Családi dolgok: régi fotók szkennelése, fekete-fehér fotók színezése, családfa tervezés

Egy számítógép és az okostelefon seregnyi izgalmas feladat elvégzésére alkalmasak, kezdve az irodai munkától a szórakozásig. Ezek között akad néhány olyan megoldás is, amelyek nagyon jól jönnek, amikor a családi dolgaink rendszerezése mellett döntünk. Márpedig ez a pillanat előbb-utóbb mindenkinél eljön. Most mutatunk néhány remek alkalmazást, amelyekkel könnyedén megoldható a régi fotók szkennelése, a nagyszülőkről készült fekete-fehér fotók színezése, az eredeti és az átalakított fotók felhőbe töltése, vagy éppen a családfa tervezés, hogy látványosan tudjuk tálalni a rokonságnak, honnan is származunk.

Tegyük rendbe a család dolgait

Mai cikkünk tulajdonképpen egy válogatás azokból a korábbi tesztekből, amelyekben megoldásokat kínáltunk a címben szereplő feladatokra. Éppen ezért nem is nagyon fogjuk elhúzni ezt a bevezetőt.

Elöljáróban csak annyit mondanánk el, hogy az alábbi alkalmazások és online szolgáltatások nálunk többszörösen is bizonyítottak már a gyakorlatban, így ha valaki a régi fotóit szeretné digitalizálni és retusálni, vagy éppen komplett, jól illusztrált dokumentációt szeretne összeállítani a családról, látványos és átlátható családfával (akár nyomtatásra, akár digitális megosztásra), annak a lenti felhozatalban egészen biztosan ott lapul a megoldás.

Régi fotók szkennelése, fekete-fehér fotók színezése

Régi, papír alapú fotóink szkennelésére ma már bőven megteszi egy okostelefon is, nincs szükség feltétlenül hagyományos szkennerre. Ugyanígy akár a telefonon, akár a gépen, seregnyi megoldás segíthet a fekete-fehér családi fotók színesre alakításában is. Íme az ezekkel kapcsolatos cikkek:

Fotók felhőbe töltése

Az okostelefonnal készített fotókat javarészt két nagyszerű felhőszolgáltatásba tölthetjük fel: iPhone esetén az iCloudba és a Google Fotókba, míg Androidon szintén a Google Fotók javasolt. Utóbbi már csak azért is praktikus, mert adott esetben (megfelelő beállítások az alábbi cikkekben) akár teljesen korlátlan online tárhellyel is használhatjuk. 

Vagyis évtizednyi fotómennyiség is elfér majd rajta, s nem került egy fillérünkbe sem (csak egy ingyenes Google fiókot kell nyitni neki). A felhőben tárolás pedig biztonságosabb lehet, mintha sérülékeny DVD-ken, vagy külső merevlemezen őriznénk az adatokat, ráadásul így kényelmesen elérhetjük fotóinkat bármely készülékünkről. A kapcsolódó cikkek:

Családfa tervezés

Végül egy fontos és sokak számára izgalmas kérdés: hogyan rajzolhatunk családfát? Nos, akár a számítógéppel is, ráadásul az alábbi programok igencsak megkönnyíthetik a dolgunkat, mind a kutatást, mind a fellelt adatok látványos, ízléses tálalását illetően. Íme:

Ne maradjon le erről sem!