Profi diagramok készítése ingyen, online eszközökkel

Korábban mutattunk már ingyenes szoftvereket gondolattérképek készítéséhez, sőt, azoknak is szolgáltunk ingyenes programmal, akik családfát szeretnének szerkeszteni. Ezúttal egy nagyon hasonló témakört vettünk célba: megmutatjuk, miként oldható meg a diagramok készítése ingyen, sőt, telepítés nélkül! Mindkét itt ajánlott online szolgáltatás gond nélkül használható a modern böngészőkben, egyikhez sem kell Flash-t, vagy hasonló kiegészítőt telepíteni.

 

Draw.io: diagramok készítése ingyen

Kezdjük rögtön egy igen sokoldalú, a témában szinte mindenre alkalmas online szoftverrel. Ez nem más, mint a Draw.io. Ahhoz képest, hogy ez az online szolgáltatás tényleg mindenre képes, ami csak diagramok rajzolásakor szóba jöhet, a használata nem különösebben bonyolult.

Az ingyenes regisztráció után azonnal nekikezdhetünk a folyamatábrák, diagramok, hálózatok, összetett táblázatok, üzleti modellek megalkotásához. Mindezt egyszerű fogd és dobd módszerrel, rengeteg dolgot (a kapcsolódó elemek összefűzését stb.) automatizálva. Hihetetlen mennyiségű ábra, ikon, elem áll a rendelkezésünkre, de szövegezhetünk is kedvünkre mindent. Ha az alap készletben valamit nem találunk meg, bekapcsolhatunk további extra csomagokat (ingyen), amelyek között az iOS és Android alkalmazásokhoz kapcsolódó elemektől, az alaprajzokhoz használható ábrákig, mindent megtalálunk. Így mobil appok mockupját éppúgy összedobhatjuk vele, mint egy lakás alaprajzát (bár ez utóbbira azért mutattunk már jobb fizetős, illetve ingyenes alkalmazásokat egyaránt). Döbbenetesen sokoldalú!

Dokumentumainkat menthetjük a gépre, vagy Google Drive, Dropbox, OneDrive fiókunkba egyaránt, s ugyanez igaz az exportálási lehetőségre is: több helyre, számtalan formátumban exportálhatjuk az anyagokat (PDF, SVG, HTML, PNG, JPG stb.). A végeredmény tökéletes minőségű lesz nyomtatáshoz, vagy digitális felhasználáshoz egyaránt. A profi diagramok készítése tehát ingyen oldható meg vele, de ha ez még önmagában nem lenne elegendő, akkor extraként: a felülete átállítható magyar nyelvre, így nyelvtudás nélkül is könnyen kiigazodik a funkciók között bárki.

 

Lucidchart: ingyenes alapok

A fentiek után mondhatjuk, hogy meglehetősen nehéz igazán csábító ajánlattal előállni, de a Lucidchart.com azért megérdemli, hogy megemlítsük. Sajnos ez csak részben ingyenes, egészen pontosan akkor, ha beérjük egy dokumentumban maximum 60 felhasznált elemmel. Ha így van, akkor azért érdemes regisztrálni, mert ebben az esetben nem kerül semmibe, viszont elég korrekt eszköztárral és letisztult felülettel rendelkezik.

Ha pedig túlnőttünk az ingyenes verzió lehetőségein, előfizethetünk többféle csomagra, s onnantól kezdve akár Visio, vagy éppen OmniGraffle dokumentumok importálása és átszerkesztése is megoldható vele. Az ingyenes változattal is készíthetünk azonban például PDF dokumentumokat, így nyomtatásra és digitális felhasználásra egyaránt lehet dolgozni. Sajnos az iOS, Android stb. mockupok, vagy például a gondolattérkép elemek az ingyenes változatban nem elérhetők.

Ne maradjon le erről sem!