldalunk az Unsplash, amelyről minőséi fotókat tölthet le bárki, teljesen ingyen. Nem csak blogunkba, kiadványainkba jöhetnek jól a letöltött fényképek, hanem háttérképként is remekül mutatnak minden rendszeren, eszközön. Ma mutatunk néhány extra eszközt, amelyekkel egy nagyszerű fotók letöltése háttérképnek szinte gyerekjáték lesz akár asztali gépekre, notebookokra, akár okostelefonokra, tabletekre egyaránt.

Unsplash fotók letöltése háttérképnek Windowsra, Macre, Linuxra

Kezdjük az asztali gépeken és notebookokon található rendszerekkel. Ezek közül a macOS-hez maga az Unsplash is ad egy remek kis alkalmazást. A Mac Wallpapers ingyen tölthető le a készítők oldaláról, illetve a Mac App Store-ból. Telepítése után szépen felcsücsül a menüsávba, s onnan gondoskodik a újabb és újabb háttérképekről az általunk megadott időközönként, amelyeket az Unsplash oldaláról tölt le. Ha valamelyik nem szimpatikus, simán cserélhetjük egyetlen kattintással. Bár csak véletlenszerűen válogathatunk a gyűjteményben, még így is szinte biztosan találunk majd kedvünkre valót.

Alternatívaként Macre is tudjuk ajánlani a Windowson és Linuxon is használható Splashy. Ez nagyjából ugyanazt az elvet követi, mint a hivatalos, maces Unsplash alkalmazás, vagyis véletlenszerűen válogat a fotógyűjteményből és megadott időközönként automatikusan újra cseréli a háttérképünket. Itt is válogathatunk, léptethetünk, ha nem tetszik valamelyik fotó, sőt, itt elvileg lehet szűrni a választékot kategóriák alapján is, bár ez a tesztek során nem igazán hatotta meg a programot (vagy csak nagyon félrekategorizálják a képeket az oldalon, amit azért kétlünk). A Splashy-ről korábban részletes tesztet is írtunk, emitt.

Unsplash iOS eszközökre

Ha valaki iPhone-t vagy iPadet használ, szintén talál hivatalos Unsplash alkalmazást. Az Unsplash for iOS segítségével pár mozdulat csupán letölteni egy-egy dögös fotót a Zárolt képernyőhöz vagy az ikonok alá a Főképernyőhöz egyaránt. A kiválasztott háttérképeket a program a Fotók alkalmazásba menti, onnan lehet a megszokott módon betenni azt háttérnek (Megosztás / Beáll. háttérként.).

Androidra hivatalos app nincs, viszont ezen az aloldalon csokorba szedték az androidos okostelefonokra optimalizált Unsplash fotókat. Szóval innen akár a mobil Chrome böngészővel is letölthetjük, majd a rendszernél megszokott módon aktiválhatjuk a kiszemelt háttérképet.

Unsplash fotók Chrome böngészőhöz

Ha pedig már szóba került a Chrome, nem mehetünk el szó nélkül az Unsplash Instant Chrome nevű plug-in mellett sem, amelyet a Chrome-ba telepítve minden új lap megnyitásakor egy-egy újabb Unsplash fotót csodálhatunk meg (a képernyőképen például éppen Zengxiao Lin fotója látható). Ráadásul ezek letöltését is egy kattintással megoldhatjuk a plug-in segítségével. A jobb alsó sarokban látható kis fogaskerék ikonra kattintva elérhető Beállítások lapon bekapcsolhatjuk a fotó lassú mozgatását és módosíthatjuk kicsit az UI megjelenését is (a Minimal UI felületről eltűnik a Download gomb és a fotós avatarja is).

Ha valaki nem kíván plug-int telepíteni, elég, ha megteszi kezdőoldalnak az Instant Unsplash oldalt. Ez így speciel bármilyen böngészőben megjeleníti a csodás fotókat, legfeljebb az extra opciók (például mozgatás) hiányoznak majd.

Ne maradjon le erről sem!