Xara Designer Pro X365: fotóretusálástól a webszerkesztésig

Van, aki hisz az all-in-one megoldásokban és van, aki inkább arra esküszik, hogy a különféle feladatokra praktikusabb célorientált eszközöket alkalmazni. Ízlés dolga. Mindenki maga döntheti el, hogy jobban szeretne párhuzamosan több alkalmazásban dolgozni amikor egy weboldalt tervez, vagy inkább mindvégig egy felületen belül maradna.
Akiknek ez az utóbbi a vágyuk, azoknak érdemes lehet megismerkedni az alábbi szoftverrel.

 

Xara Designer Pro X365

Még június elején írtunk a Xara Graphics Designer nevű alkalmazásról, amely egy kiváló és viszonylag olcsó vektorgrafikai szoftver, integrált fotóretusálási és bitmap szerkesztési funkciókkal. Ez még persze nem akkora keveredés, hiszen manapság már a Photoshopban is bőségesen találunk vektoros eszközöket.
De a Xara fejlesztői némileg tovább gondolták a tervezői folyamatot és pár hete megjelent a Xara Designer Pro X365 friss verziója is, amely egy felületen vonultat fel szinte mindent, amire szükségünk lehet például egy weboldal megtervezéséhez. Az ikonok megrajzolásától, a fotók retusálásán át, a weboldal elemeinek összerakásáig minden megoldható vele.

 

xara-designer-pro-2

Az alapok egyébként a már előbb említett Xara Graphics Designerből valók, ha valakit részletesen érdekel, hogy milyen grafikai-képszerkesztő funkciókat talál a programban, elolvashatja korábbi tesztünket és mindent megtud. A Xara Designer Pro X365 ezen a téren gyakorlatilag pont azt tudja, mint a testvére: villámgyors vektoros és bitmapes eszköztár, 3D-s effektek, különféle árnyékok, fotóretusáló funkciók, intelligens skálázás, rengeteg képi effekt, és egy hatalmas – jó minőségű – gyűjtemény clipartokból, objektumokból, feliratokból, ikonokból, gombokból, grafikonokból, diagramokból stb.

 

xara-designer-pro-7

A felület, a használat mind-mind egyezik az előzőleg bemutatott programmal. Lényegi különbség talán e tekintetben csak annyi, hogy a Designer Pro “megeszi” a CMYK és 16 bites PSD állományokat is, illetve van belőle 64 bites verzió.
Gyakorlatilag mindkét alkalmazás alkalmas tehát üzleti grafikák, bannerek, print termékek tervezésére. De akkor mi a különbség?

 

Plusz funkciók a webszerkesztéshez

A Xara Designer Pro nem mással, mint a webszerkesztő funkciókkal nyújt többet a tesónál. A poén az egészben, hogy egy működő, HTML5 alapú, akár animációkkal és interaktív elemekkel is tarkított honlap elkészítésekor pont úgy dolgozhatunk, mintha épp egy nyomtatott magazinba szánt hirdetést készítenénk. A felület ugyanis továbbra is marad, csak éppen kiegészül néhány webes extrával: linkek kezelése, webes animációk használata, menük faragása, s persze előnézeti kép a leendő oldalról. Akár mobilra is optimalizálhatjuk vele készülő weblapunkat, de amúgy készíthetünk reszponzív oldalakat is.

 

xara-designer-pro-6

A rengeteg animált effektet az objektumok megjelenésekor, egeres interakcióknál vagy éppen görgetésnél is alkalmazhatjuk. Utóbbi esetben fontos tudnivaló, hogy a mostanság divatos parallax effektet is alkalmazhatjuk.

 

xara-designer-pro-3

A kész weboldalt azután exportálhatjuk egy mappába, vagy publikálhatjuk is rögtön a saját szerverünkre, vagy a Xara webszerverére (ez a regisztráció után ingyenes).

 

Mindent egyben?

A Xara Designer egy igen sokoldalú alkalmazás, amelyben tényleg anélkül tervezhetünk meg egy komplett, több aloldalból álló site-ot, hogy egy pillanatra is ki kellene lépnünk a programból, mondjuk a grafikai elemek miatt. Emellett igen erőteljes grafikai szoftver, legyen szó akár fotóretusálásról, akár vektorgrafikák készítéséről. Ráadásul a weblapok felépítésének tervezésekor ugyanazt a szabadságot élvezzük, mintha egy offline kiadványt tördelnénk benne.

 

xara-designer-pro-4

Azt azonban mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy cserébe a kényelmes, egyetlen felületen történő munkáért és az ár/érték arányt tekintve elfogadhatónak mondható (egyszeri) 80 ezer forint körüli árért, lemond-e olyan extra webszerkesztési lehetőségekről, amelyekre mondjuk az Adobe Muse képes (igaz, havi előfizetésért).
Mindenesetre kevésbé összetett honlapok készítéséhez, vagy mondjuk print anyagok webesítéséhez elsőrangú eszköz a Xara Designer.
Mivel mások helyett nem dönthetünk és az all-in-one kérdéskör nagyon személytől függ, így javasoljuk, hogy akit komolyabban érdekel a szoftver, töltse le a próbaverziót a készítők oldaláról, hogy teljes képet alkothasson a lehetőségeiről.

Ne maradjon le erről sem!