Lenyűgözően látványos 3D családfa készítése, plusz családfa készítő eszköztár

Családfát készíteni olykor igencsak megterhelő mutatvány. Az odáig rendben van, hogy az ember elhatározza, összeírja végre a felmenőit, a rokonságot, hogy kicsit jobban átlássa, milyen ősökkel büszkélkedhet, de ehhez minimum rokoni interjúkba kell bocsátkozni, vagy elslattyogni a levéltárba. Szerencsére akadnak olyan eszközök, amelyek segíthetik a saját családunk utáni nyomozómunkát. Ilyen például a manapság már egészen olcsón és egyszerűen kivitelezhető DNS teszt, vagy éppen egy-egy jól összerakott családfatervező program. Ilyenekből mutattunk már remek ingyenes megoldásokat is, de az a helyzet, hogy azok nyomába sem érnek mai tesztalanyunknak. Ennek segítségével ugyanis meghökkentően egyszerűen oldható meg egy lenyűgözően látványos 3D családfa készítése. Sőt, komplett dokumentációt állíthatunk össze a famíliáról. Ehhez minden technikai eszköz rendelkezésre áll a programban, egy komplett családfa készítő eszköztár. Nekünk “csak” az alapanyag összevadászása a feladatunk. Szedjünk össze minél több fotót, információt, régi iratot, levelezéseket, bármit, ami segítheti a családfa készítését, aztán üljünk le a MacFamilyTree elé (macOS-en fut), vagy vegyük kézbe a mobil verzióját (ezt iPhone-on és iPaden használhatjuk), s elkezdhetjük formába önteni a seregnyi háttéranyagot. Íme az egyik legjobb családfa szerkesztő program.

MacFamilyTree 9: az egyik legjobb családfa szerkesztő program

A MacFamilyTree nem most szerepel nálunk először, anno írtunk tesztet a 8-as verzióról. Most azonban itt a MacFamilyTree 9, jónéhány olyan újdonsággal, amelyek meggyorsíthatják az adatok feldolgozását, sőt, adott esetben a nyomozómunkánkat is.

Hasonlóan a korábbi változathoz, a MacFamilyTree 9 felülete is nagyon felhasználóbarát. AZ átláthatóság fontos szempont volt a készítők számára, így az új verzió kicsit talán minimalistább elődjénél, de nagyon ízléses, modern, könnyen kezelhető lett. A funkciókat kategóriákba sorolva találjuk meg, így az Edit felületen érjük el a személyekre, családokra, helyekre, forrásokra vonatkozó részeket, illetve itt kapott helyet a FamilySearch funkció is, amely az azonos nevű online szolgáltatásra alapozva segít kibogozni az ősi szálakat, sajnos nem feltétlenül magyar vonatkozásokra koncentrálva. Ettől még segíthetnek a gyökereink megtalálásában. 

Hasonló segítséget adhatnak a beépített keresőmotorok (MyHeritage.com, Geneanalogy.net stb., beleértve a Google-t is), amelyeket a Web Search részben találunk. Itt több jellemzőt (név, születési dátum, halálozási dátum, születési hely stb.) megadva tudunk keresgélni anélkül, hogy el kellene hagynunk a böngészőt.

Kezdésnek persze a legjobb, ha az Interactive Tree üzemmódot választjuk, s diagram-szerűen elkezdjük felvinni az adatokat. Mindenkiről aprólékos névjegyet készíthetünk, az összes adattal, fotóval, szkennel dokumentummal. Ebben az üzemmódban pedig nagyon egyszerűen továbbléphetünk a hozzátartozókra, átlátható fa-struktúrában elhelyezve mindenkit, amiből azonnal kiderülnek az összefüggések.

De ugyancsak itt, az Edit részben gyűjthetjük össze a forrásanyagokat, tennivalólistáinkat. Egyszóval minden, ami a kutatással és a rendszerezéssel kapcsolatos, itt található.

Lenyűgözően látványos 3D családfa készítése

A felvitt anyagokból aztán a Charts és Views részekben tudunk látványos kimutatásokat, s a hagyományos értelemben vett családfa ábrákat készíttetni a programmal. Itt gyakorlatilag nincs más feladatunk, mint a seregnyi, különféle felépítésű családfa közül kiválasztani a nekünk tetszőt. Ezekkel többféle szempont szerint csoportosítva jeleníthető meg a teljes família. Ezek egyébként a 9-es verzióban teljesen újra lettek tervezve, sokkal szebb, ízlésesebb mindegyik, ráadásul renderelésükhöz végre a GPU erejét is igénybe veszi a program. 

