Íme a legjobb lakberendező app iPhone-ra és iPadre

Évekkel ezelőtt mutattunk egy zseniális 3D-s lakberendező szoftvert, amely macOS-re és Windowsra egyaránt elérhető volt. Használata egyszerű, eszköztára pedig kifejezetten bőséges. Nos, a minap megjelent e program iOS verziója is, így gyakorlatilag elkészült a legjobb lakberendező app iPhone-ra és iPadre. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, miként sikerült átültetni az asztali rendszerre készült verzió lehetőségeit mobilra és tabletre, így késő-béta kora óta nyúztuk Live Home 3D iOS bétáját. Most pedig megnéztük, milyen lett a végleges változat, amely már megvásárolható az App Store-ból.

Live Home 3D Pro iOS: a legjobb lakberendező app iPhone-ra és iPadre

A Live Home 3D Pro iOS verziója meglepő módon nem egy lebutított, egyszerűsített változata az asztali változatnak. Sőt, itt-ott még többet is nyújt annál. Persze a felületet teljesen hozzáalakították az érintőképernyős használathoz. A tervezésnél a 2D tervrajzon nem csak egyenes és derékszögű, hanem hajlított, tetszőleges szögben álló falat is rajzolhatunk. Szóval szabadon garázdálkodhatunk leendő lakásunk vagy házunk (s persze a hozzá tartozó erkély, terasz, kert) megtervezésekor. Mindezt abszolút egyértelmű gesztusokkal, amelyek szinte adják magukat a program használatakor.

Az objektumok (bútorok, lámpák, ablakok, ajtók, falak stb.) összes jellemzőjét elérhetjük helyi menüből, vagy a kérdéses objektum kijelölése után az i gombot megérintve. Utóbbi szerintünk egyszerűbb, mert az iOS helyi menüjében lapozgatni kevésbé kényelmes. A felhasználható objektumok szépen, kategóriákba sorolva böngészhetők a felületen, ahonnan egyszerű fogd és dobd módszerrel húzhatók át a tervezőasztalra. Ugyanígy a felhasználható tapétákat, színpalettákat, mintázatokat is kategóriákra osztva tallózhatjuk. Ezen a panelen találjuk a rétegkezelőt is, amellyel bármely objektumot eltüntethetjük átmenetileg a tervrajzról, anélkül, hogy törölnénk. Ha mégis kell, így egy mozdulattal visszarakható az eredeti helyére, a korábban kiválasztott jellemzőkkel (méret, mintázat, irány stb.).

Hasonlóan az asztali verzióhoz, itt sem kell megelégednünk egyetlen szinte megtervezésével, az alaprajz elkészülhet akár több emelethez, vagy éppen tetőtérhez egyaránt, s természetesen be is rendezhetjük mindegyiket. Szóval akár egy komplett ház tervrajzát és kertrendezési tervét összerakhatjuk a mobilon. Persze mindezt méretarányosan, hiszen mindent pontosan méretezhetünk a programban. Bár az alap – amúgy bőséges – gyűjteményben található bútorok stílusa alapvetően előre meghatározott, a méretezéssel, a színek, mintázatok módosításával ezeket is kellően testreszabhatók. Így ha nem találunk pontosan az elképzeléseinknek megfelelő berendezési tárgyat, addig gyúrhatjuk, amíg nagyjából megfelel az elvárásainknak. A leendő lakásbelső elrendezés előzetes elképzeléséhez ez is bőségesen megteszi. De még ez sem minden, hiszen ha végképp nem találjuk amit keresünk, még mindig ott a lehetőség, hogy újabb kiegészítőket importáljunk a 3D Warehouse oldalról, vagy akár a telefonra mentett fájlok közül (OBJ, COLLADA, 3DS, FBX stb. formátumokat egyaránt kezel a program). Ha pedig a mintákkal nem vagyunk elégedettek, szintén semmi gond: egyszerűen importálhatunk új mintákat az iOS saját Fotók alkalmazásából. Szóval szinte bármit megtehetünk, hogy a végeredmény a lehető legjobban hasonlítson a valóságra (mellesleg van alkalmazáson belüli shop is, hogy további professzionális textúrákat, növény-modelleket stb. tölthessünk le).

Lenyűgöző 3D látványtervek: kamerázzuk be a házat

A Live Home 3D Pro iPhone-on is brutális 3D-s renderelési motorral dicsekedhet, így az elkészült tervrajzból egyetlen mozdulattal, azonnal generálhatunk 3D-s látványtervet. Ráadásul mindezt a napszaknak megfelelő világítással (ha beállítottuk a lakás/ház elhelyezkedését, akár GPS adatokkal is). De arra is van lehetőségünk, hogy az általunk lerakosgatott lámpákat kapcsolgassuk ki- vagy be. Ezeknél a fényerő és a színhőmérséklet is könnyedén beállítható. Így a végére tökéletes, fotórealisztikus látványtervet kapunk.

Az egyszerűsítés kedvéért akár több kameraállást is beállíthatunk. Van néhány előre elhelyezett is, de magunk is létrehozhatunk újakat. A kamerák dőlésszöge, magassága, iránya, látószöge egyaránt módosítható. Nem csak fotókat készíthetünk így, hanem videókat is, illetve lehetőségünk van az érintőképernyőn látható vezérlők segítségével sétálgatni is virtuális otthonunkban. Sőt! Az Export / View in AR menüpontban akár kiterjesztett valóságot is kreálhatunk a programmal. vagyis a kívánt méretben (akár 1:1 arányban is) “elhelyezhetjük” a megtervezett lakást vagy házat magunk körül, hogy aztán a telefon vagy a tablet mozgatásával szinte szó szerint bejárhassuk azt. Sőt, akár több családtag, ismerős is csatlakozhat a sétához, mivel a program képes megosztani több készülék között a látványt. Az embernek olykor kedve lenne lehuppanni a virtuálisan elhelyezett fotelekbe vagy kanapékra (amit azért senkinek sem ajánlunk, ha kedvesek számára a csontjai…). Az egész virtuális sétáról készíthetünk videót is. Kell ennél több?

Természetesen bármilyen nézetből készíthetünk fotót, ebbe beletartoznak a 2D tervrajzok, a 2D emelet ábrázolások, a 3D renderelt fotók, vagy akár 360º-os panoráma képek egyaránt. Mehet mindez JPG, PNG, BMP, TIFF, vagy tervrajz esetében PDF formátumba is, tetszőleges képméretben. Ugyanígy videóként is megoszthatjuk a lakás vagy kert 3D-s bejárását.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Live Home 3D Pro iOS verziója kifejezetten jól sikerült. Szerintünk jelenleg a legjobb 3D lakberendező program iPhone-ra és iPadre. Ami pedig külön pozitívum: az alap változat ingyen tölthető le az App Store-ból. Persze a Pro verzió, amely jelenleg bevezető áron, 6990 forintért vásárolható meg, sokkal több lehetőséget ad, illetve az alap változatban az exportált képekre diszkrét vízjel is kerül. Ha komolyan gondoljuk, hogy iPaden vagy iPhone-on tervezgetnénk lakások vagy házak berendezését, akkor bizony érdemes elgondolkodni a Pro változat beszerzését. A lehetőségek kipróbálásához pedig szinte tökéletes megoldás az ingyenes verzió.

Ne maradjon le erről sem!