Xara teszt: sokoldalú és villámgyors megoldás képszerkesztéshez

Nem is olyan régen mutattuk be a Magix cég zeneszerkesztő szoftverét, amelynek segítségével gyakorlatilag bárki készíthet stúdió minőségű dalokat videóihoz, prezentációihoz, vagy csak egyszerűen mások szórakoztatására.
Ma egy újabb Magix alkalmazás került terítékre, mivel május végén jelent meg a cég Xara Photo & Graphic Designer elnevezésű szoftverének legújabb verziója. Mi pedig azonnal megnéztük, hogy a jelenlegi, széles grafikai-szoftver kínálatban van-e helye még az ilyen alternatíváknak.

 

Igazi All-in-one grafikai szoftver

Ha azt mondjuk, Adobe Illustrator vagy Corel Draw, valószínűleg mindenki azonnal tudja, mire gondolunk. De hányan mennének el egyetlen kézlegyintéssel a Xara Photo & Graphic Designer neve hallatán? Bizonyára többen, mint a másik kettő esetében. Pedig ez hiba! A Magix szoftvere ugyanis majdnem mindenre képes, amire a két másik, csak éppen jóval olcsóbb kategóriában, ráadásul olyan felülettel és eszközkészlettel, amibe egy mezei felhasználónak sem törik bele a bicskája.

 

xara-photo-10

Ahogy a neve is mutatja, rajzolni és fotókat szerkeszteni egyaránt lehet benne. Ezt a két lehetőséget ügyesen ötvözték a programban, így akár egyetlen dokumentumon belül is használhatjuk a vektoros rajzeszközöket és a bitmapes fotószerkesztő funkciókat. Ha olyanunk van, gyakorlatilag egy komplett, több oldalas kiadványt is betördelhetünk benne, például jól jöhet termékbemutató prospektusok készítéséhez.
Utóbbihoz egyébként az Insert Symbol és Insert Chart menüpontokban látványos ikonok és grafikonok közül is válogathatunk, vagyis még ezek miatt sem kell elhagyni a programot és az interneten keresgélni szimbólumokat, vagy éppen másik alkalmazásban létrehozni grafikont, diagramot.

 

xara-photo-5

Az Insert menüpontban amúgy vektoros ábrák, logók, címkék, stock fotók (Pixabay-re alapozva, vagyis ingyen), gombok stb. is egyetlen kattintással importálhatók. A választék igen bőséges és a minőségükre sem lehet panasz.

 

xara-photo-6

Az eszköztár, az extra tartalmak és a könnyű használat – a vektoros alakzatok átformázása, az árnyékok és átmenetek létrehozása stb. mind egyszerűbb, mint bármely más programban – és ez egyértelművé teszi, hogy a Magix alkalmazása az otthoni felhasználók számára van optimalizálva.

 

xara-photo-4

Viszont a temérdek vektoros ecset, a profi retusáló- és rajzeszköz miatt a program akár a profi grafikusok elvárásainak is megfelel. Az pedig, hogy ilyen hatékonyan képes egy felületen kezelni a vektoros és bitmapes ábrákat, külön előnyt jelent.

 

xara-photo-1

Érdekesség, hogy a programban akár animációkat is létrehozhatunk, bár szerintünk nem ez a Xara erőssége… Mindenesetre ha hirtelen kell és nincs más kéznél, képkockánkénti rajzolással animálhatunk, majd exportálhatjuk művünket anim GIF vagy SFW formátumba.

 

Újdonságok

Az új verzió természetesen hozott számos változást is az elődökhöz képest. A fotószerkesztő funkciók például nagyon sokat fejlődtek, ráadásul rengeteg látványos és jól használható effekttel gazdálkodhatunk, ha fotóinkat izgalmasabbá szeretnénk tenni. A Photo Effect Painternek köszönhetően az effektek immár a fotók egy adott részére is könnyedén alkalmazhatók.

 

xara-photo-3

Az új Magnetic Lasso eszköz egyszerűsíti az objektumok kijelölését.
A fentebb már említett ikoncsomag szintén újítás, korábban ez nem volt a program része, ahogy a Smartshapes gyűjtemény (diagramok, grafikonok) sem. A többi online extra szintén új felületen kapott helyet az előző verziókhoz képest.
Ugyancsak újítás a Photo Grids, amelynek segítségével különféle rács-elrendezéseket alakíthatunk ki fotóinkból.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Xara Photo & Graphic Designer egy remekbe szabott alkalmazás, rengeteg, azonnal kiaknázható extra elemmel, könnyen használható rajzeszközökkel és hatékony fotóretusáló funkciókkal. Mielőtt megvennénk, ki is próbálhatjuk, így biztosra mehetünk.
Kezdőktől a profikig mindenki megtalálhatja benne a számítását, így 90 dolláros ára igen jó ár/érték arányúnak tekinthető.
Ha más nem, a trial verziót érdemes letölteni és egy kicsit ismerkedni vele.

Ne maradjon le erről sem!