Logoist 3: hihetetlenül sokoldalú rajzprogram, brutális eszköztárral

Kétségtelen, hogy grafikai szoftverekkel mára Dunát lehet rekeszteni, mi is írtunk már ingyenesről és kereskedelmi forgalomban kapható profi szoftverekről egyaránt. legyünk őszinték, az esetek többségében még csak nincs is közöttük olyan eget verően nagy különbség, a többség ugyanazt a sablont követi funkciók és felület tekintetében egyaránt. Így aztán kifejezetten öröm számunkra, amikor egy kicsit más megközelítéssel próbálkoznak fejlesztők. Így került a képbe a Logoist 3 is, amely egyik a tucatnyi grafikai szoftvernek, de annyi kényelmi funkcióval tömték tele, amennyivel csak kevés konkurense dicsekedhet. Szóval ha még nincs igazi kedvencünk, feltétlenül érdemes vele megismerkeni.

 

Logoist 3: gyors és segítőkész

A Synium Software-féle Logoist 3 alig pár hónapos verzió (korábban egyébként bemutattuk már a cég családfa-tervező szoftverét is). Elődeihez képest a Logoist 3 szinte teljesen új felületet, Metal 2 támogatást, Touch Bar használati lehetőséget kapott, s jóval több sablont, előre definiált stílust találunk benne. Utóbbiaknak köszönhetően ezzel a programmal villámgyorsan haladhatnak a profik, és könnyedén összebarátkozhatnak vele a kezdők is, mert a temérdek presets rengeteg időt megspórol a munka során.

A hótól, a füvön keresztül, az áttetsző üveg felületeken át, a divatos elmosásig minden egy kattintással aktiválható. De van egy halom árnyék variáció, félelmetes mennyiségű gomb-stílus, generálhatunk mintákat, kitöltéseket, tűz effektet, tükröződést stb. Egyszóval mindent, ami hirtelen eszébe juthat valakinek, aki gyorsan szeretne végezni, de azért látványos eredményre vágyik. S ha ez még nem lenne elég, van integrált clipart gyűjtemény is.

Szerencsére a Logoist 3 azért nem csak egy sima effekt-gyűjtemény, az összes egy kattintásos látványelem összeállítás testreszabható utólag, vagy ha nem vagyunk rákattanva az egyszerűsítésekre, akkor felépíthetünk mindent mi magunk, nulláról. Ehhez rendkívül sokoldalú vektoros rajzeszközök állnak a rendelkezésünkre, beleértve formák esetében utólag is módosítható ecseteket is. Ezekből amúgy nincs olyan sok, viszont van ecset szerkesztő funkció, így kreálhatunk sajátokat.

Mint a fentiekből is kiderül, a Logoist 3 egy vektrografikus alkalmazás, ennek megfelelően – a szokásos JPG, PNG, PSD stb. formátumokon túl – importálhatunk eps fájlokat (sajnos ezek nem szerkeszthetők, egyetlen objektumként hozza be őket a rajzfelületre), vagy éppen svg állományokat is (ezeket viszont át is dolgozhatjuk benne gond nélkül, elemeikre szedve azokat), s a kimeneti formátumoknál is kérhetünk eps, svg vagy pdf fájlt. De tudunk exportálni PSD-be, PNG-be (akár rétegenként is), JPG-be stb. Sőt, van Batch export funkció is, így egy lépésben akár több formátumba is kilőhetjük a kész anyagokat.

A program felülete elsőre kicsit sajátos, de villámgyorsan megszokható, s onnantól imádja az ember. Az olyan apró részletek, mint a renderelés módjának egy kattintásos megváltoztatása, a rácsok és a vászon jellemzőinek gyors testreszabása, a rétegek és objektumok áttekinthető struktúrája, mind hozzájárulhatnak, hogy az ember teljes figyelmével a munkára koncentrálhasson. A felület színvilága amúgy változtatható, van sötét és világos variáció, kinek, melyik jön be inkább.

Mindent egybevetve a Logoist 3, nevével ellentétben korántsem csak logók készítéséhez praktikus, bár kétségtelen, hogy azon a területen aztán abszolút lubickolhatunk vele a lehetőségekben. De bármilyen grafikai feladatra befoghatjuk, nem valószínű, hogy csalódnánk benne. A programból van ingyenes próbaverzió is, amely letölthető a készítők oldaláról, ha pedig megtetszett, megvásárolható az App Store-ban, a cikk megjelenésekor éppen 50%-os akció keretein belül 5490 forintért, ami normál esetben értelemszerűen a duplája szokott lenni.

Ne maradjon le erről sem!