Lakberendezés: ház, szoba vagy lakás berendezése 3D-ben, akár okostelefon is

A home office életmódra váltás sokak életét változtatta meg teljesen. Az otthoni környezetet nem mindig könnyű hozzáigazítani a munkához. ilyen helyzetben, illetve költözéskor, új lakás vagy ház vásárlásakor, vagy egyszerű felújításkor is jól jöhetnek a különféle lakberendező programok, amelyek segítségével virtuális is megoldható egy ház, szoba vagy lakás berendezése 3D-ben, hogy még azelőtt képet alkothassunk az eredményről, hogy fizikailag nekiesnénk falakat bontani, tapétázni, festeni, bútorokat vásárolni. A lakberendezés nem mindig könnyű dolog, de ezekkel a szoftverekkel sokat lendíthetünk a tervezési fázis előrehaladásán. Ma pedig épp egy ilyen program kerül terítékre, amelyek ráadásul asztali gépeken (Windows, macOS), vagy iPhone-on és iPaden egyaránt használhatunk. Elöljáróban csak annyit mondunk: fotorealisztikus látványterveket faraghatunk, sőt, akár a kiterjesztett valóság segítségével is bejárhatjuk 3D-s terveinket.

Lakberendezés tetszőleges eszközön

A Live Home 3D Pro nem most kerül nálunk először górcső alá. A korábbi verziót is teszteltük, s eddig is nagyon elégedettek voltunk vele (sőt, iPhone-ra szerintünk ez a legjobb lakberendező app). Ez a program használható Windowson, macOS-en, iPhone-on és iPaden egyaránt. Van belőle ingyenes verzió is, de ha azt kinőttük, válthatunk a jóval nagyobb tudású fizetős változatra is. 

Tulajdonképpen a lényeg mindegyik platformon ugyanaz, mint az eddigi verziókban: megrajzolhatjuk a lakás vagy ház alaprajzát, pontosan méretezve azt, majd felépíthetjük az összes helyiséget 3D-ben, beleértve természetesen az emeleteket is. Ezután nincs más hátra, mint berendezni a szobákat a program méretes objektumgyűjteménye segítségével, amelyben kategóriákra bontva válogathatunk a konyhai eszközök, bútorok, berendezési tárgyak között. Természetesen kifesthetjük a falakat, minden elemnek választhatunk saját textúrát, anyagtípust, sőt, a világítás is teljesen interaktív, vagyis az elhelyezett lámpák fénye ki- vagy bekapcsolható, mi több, a fény jellemzőit is teljesen testreszabhatjuk. Ez már csak azért is fontos, mert lehetőségünk van a lakás tájolására is, s annak megfelelően akár az adott napszakokban is megnézhetjük, miként süt be a nap az ablakokon, vagy melyek a lakás folyamatosan árnyékos részei. A megtervezett épületet aztán szabadon bejárhatjuk 3D-ben, készíthetünk fotókat, videókat, illetve a kiterjesztett valóság (AR) segítségével akár be is járhatjuk azt. Mondjuk utóbbi esetben nem árt olyan helyen belépni a virtuális világba, ahol a valóságban nem lesznek közben útban a valós tárgyak, falak, különben érhetnek meglepetések, ha nagyon beleéljük magunkat a digitális környezetbe.

Mindezt persze a korábbi verzió is tudta már, de a legújabb, Live Home 3D Pro 4.0 rengeteg izgalmas új funkcióval dicsekedhet. Máris csokorba szedjük, melyek a legizgalmasabb újításai.

Live Home 3D Pro 4.0: ház, szoba vagy lakás berendezése 3D-ben, akár környezettel együtt is

Bár a program eddig is méretes textúra gyűjteménnyel rendelkezett (szőnyegek, téglák, kövek, textíliák stb.), az új változatban ezek sokkal realisztikusabbra sikerültek. Valósághűbb fém- és kőtextúrákkal dolgozhatunk, az üveg és a tükör felületek pedig sokkal természetesebb tükröződést nyújtanak. Ehhez társul még a megújult anyagszerkesztő is, amelyben tovább finomíthatjuk a textúra tulajdonságait.

