2D és 3D szöveg-effektek, logók, bannerek, címsorok készítése egyszerűen

Ha nem vagyunk mesterei a képszerkesztő programoknak, ámde szívesen készítenénk egy-egy látványos bannert, vagy szükségünk lenne egy lenyűgöző címsorra, feliratra egy PowerPoint prezentációhoz, esetleg épp egy logó megalkotásán törjük a fejünket, jól jöhet egy olyan alkalmazás, amely mindezen feladatok elvégzését úgy egyszerűsíti le, hogy a végeredmény azért profi kivitelű legyen. Nos, macOS-re létezik egy olyan program, amellyel a 2D és 3D szöveg-effektek, logók, bannerek, címsorok készítése egyszerűen és gyorsan megoldható. Ezt az Art Text 4, amelynek nemrég megjelent 4.1-es verziója, seregnyi hasznos funkcióval megspékelve.

Art Text: 2D és 3D szöveg-effektek, logók, bannerek, címsorok készítése egyszerűen

Az Art Text 4 nem most szerepel nálunk először, anno írtunk már róla a megjelenésekor. Nem is nagyon szoktunk köztes verziókat kielemezni, ám a múlt héten debütált 4.1-es változat meglehetősen fontos újdonságokkal érkezett, így arra gondoltunk, jobban megnyúzzuk.

Maga a program tulajdonképpen egy összetett és sokoldalú képszerkesztő- és grafikai megoldás, amelynek felületét úgy alakították ki, hogy a lehető legegyszerűbben megszokjuk a használatát, s minél több bonyolult képi effektet használhassunk benne akár egyetlen kattintással. Bár elsősorban 2D és 3D szövegek, címsorok készítésére hivatott, az integrált eszköztárnak köszönhetően ennél azért összetettebb kompozíciókat is kreálhatunk vele: webes vagy akár nyomdai felhasználásra szánt bannereket, képeslapokat, háttérképeket stb. Ráadásul ha nagyon sietünk, akkor ehhez felhasználhatjuk a program temérdek sablonjának valamelyikét. Ezekből erre a linkre kattintva bárki ízelítőt kaphat, amit az adott oldalon látunk, azt tényleg egy kattintás elkészíteni, legfeljebb annyi plusz munkánk lesz vele, hogy módosítsuk a szövegeket a képen.

A sablonok között akad egy halom ingyenes is, de vannak közöttük pár ezer forintért beszerezhető csomagok is. Mindkettő kategória folyamatosan bővül. Hihetetlen szöveg-effekteket találunk a gyűjteményben, kezdve a dinnyeszeletet utánzó, vagy éppen lángoló karakterektől a kávészemekből vagy levelekből kirakott formákig. Utóbbi a program egyik extra funkciójának, a Spray eszköznek a segítségével hozható össze, s tényleg bármilyen formát önthetnek az előre kapott grafikus elemek (levelek, kávészemek, mogyorók, gyümölcsök, LEGO elemek, lufik stb). Jelenleg 440 különféle ilyen elem közül választhatunk (a használatukról itt látható egy részletes videó).

Természetesen nem vagyunk teljesen a sablonok használatára ítélve, összeállításainkat létrehozhatjuk a nulláról is. Tetszőleges méretű vásznon dolgozhatunk, több réteggel. A rétegek tartalmazhatnak szöveget, grafikus objektumokat, textúrákat egyaránt. Minden elemnek átszabhatjuk a jellemzőit, kezdve a kitöltéstől és színektől, az árnyékokon, fényeken át, a maszkok használatáig. A maszkoláson túl vannak shading anyagok, 2D shadelés, térben mozgatható feliratok, textúrák, szabadon felhasználható ikonok és hátterek, kitöltési és torzító effektek, s még egy halom praktikus eszköz, mint például a Blur effekt, amely akár 3D-s összeállításoknál is igen látványos tud lenni. Szóval mindent megtalálunk egyetlen felületen, ami ahhoz szükséges, hogy villámgyorsan legyártsuk a feliratainkat, képi összeállításainkat. Példának okáért a látványos címsorok készítése ezzel a programmal alig egy perc alatt megoldható.

Az Art Text 4.1 újdonságai

Mint a bevezetőben is említettük, a múlt héten megjelent 4.1-es változat számos hasznos újdonsággal dicsekedhet. Ezek közül a legfontosabb a vektoros rajzeszközök megjelenése a programban (Vector Drawing Tools), amelyeknek köszönhetően immár nem kell beérnünk a program vektoros-ábra gyűjteményével, vagy importálni más programból rajzokat, hanem akár az Art Text felületén is rajzolhatunk, illetve módosíthatunk meglévő vektoros ábrákat. A logók tervezésekor ez kifejezetten hasznos.

Fontos, hogy nem csak egy már meglévő vektoros ábrát módosíthatunk: ha létrehozunk egy új Shape réteget, azonnal elkezdhetünk rajzolni a megjelenő eszközökkel (Pen, Move, Convert Anchor Point, Reverse Path Direction). Emellett mostantól lehetőség van a szöveges rétegek vektoros ábrává alakítására az új Convert to Shape funkciónak köszönhetően. Sőt, adott esetben akár vektoros ábraként is exportálhatjuk remekműveinket, feltéve, hogy nem használtunk bennük valamilyen raszteres effektet. Már önmagukban ezekért is megéri frissíteni a 4.1-es verzióra (a 4.0.x változatokról egy ingyen megtehető).

A fentieken túl jelentősen bővül a sablonok száma is, így például kapunk 20 új jelvény és logó mintát, 300 friss vektoros ikont, plusz 137 újabb felhasználható ábrát. Az az eddigi több százas gyűjteményhez adódik hozzá, szóval az abszolút kezdőknek is lesz miből kiindulniuk szinte minden témakörben, ha nem akarnak a semmiből megrajzolni dolgokat.

A program megvásárolható a fejlesztők oldalán, vagy épp az App Store-ból is. Előbbi oldalon pedig találunk ingyenes próbaverziót is, hogy a vásárlás előtt kipróbálhassuk, minden szempontból megfelel-e az elvárásainknak. Szerintünk nagyon jól használható, érdemes kipróbálni. Azzal például érdemes számolni, hogy bár első ránézésre – a felület alapján – nagyon egyszerűnek tűnik az alkalmazás, azért rendszerigénye éppenséggel van, hála a sok 3D-s effektek.

Ellentétben a BeLight Software más jó minőségű alkalmazásával – amilyen például a 3D lakásberendezésre alkalmas Live Home 3D -, az Art Text 4 sajnos nem érhető el Windowsra és iOS-re. Csak macOS-en tudjuk használni. Ott viszont hatalmas segítség lehet sokaknak ha képeslapok, gombok, ikonok, logók, bannerek, címlapok, címsorok készítése a feladat.

Ne maradjon le erről sem!