Minden diagram testreszabható, egy halom jellemzőt konfigurálhatunk. Szóval a végeredmény minden szempontból olyan lehet, amilyet szeretnénk. Új diagramok is bekerültek a gyűjteménybe és a statisztikát megjelenítők is jelentős átalakításon estek át.

Ám ami valószínűleg sokakat lenyűgöz majd, az a View rész Virtual Tree megoldása, amely látványos, 3D-s családfát kreál számunkra. Ráadásul teljesen interaktív, kalandozhatunk benne kedvünkre, s az fontos információkat is megjeleníthetjük bárkiről, egy kattintással. A család felé történő prezentáció nélkülözhetetlen eszköze lehet.

De ez sem minden, van még itt ugyanis 3D földgömb is, amelyen megjelenik minden családtag, a megfelelő területen, összekötésekkel. Kérhetünk statisztikai kimutatást, szintén térképen, és megjeleníthetünk fotógalériát is. Sőt, ha már úgyis összeült a család, indulhat a szórakoztató családi kvíz, amelyben a felvitt adatokból csemegézve tesz fel kérdéseket a program. Kiderül, mennyit tudunk megválaszolni a saját családtagjainkra és rokonainkra vonatkozó kérdésekből.

családfa készítő eszköztár: publikálás megannyi formában

Miként az előző változatban, úgy itt is találunk riport-készítési funkciót, akár nyomtatásra, akár PDF-ben történő mentésre. Ezeket a riportokat is teljesen átalakították az új verzióban, mindegyik átláthatóbb és részletesebb anyag készítésére alkalmas, különféle formába öntve.

A riportok (személyekről, családokról stb.) készítése mellett most is van lehetősőg a teljes anyag publikálására. Ez történhet Family Tree Book, vagyis könyv formájában, vagy digitálisan egyaránt. Előbbihez kapunk néhány erősen eltérő stílusú sablont. Ezekből választva gyorsan végig kell kattintgatni egy “varázsló” pár kérdését, s a végén máris ott van előttünk a komplett könyv, fejezetekre bontva, átlátható és ízléses formába öntve. Ha még hozzátennénk valamit, arra is van lehetőség, de amúgy rögtön nyomtathatjuk, vagy menthetjük PDF-be.

A weboldal létrehozása is hasonlóan egyszerű. Itt is van lehetőségünk testreszabni néhány jellemzőt (vannak témák, változtathatók a színek, kérhetünk többnyelvű változatot stb.), a kész anyag pedig egy kattintással exportálható a kiválasztott mappába. Ezután vagy feltöltjük a tárhelyünkre, vagy egyszerűen kiírjuk CD-re, esetleg felmásoljuk pendrájvra, vagy becsomagoljuk és úgy töltjük fel felhőtárhelyünkre, ahonnan aztán elérheti a család többi tagja is. A webes felület teljesen interaktív, a menüpontok több nyelven elérhetők, köztük magyarul is.

Végül extra opcióként ott van a GEDCOM fájlként történő exportálás lehetősége is, amelynek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen modern családfa szerkesztő alkalmazásban és szolgáltatásban tovább tudjuk alakítani a programban összerakott anyagot.

Összegzésül

Mindent egybevetve a MacFamilyTree 9 sokkal gyorsabb, modernebb, egyszerűbben használható lett, jobban segíti az anyagok rendszerezését, sőt, a kutatást is, a végeredményt pedig tényleg gyönyörű, átlátható formában publikálhatjuk vele. Hihetetlen mennyiségű munkától kímél meg minket azzal, hogy ez utóbbit nem nekünk kell egy szövegszerkesztőben, táblázatkezelőben és különféle diagramszerkesztőkben összehoznunk. Nem beszélve az interaktív HTML változatról. Szóval lehet, hogy nem ingyenes, de ha komolyan gondoljuk a családfakutatást, nagyon megéri az árát, hogy nekünk tényleg csak a kutatómunkára és a feldolgozásra kelljen időt fordítani, formázással már ne kelljen bajlódnunk. Ráadásul van belőle iOS változat is, így iPaden vagy iPhone-on is dolgozhatunk. 

Akit a 9-es verzió minden újítása részletesen érdekel, itt találja a teljes listát. Aki pedig vásárlás előtt kipróbálná, innen töltheti le a demó verziót.

Ne maradjon le erről sem!