A végeredmény is sokkal szebb lesz, a végleges kompozíciók elkészítésekor ugyanis fotorealisztikus, Ray-tracing renderelést is használhatunk, hála az integrált AMD Radeon ProRender sugárkövetéses technológiának. Ez amúgy offline történik, vagyis a végleges képet nem egy távoli szerverekből álló render farm készíti el, hanem a számítógépünk. Ez persze azt is jelenti, hogy minél jobb minőségű fotót szeretnénk készíteni (felbontás, részletesség stb.), annál tovább tart a dolog, s a sebesség erősen függ a gépünk erejétől is. 

Az AMD Radeon ProRender technológiáját amúgy csak számítógépen használhatjuk ki, az iOS verzió egyelőre ezt nem tartalmazza, ott a hagyományos módon készül el a fotó, videó. Cserébe viszont az iOS verzióban rendelkezésünkre áll a RoomScanner funkció is, amellyel beszkennelhetjük a szobánkat, hogy annak digitális mását még gyorsabban létrehozhassuk az alkalmazásban. A dolognak egyetlen feltétele van: olyan iPhone-ra vagy iPadre van szükség, amelyben rendelkezésünkre áll a LiDAR technológia (például iPhone 12 Pro).

A minőségibb renderelésen és az alapjául szolgáló, megújult textúra csomagokon felül a munkafelületen is több változtatás történt. Az egyik ilyen a tetszőleges magasságú falak létrehozásának lehetősége, függetlenül az adott emelet magasságától. Ezeknek a falaknak a kezdő és végmagassága eltérő lehet, s természetesen ugyanúgy beilleszthetünk ezekre is ajtókat, ablakokat, mint az eddig rajzolható faltípusokra.

De lehetővé vált például a ház mozgatása és forgatása is az új, Site elnevezésű projektszinttel. Ha a terveken kicsit odébb szeretnénk helyezni az épületet, vagy elforgatnánk, ez mostantól nem jelent kihívást. S hogy hol is tudnánk áthelyezni egy házat? Nos, természetesen a kertben, vagy egy erdőben, építési területen, szóval egy komplett, megtervezett tájon. 

Merthogy az új változatban már terepszerkesztési funkciókat is kapunk, vagyis nem csak az épületet, hanem annak teljes környezetét is megrajzolhatjuk 3D-ben: folyók, tavak, erdők, gödrök, felhajtók, utak, medencék stb. mind-mind létrehozhatók, s aprólékosan megtervezhetjük a terepviszonyokat is (dombok, lejtők stb.).

Összegzésül

Mindent egybevetve a Live Home 3D Pro 4.0 továbbra is az egyik legjobb lakberendező program, nem csak otthoni használatra, de akár ingatlanosoknak, lakberendezőknek is. Számukra örömhír, hogy a programmal számtalan népszerű 3D-s formátum importálható, így ha nem találjuk meg a számunkra megfelelő berendezési tárgyat a program méretes gyűjteményében, behívhatunk külső forrásból származó objektumokat is (például ha egy gyártó közreadta a bútor 3D-s modelljét). Ugyanígy az exportálás, megosztás is elég változatos formátumokban történhet: kreálhatunk PDF-et az alaprajzból és annak berendezett változatából, JPG vagy PNG képet a 3D-s környezet kiválasztott részleteiről, bejárási videókat, 360° panoráma képet vagy videót, sztereo 360° videót stb. egyaránt létrehozhatunk. Sőt, arra is van lehetőség, hogy 3D modellként (dae, 3ds, skp stb.) mentsük akár a teljes projektet.

Mindezen funkciók többsége persze csak a Pro változatban található meg, de a program használatával ismerkedéshez és alap tervek készítéséhez bőségesen megteszi az ingyenes verzió is. Letölteni innen lehet a megfelelő változatokat: WindowsmacOSiOS.

Ne maradjon le erről sem!