Vektoros rajzprogram, webszerkesztő és prezentációs szoftver egyben

A világban vannak remek vektoros rajzprogramok, HTML szerkesztő alkalmazások, prezentációs programok, fotóretusálók. És van egy program (korábbi verziója már szerepelt is nálunk), amely mindezen funkciókat egyesíti: ez a Xara Designer Pro X. Érdekessége, hogy egymagában használható mint vektoros rajzprogram, webszerkesztő, vagy prezentációs szoftver. Vagyis ha elindítjuk, akkor nekifoghatunk egy weboldal elkészítésének, amelyben természetesen elhelyezhetünk interaktív elemeket is, és lehet több aloldalunk is benne, de ha éppen rajzolni támad kedvünk, ahhoz is szinte minden fontos vektoros eszköz a rendelkezésünkre áll benne. Ha pedig egy látványos, akár online, tetszőleges böngészőben lejátszható prezentációra vágyunk, annak se lesz akadálya, ugyanis ilyenek létrehozására is tökéletesen alkalmas.

 

Xara Designer Pro X: egyszerre vektoros rajzprogram, webszerkesztő és prezentációs szoftver

A Xara nevéről a többségnek elsősorban a Xara Photo & Graphics Designer jut az eszébe, pedig a Xara Designer Pro X is igen figyelemreméltó – windowsos – alkalmazás. Dacára annak, hogy a bevezetőben említett feladatokra minden alkalmas – vagyis éppúgy kreálhatunk benne HTML5 alapú honlapot, mint nyomdai minőségű reklámanyagokat, online bannereket, böngészőben lejátszható prezentációkat, s ha kell, fotókat is retusálhatunk vele -, meglepően egyszerű a használata.

Készítői minden elkövettek a felület megtervezésekor, hogy könnyen és gyorsan rátaláljunk a szükséges eszközökre. Az alap rajzeszközökön és formákon túl külön csoportba kerültek a fotók retusálásához szükséges funkciót (fényelési eszközök, klón ecset, felesleges részletek automatikus eltüntetésére használható ecset, vörösszem eltávolító, különféle szűrők, tartalom-függő képméretezést lehetővé tévő funkció, panoráma kép készítő stb.). Emellett az importált fotókból akár egyetlen kattintással kicsalhatjuk azok palettájának főbb elemeit és alkalmazhatjuk azokat mondjuk egy készülő honlap vagy prospektus egyéb elemein.

Hihetetlen jópofa a kitöltési eszköz (Fill Tool), az átlátszóságot szabályozó eszköz (Transparency Tool) és az árnyék eszköz (Shadow Tool) is. Előbbieknél rendkívül egyszerű a maszkolás, utóbbinál pedig többféle árnyéktípusból választhatunk. A vetett árnyék is mindössze egyetlen kattintás és a végtelenségig testreszabható. Extraként pedig ott van még a 3D eszköz is, amellyel gyakorlatilag bármely rajzolt vagy importált ábrából 3D-ben forgatható objektumot kreálhatunk, választható világítással. Persze nem lesz a programból 3DS Max, de ettől még arra, hogy pár ikont vagy ábrát kicsit térbelibbé tegyünk, remekül megteszi.

Igaz is, ábrák és képek: ezekből rengeteget kapunk, különféle weboldal sablonokkal egyetemben a programhoz. Az integrált, kategóriákra osztott gyűjteményből (Utilities / Galleries menüpont) csak egy kattintás előszedni bármelyiket és beilleszteni a készülő műbe. Ikonok, fotók, betűtípusok, webes ábrák stb. várják, hogy felhasználjuk őket.

