Döbbenetesen sokoldalú családfa szerkesztő szoftver

A legtöbben szeretnék tudni, milyen családból érkeztek: tanulságos, izgalmas és igencsak fárasztó kaland utánajárni az ősöknek, több generáción keresztül, kiegészítve persze a képet a velünk egy időben élő teljes rokonsággal. Összeválogatni mindezt finoman szólva sem könnyű feladat, viszont egy összetett családfát áttekinthetően ábrázolni is meglehetősen bonyolultnak tűnik. Mi azonban tudunk ajánlani egy családfa szerkesztő programot Macre, amely a munka ezen részét – is – gyakorlatilag élménnyé teszi. Ha valaki Windowsra keres hasonlót, akkor ebben a cikkben talál (ingyenest, magyar nyelvűt).

 

MacFamilyTree 8: a családfa szerkesztő

Csak azért nem merjük kijelenteni, hogy a MacFamilyTree 8 a legjobb családfa tervező szoftver, mert nem állt módunkban letesztelni sokkal többet ebben a kategóriában, amikbe pedig beleszaladtunk, azok ehhez képest nagyjából a vicc kategóriába tartoztak.

 

macfamilytree-2

Mindenesetre azt bátran ki merjük jelenteni, hogy ez a program a genealógia ábrázolásának szinte tökéletes eszköze, s egyetlen hátránya van csak: Windowsra még nem készült el.
Ahogy a neve is mutatja, ezt a változatot Macen tudjuk használni, de bővülőben van a felhasználók száma, ugyanis szinte megszólalásig hasonló tudással, csak éppen érintőképernyőre optimalizált felülettel létezik már iPhone-ra is.

 

macfamilytree-8

Mi most a maces verziót teszteltük, méghozzá a biztonság kedvéért élesben, vagyis ha már így alakult, szépen elkészítettünk benne egy több mint 120 emberből álló családfát, fotókkal, sztorikkal, földrajzi adatokkal. A végén döbbenten álltunk, mert nem gondoltuk, hogy ennyire egyszerű (persze nem a kutatás, hanem a családfa technikai összeállítása), miközben a végeredmény rendkívül látványos lett.

 

Mindent beletettek, amire szükségünk lehet

A MacFamilyTree 8-as verziója hatalmas átalakuláson ment át elődeihez képest a felületet illetően. A modern OS X-ekhez idomított felépítés ízléses és áttekinthető.

 

macfamilytree-9

Az egyes személyekről kitöltendő adatlap áttekinthető, s méretes adatbázis esetén, számos média állománnyal és dokumentációval megtűzdelve is villámgyorsan működik minden funkció. Nincs megakadás. Ez már csak azért is érdekes, mert a felület több ponton – például interaktív nézetben – is 3D-s megoldásokat használ, ráadásul nem is a legújabb Apple gépeken teszteltük.

 

macfamilytree-10

A családfa szerkesztés folyamata egyébként meglepően egyszerű vele. Minden egyes személyről ki kell töltenünk egy részletes űrlapot, ahol a név, dátumok, helyek, fontosabb időpontok és események mellett extra információkat (jellemzők stb.), jegyzeteket, képeket, videókat (közvetlenül a programban is készíthetünk hang- és videofelvételt), PDF dokumentumokat stb. is csatolhatunk. Nem vagyunk kötelesek mindent megadni, de a végeredmény persze akkor lesz igazán űtős, ha minél több adattal tudunk szolgálni mindenkiről. Ha esetleg nem sikerült még mindent megtudni valakiről, az adatlap végén to-do listába szedhetjük a még elintézendő ügyeket.

 

macfamilytree-1

A családban elfoglalt hely meghatározása gyerekjáték, hiszen rögtön az űrlapon megjelölhetjük az élettársa(ka)t, a közös gyerekeket. Ilyenkor természetesen adódik a lehetőség, hogy róluk is azonnal kitöltsünk egy ugyanolyan űrlapot. De minden szerkeszthető később is. Kinek, milyen ritmus jön be leginkább. Ez a családfa szerkesztő alakul az elvárásainkhoz.

 

macfamilytree-6

A családfa felépítése tehát nem rajzolgatásból áll. Nem kell azon törnünk a fejünket, hogyan ábrázoljuk majd mindezt áttekinthetően. Gyakorlatilag adatbázisba kell vennünk a családtagokat és jelölni a köztük lévő kapcsolatokat.

 

Ábrázolás minden formában

Minél több adatot tudunk felvinni, a végeredmény annál látványosabb lesz, a program ugyanis rengeteg szempont szerint képes ábrákat készíteni. A 3D-s családfa ábrázolástól a “egyszerű” listákig mindent elénk tár. Rengeteg ábrázolási mód közül választhatunk (beleértve a 3D-s földgömböt és egy 3D-s virtuális fastruktúrát is), ráadásul mindegyik részletesen testreszabható és a megjelenített adatok is szűrhetők.

 

macfamilytree-4

Teljesen egyedi, mondhatjuk, hogy családra szabott végeredményt kaphatunk (és ami különösen jó hír: magyar nyelvre is átállítható bármelyik sablon).

 

macfamilytree-5

De ez még mindig nem elég. A MacFamilyTree ugyanis összefoglalókat is készít nekünk. Több oldalas riportokat képes összerakni sablonok, vagy saját elképzeléseink alapján. Akár egy kisebb könyvet is összeállíthatunk így, ráadásul nem nagyon kell szerkesztgetnünk, mert a sablonok a már megadott adatok alapján automatikusan kitöltődnek. Így a végére egy diagramokkal, képaláírásos fotókkal, érdekes történetekkel tarkított, méretes dokumentáció jön létre, hogy kinyomtassuk, vagy PDF-be exportáljuk (e-booknak sem utolsó).

 

macfamilytree-7

S ha még mindig hiányérzetünk lenne, csak leküzdjük majd, amikor szembesülünk azzal, hogy ebből az egészből akár weboldalt is kreálhatunk, méghozzá interaktív elemekkel és szűrési lehetőséggel. Ha valamit, ezt biztosan értékelni fogja a família.

 

Összegzésül

A MacFamilyTree tehát mindent megtesz azért, hogy teljes kényelemben végezhessük a családfa technikai összerakását. Sőt, még a kutatásban is segítségünkre lehet, ugyanis a fejlesztők integrálták a FamilySearch szolgáltatást, amelynek segítségével – szerencsés esetben – gyorsan rálelhetünk rokonságunk tagjaira. Feltéve, hogy szerepelnek ebben az adatbázisban.

 

macfamilytree-3

Kevésbé mélyen integrálva, de azért kényelmesen, a programből közvetlenül tallózhatunk még emellett számtalan egyéb genealógiai oldalt is, így már a kutatási munkában is nagy segítséget jelenthet a szoftver, bár kétségtelen, hogy ezek az oldalak nem feltétlenül a hazai adatokkal vannak tele, így nekünk marad a levéltári- és anyakönyvi kivonatok végignyálazása, a “gúglizás”, illetve a rokonsági interjúk.
Mindent egybevetve a MacFamilyTree 8 kiváló családfa szerkesztő és tökéletes választás, ha elszántuk magunkat, hogy családfákat készítünk, akár a sajátunkat, akár másét. Minden meg van benne, amire ehhez szükségünk lesz, így a 60 eurós ár (a cikk készültekor akciósan csak 30 euró) nem nevezhető soknak érte.

Ne maradjon le erről sem!