Családfa készítő program ingyen és magyarul

Korábban mutattunk már egy nagyszerű családfa szerkesztő szoftvert macOS-re, amely ugyan nem volt ingyenes, de az égvilágon mindent tudott, ami ebben a témakörben szóba jöhet. Mai választottunk egy olyan családfa készítő program, amely nem csak ingyenes, de ráadásul Windowsra, macOS-re és Linuxra egyaránt letölthető. S ha még mindez nem lenne elegendő: még magyar nyelvű felülettel is használható.

Gramps: családfa készítő program, ingyen

Manapság egyre többen vágnak bele, hogy felkutassák származásukat. Szinte mindenkit érdekel, milyen családból is származik valójában, kik az ősei. Ám kevesen mernek belevágni a kutatásba, hiszen lássuk be, nem kis feladat. Különösen, ha a kutatási eredményeinket nem a megfelelő módon raktározzuk és dolgozzuk fel. Egy jól megválasztott szoftver ugyanis sokat segíthet a temérdek fellelt információ feldolgozásában.

Márpedig a Gramps, bár kétség kívül szokni kell a használatát, egy igen sokoldalú és praktikusan használható családfa készítő szoftver. Az pedig, hogy ingyen áll bárki rendelkezésére, csak egy okkal több, hogy még többen vágjanak bele bátran a családfa-kutatásba.

A program felülete elég összetett, rengeteg funkciók kellett a készítőknek – amennyire lehet átlátható módon – integrálniuk. Ennek ellenére akár fél óra tanulmányozás után is könnyen kiigazodhatunk a Grampson. Az adatfelvétel, a személyek közötti kapcsolatok pontos megadása viszonylag egyszerűen megoldható egy kis gyakorlás után.

Családtagjainkról minden adatot felvihetünk a rendszerbe, így a születési adatokat, fontosabb dátumokat, helyszíneket, fordulópontokat, családi kötelékeket (gyerekek, házastársak stb.), fotókat, kutatási anyagokat, linkeket stb. A felvitt adatokat azután többféle szempontból rendszerezhetjük, megjeleníthetjük: elhelyezhetünk mindenkit térképen, ábrázolhatjuk a családot különféle diagramokon, összeállíthatunk listákat.

A program a feldolgozást különféle eszközökkel igyekszik segíteni, így például ellenőrizhetjük az adatbázisban az esetleges véletlen duplikálásokat, a valószínűleg elérít dátumokat, kapcsolatokat stb. Ha pedig mindennel készen vagyunk, egy halom variációban készíthetünk kimutatásokat, vagy akár e-bookot is, benne szöveges leírásokkal, galériákkal, diagramokkal.

Telepítéskor érdemes ügyelni rá, hogy ha magyar nyelven szeretnénk használni a programot, akkor már a telepítőben válasszuk ki a telepítendő komponensek között a magyar nyelvi modult (hu). Ennek hiányában ugyanis csak az alapértelmezett angol felület lesz elérhető a program használatakor. Sajnos beállítási opció ilyenkor sincs, a program automatikusan a telepített rendszer nyelvének megfelelő felülettel indul el. Ha angol rendszert és területi beállításokat használunk, akkor az alábbi oldalon található megoldások valamelyikével lehet rávenni a programot a magyar felület használatára.

Mindent egybevetve a Gramps ugyan nem olyan jól kidolgozott és kényelmes, mint a korábban bemutatott MacFamilyTree 8, viszont ingyenes, működik minden fontos asztali rendszeren és azért kellően sokoldalú ahhoz, hogy hatékonyan dolgozzunk vele. Ha tervbe vettük a családfánk felkutatását, mindenképpen megér egy próbát!

Ne maradjon le erről sem!