Lévén weboldalakat is létrehozhatunk, természetesen bármilyen anyag készítésébe kezdünk, mint ott a lehetőség, hogy az egyes objektumokhoz interaktivitást rendeljünk: online linkeket, a tervezés alatt lévő oldalak egymás közötti hivatkozásait, e-mail stb. Sőt, pop-up képeket, videókat, PDF dokumentumokat is kényelmesen linkelhetünk hozzájuk. Mi több, akár a formázott szövegek adott formázásaira is mutathat link (főcím, alcím stb.). Az elkészült webodalakat (amelyek természetesen aloldalakat is tartalmazhatnak), egy kattintással feltölthetjük a Xara szerverére, vagy saját szerverünkre is. Utóbbihoz van integrált FTP kliens is a programban. Még a Google Analytics összekötést is közvetlenül a felületről oldhatjuk meg, a követő-kódot könnyedén beilleszthetjük a weboldal publikálása előtt az oldalba.

 

Az új verzió friss vagy csiszolt funkciói

Az elmúlt hetekben megjelent új, 16-os verzió sokkal jobb OpenType támogatást kapott, ráadásul ügyesedett a szövegek automatikus méretezését tekintve is. Szintén újdonság a fentebb már említett fotó-paletta menedzselés is, amelynek köszönhetően bármely importált fotó színvilágához egyetlen kattintással hozzáigazíthatjuk a többi grafikus elem színét. A panoráma képek készítésének megkönnyítéséért integrálták a programba a Magix Panorama Studio alkalmazást is.

Sokat fejlődött a táblázatkezelés és a grafikonok, diagramok készítése is egyszerűbb lett az új programban. Ráadásul mindenhez kapunk egy halom ízlésesen összerakott sablont is a programhoz járó gyűjteményben.

Profibbak lettek a rajzeszközök is, a nyilak, smart-objektumok, ecsetek használata gyorsabb, egyszerűbb és sokkal testreszabhatóbb eredményt produkálnak. További izgalmas újdonság a Xara Cloud szolgáltatás megjelenése, amely ugyan csak részlegesen ingyenes, viszont nagyon hasznos, hiszen a segítségével a készülő munkákat gyakorlatilag bármilyen eszközön (windowsos PC, Mac, okostelefon) megoszthatjuk munkatársakkal ötletelés, ellenőrzés céljából.

Végül még egy jópofa funkció: a prezentáció készítés. Ehhez is minden eszköz rendelkezésre áll a programon belül, a végeredményt pedig úgy exportálhatjuk, hogy akár online, egy weboldalon is gond nélkül működjön. Látványos, bárki által lapozgatható webes prezentációkat készíthetünk, amelyeket természetesen egy előadás vendégelőadójaként sem lesz gond lejátszani, platformfüggetlenül, tetszőleges böngészőben. Nem kell attól tartanunk, hogy a kivetítővel összekötött gépen nem a megfelelő verziójú PowerPoint vagy LibreOffice fut éppen és ezért szétesik a szépen megtervezett diasorunk.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Xara Designer Pro X egy kifejezetten sokoldalú, összetett alkalmazás, amelyet nehéz pontosan besorolni, mert HTML5 weboldalak, Word dokumentumok, PDF-ek, prezentációk, nyomdai kiadványok, online bannerek készítésére egyaránt befogható. Ha akarjuk, nézhetjük úgy, mint integrált rajzeszközökkel és képretusáló funkciókkal ellátott webszerkesztőt, vagy fotóretusálásra is használható vektorgrafikai/DTP szoftvert. Az viszont mindenképpen örömteli, hogy ezeket a funkciókat sikerült úgy összedolgozniuk a programozóknak, hogy a kezdők és profik egyaránt hatékonyan tudjanak dolgozni a programmal.

Boldogabbak lennénk, ha még azt is ide biggyeszthetnénk, hogy mindezt ingyen adják, de lássuk be, erre azért kicsi volt az esély. A Xara Designer Pro X 299 dolláros áron szerezhető be a készítők oldaláról. Nem éppen olcsó, de azt kell mondjuk, hogy kellően sokrétűen alkalmazható ahhoz, hogy megérje az árát.

Ne maradjon le erről sem!