Ház- és lakástervező app iPhone-ra és iPadre, új extrákkal

Sokan talán nem is gondolják, de míg régen csak a számítógépes rendszerekre szerezhettünk be jól használható 3D-s lakástervező szoftvereket, addig a mai okostelefonokra is léteznek ilyenek szép számmal. Anno össze is szedtük a legjobbakat, azóta pedig – mivel csak a másik cikk megjelenése után debütált – bemutattunk egy újabbat is, amelyik a megjelenése után rögtön a kedvencünk lett. Szerintünk jelenleg a Live Home 3D a legjobb ház- és lakástervező app iPhone-ra. Ahhoz képest, hogy milyen óriási tudással rendelkezik, nagyon egyszerű a használata, a végeredmény pedig: szinte fotórealisztikus látványterv leendő házunk vagy lakásunk berendezéséről.

Live Home 3D Pro: ház- és lakástervező app iPhone-ra és iPadre

Míg a Live Home 3D akár ingyen is letölthető az App Store-ból, addig a Live Home 3D Pro fizetős alkalmazás. Pénzünkért cserébe azonban egy ízig-vérig profi lakberendező programot kapunk, amellyel aprólékosan megtervezhetjük az átalakítandó, vagy éppen teljesen új házunk, lakásunk berendezését.

Ehhez méretarányosan tudjuk megalkotni a telefonon az alaprajzot, akár több emeletes elrendezés esetén is. A rajzolás nagyon könnyen megy. Pillanatok alatt összeállíthatjuk a falakat, elhelyezhetjük az ablakokat, ajtókat, majd jöhet is a virtuális lakás berendezése. Rengeteg szín, mintás tapéta közül válogathatunk, vannak bútorok, berendezési tárgyak, lámpák (állítható erősségű és színű fényekkel), növények stb. Mindent méretezhetünk, forgathatunk kedvünkre.

Ha valaki kevesellné az alapból kapott berendezés mennyiséget, alkalmazáson belül vásárolhat további növényeket (Additional plants), bútorokat (Scandinavian furniture), tapétákat (Additional materials). Sőt, a készítők ígérete szerint hamarosan jön egy több mint 300 darabos kültéri objektumokat tartalmazó csomag is majd a jelenlegiek mellé. De még ez sem minden: importálhatunk kiegészítőket a 3D Warehouse oldalról is, vagy feltölthetünk a telefonra saját 3D objektumokat (OBJ, COLLADA, 3DS, FBX stb.) is.

Ha elkészültünk, az egész lakást bejárhatjuk virtuális kamerák segítségével. Készíthetünk fotókat bármely pozícióból, vagy akár videókat is rögzíthetünk a virtuális tér bejárásáról. Érdekesség, hogy a fényeket nem csak a lámpákkal oldhatjuk meg, hanem – ha megadjuk a lakás tájolását – a program képes a nap járását követve az adott időpontnak megfelelő fényviszonyokat teremteni a virtuális lakásban. Minderről pedig készíthetünk nagy felbontásúő, szinte fotórealisztikus fényképeket is, amelyeket menthetünk a telefonra, vagy megoszthatunk az ismerősökkel.

Kép forrása: BeLight Software Ltd.

Sőt, kreálhatunk 360º-os panoráma képeket, vagy bejárhatjuk a lakást a virtuális valóság (AR) segítségével, gyakorlatilag méretarányosan. Mellesleg a tervek 3D formátumokban is exportálhatók.

Lakberendező app Új funkciókkal

Mint a bevezetőben is említettük, a Live Home 3D Pro folyamatosan fejlődik. Jelen cikkünk apropója is éppen az, hogy a napokban megjelent friss verzió újdonságaira felhívjuk a figyelmet. Így például mostantól akár egeret is használhatunk, hiszen a program kihasználja az iOS 13 rendszer egértámogatási funkcióját. Így tervezés közben akár az egerünkkel és az érintőképernyővel egyaránt dolgozhatunk. Elsősorban persze az iPadet használóknak lesz nagyon hasznos ez a funkció.

Kép forrása: BeLight Software Ltd.

Emellett az új verzió közel 100 új mintázattal (fa, tégla, parketta stb.) és objektummal bővül (elektromos autók, lámpák, szófák, fotelek, kandallók stb.), illetve kapunk ismerkedési alapnak egy teljesen bútorozott ház-sablont is. Mostantól akár SketchUp 2020 modelleket is importálhatunk, emellett az objektumok eszközök közötti megosztása is kényelmesen megoldható.

Windowsra és macOS-re is letölthető

A Live Home 3D eredetileg egyébként Macen kezdte a pályafutását, s természetesen most is elérhető macOS-re. Anno itt írtunk részletes tesztet a maces verzióról. Azóta egyébként megjelent már belőle a windowsos változat is, így PC-n, Macen, iPaden és iPhone-on egyaránt vázolhatjuk vele lakberendezési elképzeléseinket. Most, hogy sokan kényszerből is otthon töltik idejük nagy részét, ez egy remek elfoglaltság.

Mindegyik változatból van próbaverzió is. Windowsra innen, macOS-re innen lehet letölteni ezeket, iPhone-ra és iPadre pedig a Pro változat megvásárolása előtt letölthetünk egy ingyenes kiadást.

Ne maradjon le erről sem!