A legjobb ingyenes feladatlista programok

Napi teendőink végiggondolása, s pláne minden tervezett feladat elvégzése olykor kifejezetten nagy kihívást jelenthet. Ha valaki hatékonyabb megoldást keres feladatai menedzseléséhez, mint a papír és a toll, de nem szeretne ezért extra pénzt kiadni olyan szoftverekre, mint mondjuk a korábban nálunk is bemutatott Things 3, Omnifocus, vagy a The Hit List, annak sem kell tovább keresnie. Összegyűjtöttük ugyanis a – szerintünk – legjobb ingyenes feladatlista programok krémjét, hogy egy helyről kiindulva választhassa ki bárki a számára legmegfelelőbbet.

Legjobb ingyenes feladatlista programok

Elöljáróban annyit azért el kell mondanunk, hogy a bevezetőben említett Things 3 például nagyon megéri az árát. Szerintünk jelenleg nincs átláthatóbb és hatékonyabb GTD alkalmazás, amellyel akár hónapokra előre is kényelmesen tervezhetünk projekteket, tennivalókat, leadási határidőket. Egyetlen gond van vele: csak iOS-re és macOS-re érhető el jelenleg és a fejlesztők egyelőre nem is ígérnek más platformra készülő verziókat. Az alábbiakban viszont olyan ingyenes tennivaló-menedzser alkalmazásokat gyűjtöttünk csokorba, amelyek díjmentesen állnak rendelkezésre szinte bármely platformon.

Microsoft To-Do vagy Wunderlist (Windows, macOS, iOS, Android, Web)

Az ingyenes felhozatal élén nálunk jelenleg a Microsoft To-do áll, amely tulajdonképpen a Wunderlist leendő utódja. A Microsoft anno felvásárolta korábbi kedvencünket, a Wunderlistet, s arra alapozva elkezdték felépíteni saját tennivalólista alkalmazásukat. A Microsoft To-Do mostanra kifejezetten jól használható GTD alkalmazássá fejlődött, ízléses és átlátható felülettel. A Mai nap nézetben mindig láthatjuk aktuális tennivalóinkat, s nagyon jó ötlet, hogy a program minden nap átnézeti velünk a tervezett teendőket is, amelyeket adott esetben egy mozdulattal átsorolhatunk a Mai nap részbe.

Feladatainkat csoportokra bontva is rendszerezhetjük, melyeknél önálló színt és fejlécet is választhatunk, hogy vizuálisan is azonnal megkülönböztethetők legyenek. A feladatoknál megadhatunk határidőt, figyelmeztetési időpontot, jegyzetet, ismétlési folyamatot, sőt, immár fájlokat is csatolhatunk hozzájuk. Emellett van lehetőség alpontok létrehozására is. Szóval a bevásárlólistától a komoly, céges projektek menedzseléséig mindenre lehet használni már most is. De ráadásul folyamatosan fejlesztik, így később lesz majd Outlook integráció és egyéb nyalánkságok is. Jelenleg Windowsra, iOS-re, Androidra érhető el hozzá önálló app, de fejlesztés alatt van a maces verzió is. Sőt, mivel van webes felülete, így tulajdonképpen rendszertől függetlenül is belenézhetünk tennivalóinkba. Természetesen figyelmeztet is minket a megadott időpontokban, szóval ha elfeledkeznénk az átnézéséről, akkor is jelez, amikor valamilyen tennivaló esedékes.

Ha valakinek mégsem jönne be a Microsoft To-Do, egyelőre még a Wunderlist is elérhető. Ennek felépítése nagyon hasonló, inkább csak grafikailag tér el a Microsoft “változattól”, illetve abban, hogy ott a Wunderlist szerverén kell fiókot létrehoznunk, míg a To-do az akár ingyen is létrehozható Microsoft-fiókunkkal használható. Ráadásul a Wunderlistből az okostelefonos appokon túl van macOS és klasszikus Windows alkalmazás is.

Google Tasks (iOS, Android, Web)

Szemben a Microsoft To-do összetettségével a Google Tasks éppen a végtelen egyszerűségével lophatja be magát a szívünkbe. Asztali rendszereke jelenleg nincs hivatalos kliens, de ha valaki belép a saját Gmail fiókjába, ott már megtalálja az önálló Tasks gombot, s azonnal elkezdheti felvenni tennivalóit. Sajnos sok extra nincs benne, így jelenleg csak határidőt és jegyzetet, illetve alpontokat rendelhetünk egy-egy tennivalóhoz. De ha valaki beéri ennyivel, annak a Tasks remek választás.

Az iOS és Android appok igyen letölthetők az adott rendszerre, s nagyon jól használhatók. Itt is a letisztult felület és a gyors adatbevitel az, ami miatt megkedvelhetők. Reméljük, azért fejlesztik folyamatosan, de aki egyszerű és gyors megoldás kell, amelyet elér több platformon is és szinkronizálhatja közöttük tennivalóit, annak érdemes megismerkednie vele.

Todoist vagy Any.do (Windows, macOS, iOS, Android, Web)

Ajánlatunk végére két olyan programot tartogattunk, amelyek csak részben ingyenesek. Mind a Todoist, mind az Any.do nagyon sokoldalú, rendkívül jól használható feladatlista és GTD alkalmazás. Ingyenes verzióik közül talán az Any.do az “engedékenyebb”, itt jóval több funkcióhoz juthatunk hozzá ingyen. A Todoist esetében például a figyelmeztetés is előfizetéshez kötött, így ha hajlamosak vagyunk elfeledkezni tennivalólistánk napi szintű figyelésétől, akkor könnyen lemaradhatunk valami fontosról. Emellett az Any.do esetében akár csatolmányokat is fűzhetünk tennivalóinkhoz. A jegyzetek és alpontok menedzselésére viszont mindkét program gond nélkül alkalmas.

Mindkettőnél van aznapi nézet, s ugyanígy a későbbi teendőinket is azonnal átfuthatjuk bennük. Az Any.do felülete emellett magyar nyelvű (is), ráadásul képes összedolgozni Google Naptárunkkal, így egyetlen felületen láthatjuk tennivalóinkat és naptárbejegyzéseiket. Szóval ha nekünk kellene választani a kettő közül, mit az Any.do mellett döntenénk. De természetesen érdemes mindkettőt kipróbálni, hiszen az nem kerül semmibe. A legtöbb felhasználónak valószínűleg később is bőven megteszi majd az ingyenes változatuk, de aki esetleg többet akar kihozni belőlük, alkalmazáson belüli előfizetéssel megteheti. Ez utóbbi miatt amúgy első indításnál érdemes is odafigyelni, hogy ha nem akarunk előfizetni, akkor a megjelenő panelen az ingyenes verzió használatát válasszuk.

Ne maradjon le erről sem!