Szövegek, képek, fájlok és videók megosztása egyszerűen

Aki szorgosan olvassa az oldalt, tudja: szeretjük az egyszerűen használható, mégis napi szinten is praktikus alkalmazásokat, szolgáltatásokat. Ma kifejezetten jó példával fogunk szolgálni erre, merthogy mutatunk alkalmazás-szolgáltatás kombót, amellyel a szövegek, forráskódok, képek, fájlok és videók megosztása szinte döbbenetes egyszerűséggel oldható meg. Mutattunk már persze hasonló megoldásokat, de itt mindehhez egy halom olyan extra funkciót is kapunk, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a mindennapjainkat, ha gyakran szoktunk másokkal megosztani tartalmakat.

Droplr: szövegek, forráskódok, képek, fájlok és videók megosztása

A Droplr egy kifejezetten jól sikerült fájlmegosztó, amely áll egyszer egy online felületből és szolgáltatásból, illetve egy programból. Előbbit tulajdonképpen bármilyen rendszeren használhatjuk, míg utóbbiból jelenleg Windows és macOS verzió van, illetve egy erősen egyszerűsített mobil app iOS-re.

Két változatban vehetjük igénybe. A Droplr Lite teljesen ingyenes, de ennek megfelelően kicsit korlátozott. Az online felületen csak a fájlok megosztására szorítkozhatunk vele, de ebben mondjuk ott van a szeren: egy mozdulattal rádobhatjuk böngésző ablakára a megosztásra szánt fájlt (vagy fájlokat), majd a villámgyors feltöltés után azonnal kapjuk a letöltési linket, amelyet vágólapra másolhatunk és megoszthatunk ismerőssel, kollégával, vagy akár a nagyérdeművel is a Facebookon. Gyors és egyszerű módszer, de nagyjából ennyiben ki is merül a tudása.

Ha viszont előfizetünk a Droplr Pro változatra, akkor onnantól teljes kényeztetés jár nekünk, amelyet megkapunk a böngészőben is, de ha ráadásként telepítjük a kliens alkalmazást (Windows és macOS) is, akkor megérkezünk a megosztási Kánaánba.

Droplr Pro: megosztás tökéletes kényelemben

A Droplr Pro webes felülete igen kényelmesre és átláthatóra sikeredett. A felület legnagyobb részét a feltöltött állományok nézőképei foglalják el, amelyekhez bármikor kérhetünk linket egy kattintással, megnézhetjük vagy letölthetjük őket, illetve ha már nem kellenek törölni is tudjuk bármelyiket. A későbbi egyszerűbb visszakeresés végett akár címkékkel is elláthatjuk feltöltött állományainkat. De amúgy a nevüket is bármikor átírhatjuk.

Gyűjteményeket is összeállíthatunk (Board), amelyeket akár jelszavas védelemmel is elláthatunk, így a jelszó nélkül nem tudja az adott gyűjteményt megtekinteni senki. Arra viszont figyelni kell, hogy a gyűjtemény jelszavazásától a publikus fájlok még elérhetők maradnak az egyéni linkjükkel. Ha ezt nem szeretnénk, akkor természetesen van lehetőség akár állomány szinten is priváttá tenni bármit, jelszavas védelemmel (a jelszavak generálásáról is gondoskodik a rendszer, így ezzel sem kell foglalkoznunk, de van lehetőség az átírásukra).

Fájlok feltöltésén túl a böngészőben is lehetőségünk van markdown szövegfájlok létrehozására, rövidített linkek készítésére, vagy akár kódrészletek (code snippet) készítésére is. Aztán persze ezeket is gond nélkül megoszthatjuk bárkivel. Mind a markdown-, mind a kódszerkesztő jól használható. Utóbbiban még szintaxis-szerinti kiemeléseket is beállíthatunk egy halom programozási nyelvhez.

A Droplr alkalmazás extrái

A Droplr webes felülete ugyan nagyon kellemes, de ha telepítjük a windowsos vagy maces alkalmazást, további extra funkciókhoz jutunk. Kezdjük ott, hogy a böngésző megnyitása nélkül tudunk fájlokat megosztani, egyszerűen a menüsorban látható ikonra húzva a kérdéses állományt. Az ikonra kattintva ráadásul máris bővül a repertoár. Először is tudunk képernyőképet lőni, amelyet azon nyomban elláthatunk megjegyzésekkel, rajzokkal is. Ugyanígy tudunk screencam videókat rögzíteni is, amelyeket rögvest meg is oszthatunk. Ha gyakran kell távsegítséget nyújtani, vagy programok, weboldalak felületéről egyeztetni, akkor ez döbbenetesen gyors és egyszerű eszköz hozzá.

Emellett a program plug-inek segítségével hajlandó csatlakozni más alkalmazásokhoz is, beleértve a Sketch vagy Illsutrator szoftvereket is. Így az éppen készülő anyag is azonnal megosztható láttamozásra.

Végül innen is elérjük a kódrészlet/markdown/linkrövidítő funkciókat, kiegészítve azzal, hogy a Vágólapról is azonnal megoszthatjuk annak tartalmát online.

A menüben kapunk egy listát is a legutóbb feltöltött fájlokról, amelyben rögtön látjuk azt is, hányan nyitották meg a kérdéses anyagot. Merthogy a Droplr efféle statisztikát is készít nekünk mindenről. Úgyhogy percre pontosan megtudható, mikor volt érdeklődés a feltöltött tartalom iránt. S ha már itt tartunk: lejárati dátumot is megadhatunk, vagyis nem kell azzal foglalkozni, hogy egy hét múlva majd figyeljünk a letöltési lehetőség leállítására. Erről a rendszer gondoskodik helyettünk az általunk meghatározott napon.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Droplr egy kifejezetten jól használható fájlmegosztó oldal. Rengeteg hasznos és praktikus extrával. A kényelmes felületen túl nagy előnye még a gyorsasága is. Akár egy 1 GB-os fájlt is villámgyorsan megoszthatunk vele. Persze ha ilyen mértékben ki akarjuk használni, akkor azt a Lite verzióval már nem tehetjük meg. Akinek szüksége van egy ilyen szolgáltatásra, annak a havi 2.99 USD-s ár viszont valószínűleg bőven megéri majd a befektetést. Macesek előnyben, ők a Droplr alkalmazással is dolgozhatnak, ami plusz kényelmi faktor. Bónuszként van belőle okostelefonos app és Chrome kiegészítő is. Előbbi mondjuk nem különösebben sokoldalú, de arra jó, hogy akár a zsebünkben lapuló telefonról is feltölthessünk képeket, videókat, fájlokat.

Ne maradjon le erről sem!