A legjobb ingyenes 3D lakberendező programok

Tavasz van, jó idő, mindenki bátran nekifoghat a nagytakarításnak. Ilyenkor szokott az ember “agylövést” kapni, s jut eszébe “számtalan, szebbnél-szebb gondolat”, miként rendezhxaetné át lakását.
De mondunk jobbat: pörög az ingatlan piac, szóval ha mi is új lakás vásárlása előtt állunk, ideje, hogy átgondoljuk, hogyan rendezzük majd be a leendő kéglit.
A helyzet az, hogy egy lakás virtuális, 3D-s berendezéshez nem feltétlenül kell grafikusnak lenni, s méregdrága szoftverekre sincs szükség, legalábbis hobbi szinten. A fenti esetekre tökéletesen megteszi az általunk összeválogatott 3D lakberendező programok bármelyike, kinek, melyik jön majd be amikor próbálgatja. Kockázat nincs, mindegyik teljesen ingyenes, a virtuális bútortologatástól pedig csak akkor fájdulhat meg a derekunk, ha a monitor elé ragadunk egy teljes napra. Mellesleg ilyenkor is jól jönnek a Pomodoro-módszerre építő alkalmazások, megóvhatjuk velük gerincünk egészségét is (írtunk is erről e-bookot, ingyen letölthető innen).

 

Sweet Home 3D

Kezdőknek elsősorban ezt a programot ajánljuk. A Sweet Home 3D kifejezetten lakberendezésre lett fejlesztve, ennek megfelelően az eszköztárában ehhez szükséges dolgokat találunk: kategorizált objektumokat, falakat, ablakokat, berendezési tárgyakat. Beszerelhetünk “működő” világítást, megrajzolhatjuk a pontos alaprajzot.

Ha mindennel megvagyunk, az egészből egy kattintással készít nekünk a program 3D-ben bejárható házat. Nyílt forráskódú, ingyenes, egyszerűen használható. Sőt, csak hogy még valami extra legyen: magyar felülettel is használható.
Tervünkről renderelt 3D-s fotókat készíthetünk, de akár videót is forgathatunk a virtuális térben.

Kis csellel Macen is használható ingyen, mert bár az App Store-ból elérhető változat fizetős, a böngészőben futó viszont megy OS X alatt is (csak figyeljünk oda, hogy ez esetben a mentéshez regisztrálni kell az oldalon).

 

OIGY

Kicsit más felépítésű, de szintén rendkívül felhasználóbarát az OIGY, amelynek segítségével kültéri és beltéri elrendezéseket egyaránt megvalósíthatunk. Használata egyszerű, itt is berendezési tárgyak garmada vár minket, amelyeket elhelyezhetünk a megtervezett falak között. Igaz is, tervezés: ha van papíron tervrajzunk, szkenneljük (vagy fotózzuk) be, s máris behívhatjuk, hogy egyszerűbb legyen átrajzolni az eredeti felépítést. A méretezést is beállíthatjuk az eredeti rajznak megfelelően. Szóval teljes összkomfort vár minket ebben a programban is, szintén ingyen.

 

Jó tudni viszont, hogy a program elég erőforrás-igényes. Nem árt hozzá egy erősebb videovezérlővel ellátott gép a 3D-s effektek miatt.

 

DreamPlan

Folytassuk a sort egy újabb cross-platform programmal. A DreamPlan sokban hasonlít a Sweet Home 3D-re, még a végeredmény minőségét illetően is. Nehéz eldönteni, melyik a jobb a kettő közül, erős a gyanúnk, hogy ez nagyon felhasználó függő. Érdemes mindkettőt kipróbálni, bár Macen valószínűleg ez kevésbé kardinális kérdés, lévén a másik programból a natív Mac alkalmazás fizetős.


A DreamPlan jól használható (kicsit olyan, mintha egy 3D-s játékban építenénk), átlátható, s a végeredmény is jó minőségűnek mondható.

 

Roomeon

A Windowson már stabil, Macre viszont egyelőre béta verzióban elérhető Roomeon a fotórealisztikus lakberendezés egyik legjobb eszköze.


Már a tervezés is szinte teljesen 3D-ben történhet, fényekkel, árnyékokkal, szóval nagyon látványos körülmények között. Ennek megfelelően viszont ez a program igényli a legtöbb betanulási időt, szokni kell a felületét, az elrendezéseit.


Cserébe viszont mindent megtalálunk benne, amire szükségünk lehet, akár még a karácsonyfát is betervezhetjük a lakásba, bár ez most még kicsit korainak tűnik így áprilisban… De legyünk előrelátók.

 

Összegzésül

Nem akarunk eredményt hirdetni, a fenti 3D lakberendező programok ugyanis éppen olyan pontokon térnek el egymástól, ahol sokat számít a személyes tapasztalat, vagyis hiába akarunk valakit rábeszélni a Sweet Home 3D-re, ha neki jobban bejön a Roomeon 3D-s, renderelt munkafelülete. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a fentiek egyikével bárki megtervezheti saját lakásának virtuális berendezését. Vagy adott esetben megrajzolhatja a pontos alaprajzot, ami például jól jöhet, ha épp lakás vagy ház eladásán ügyködünk.

Ne maradjon le erről sem!