Látványos szöveges effektek, logók, bannerek készítése pár kattintással

Lenyűgöző feliratok készítéséhez mutattunk már korábban online eszközöket és telepíthető programokat egyaránt. Utóbbiak közé tartozott az Art Text is, amelynek nemrég megjelent a legújabb verziója. Természetesen nem hagyhattuk ki a tesztelendő alkalmazások sorából, hiszen a látványos szöveges effektek, logók, gombok, bannerek készítése szinte egyetlen kattintással megoldható vele, vagyis a teljesen kezdők is bátran választhatják. Az egyetlen kitétel, hogy jelenleg sajnos csak macOS alatt használható.

Art Text 4: látványos szöveges effektek, logók, gombok, bannerek készítése pár kattintással

Mint az a bevezetőből is kiderülhetett, az Art Text 4 elsősorban azoknak lesz jó választás, akik gyorsan és egyszerűen szeretnének látványos végeredményt elérni. A programmal 2D és 3D szövegek, bannerek, logók, ikonok készíthetők. Ehhez az ég világon minden szükséges eszközt megkapunk: rengeteg effektet, stílust, textúrát, előre definiált színátmeneteket, felhasználható ábrákat, betűtípusokat. Mindent egy helyen, egy olyan felület mögé rejtve, amelynek használatát percek alatt elsajátíthatjuk.

Első körben – nevéhez híven – stilizált feliratok készítésére hivatott a program. Legegyszerűbb esetben a bal oldali stílus-menedzserben rákattintunk a kívánt stílusra, majd a szerkesztőfelületen átírjuk a szöveget. Amennyiben a 3D Text lehetőséget választjuk, a szövegek térbeli elforgatására is van lehetőségünk. A 3D összeállításoknál játszhatunk a kamera beállításaival is, így például szabályozható a mélységélesség, ami pazar hatást eredményez. A többi stílusnál nincs térbeli mozgatás, de ettől még éppoly látványosak lehetnek. Szinte minden stílus képviselteti magát, így a sajtból, fából vagy jégből faragott feliratoktól a fémes hatásig kedvünkre válogathatunk. Ráadásul az alapértelmezett effekteket tovább gyúrhatjuk a jobb oldali szerkesztőfelületen.

Nem vagyunk persze kötelesek a sablonokból válogatni. Szövegeinket akár nulláról is elkezdhetjük szépíteni. Ráadásul nem csak szöveget, hanem speciális karaktereket, ikonokat, képeket is beemelhetünk a szerkesztőfelületre. Ezeket külön rétegként menedzselhetjük és ízlésünk szerint alakíthatjuk az összeset. Mivel a munkalap mérete is állítható, így optimalizálhatjuk a készülő összeállítást a weboldalakra, print anyagokba, vagy éppen a közösségi felületekre egyaránt.

Újdonságok az Art Text 4-ben

Az új verziót immár a macOS világos-sötét felületéhez is hozzáigazították, ami nem a legfontosabb újdonság, de kétség kívül hasznos.

Sokkal izgalmasabb azonban az új Spray Fill lehetőség, amellyel a kiválasztott elemekből (levelek, kávészemek, csillámok stb.) építhetjük fel a feliratokat, ikonokat. Hihetetlen látványos végeredményt kaphatunk, ráadásul a felhasználható elemek (például a kávészemek, levelek, LEGO építőkockák, felhők, labdák) stílusa, mennyisége egyaránt variálható. Így a végeredmény teljesen egyedi lehet. Jelenleg közel 400 ilyen objektumból válogathatunk a programban.

Szintén hasznos újdonság a Font Distortion Effects, amelynek köszönhetően a betűk éleit tudjuk manipulálni. Így akár cseppfolyós hatást is elérhetünk, vagyis könnyedén kelthetjük azt az érzést, mintha szétfolyó tintával írták volna a szöveget. A Spray Fill és a Font Distortion effektek vegyítésével végképp izgalmas képi világot teremthetünk, egy-két kattintással.

További érdekesség a Facebook 3D Photo támogatása, amelyet jelenleg még nem mindenki használhat ki, de a Facebook apránként minden felhasználónak elérhetővé teszi majd a 3D fotó opciót.

Az új verzióban új sablon-csomagokat is kapunk. Letölthető persze az összes eddigi ingyenes összeállítás (ami mellesleg nem kevés), de igen látványosra sikerültek az újak is. Az ilyen sablonok esetében egyetlen kattintás csupán, hogy publikálásra kész grafikus összeállítást kapjunk, melyen csak a szöveget kell átírnunk. Kapunk

Összegzésül

Mindent egybevetve az Art Text 4 az egyik legjobb választás, ha villámgyorsan szeretnénk haladni egy-egy szemrevaló logó, banner, Instagram vagy Facebook felirat elkészítésével. A végeredményt többféle formátumba és tetszőleges felbontásban – változtatható DPI értékkel – menthetjük (PDF, JPG, TIFF, PNG, GIF, EPS) s természetesen akár áttetsző hátteret is választhatunk azoknál, amelyek támogatják e funkciót. Ha szükséges, a kompozíció minden rétegét menthetjük önálló képfájlként.

Az Art Text 4 nem ingyenes, de letölthetünk belőle ingyen tesztelhető próbaverziót. A teljes változat 30 USD áron vásárolható meg a készítők oldalán, vagy a cikk készültekor éppen kedvezményesen, 6990 forintért megvehető a Mac App Store-ban is. A megvásárolt programban megkapunk minden effektet és egy halom ingyenes sablont is, de ha még gyorsabban akarunk haladni, vásárolhatunk további sablonokat, különféle stílusokhoz, így ezeket sem nekünk kell kikísérletezni a beállítások módosítgatásával.

Ne maradjon le erről sem!