A legjobb ingyenes családfa készítő programok

A családfakutatás sok embert érdekel, de csak kevesen kezdenek bele. Pedig általában mindenkit érdekel, honnan származik, milyenek a család gyökerei, honnan, mikor érkeztek, merre tartottak, s hová szóródtak szét a családtagok a világban. Ezek nagyon izgalmas kérdések, megválaszolásuk azonban temérdek kutatómunkával jár, nem beszélve arról, hogy egy nagyobb családfa átlátható, könnyen értelmezhető ábrázolása korántsem egyszerű feladat. Korábban mutattunk ehhez egy nagyon profi fizetős alkalmazást, amely sajnos csak Macen és iPhone-on használható, de ha valaki ezeken a platformokon dolgozik, annak feltétlenül érdemes megismerkednie vele. Ma viszont összegyűjtöttük, melyek a legjobb ingyenes családfa készítő programok, amelyek között a Windows, macOS-t és Linuxot használók is megtalálják majd a számukra legmegfelelőbbet.

A legjobb ingyenes családfa készítő programok

E válogatás természetesen erősen szubjektív, de ahogy átnéztük a rendelkezésre álló ingyenes kínálatot, nekünk az alábbi három szoftver tűnt a legjobbnak. Közülük kettőnél nagy előny az is, hogy cross-platform és magyar felülettel is használhatók.

Ezek egyiket a Gramps, amelyről ráadásul már írtunk részletes tesztet és ott azt is megmutattuk, miként lehet beüzemelni a magyar menürendszert. A Grampsra sokmindent mondhatunk, csak azt nem hogy letisztult és egyszerűen használható felülete van, cserébe viszont tényleg mindent tud, amire egy átfogó családfakutatás során szükségünk lehet.

Irgalmatlan mennyiségű funkciót zsúfoltak bele, amelyek mind-mind megkönnyíthetik a kutatási részt és a kapcsolatok ábrázolását egyaránt. Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt használható és teljesen ingyenes.

Másik kedvencünk a MyHeritage, amely egy sokkal modernebb, gyorsabban megszokható és talán sokaknak kézre állóbb felületet kapott. Használata alapvetően ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Első indításakor kiválaszthatjuk a felület nyelvét, köztük a magyar is (ez a program is fut Windowson és macOS-en egyaránt). Sajnos az ingyenes változatban csak 250 főig tudunk családfát kreálni, de azért ez is szép méret. A legtöbben ennél nagyobb adatbázist nem is nagyon tudnak összeállítani visszamenőleg. A program szintén segít a kutatásban, ráadásul a kapcsolatok felépítéséhez egy halom intelligens megoldást is tartalmaz. Van lehetőség a családtagok térképen történő elhelyezésére, GEDCOM adatok importálására, még akár privát családi honlap készítésére is. A végeredményt aztán rendkívül ízléses sablonok segítségével prezentálhatjuk, fotókkal, történelmi utalásokkal kiegészítve.

Ha hajlandóak vagyunk előfizetni is, akkor a lehetőségek tárháza tovább bővül automatikus ellenőrzési funkcióval, kutatást segítő online adatbázissal stb. Elég összetett szolgáltatási csomagok vannak a program mögött, bár továbbra is állítjuk, hogy egy alap családfakutatáshoz bőven megteszi az ingyenes verzió, hogy aztán a családfát szép formában prezentálhassuk a rokonságnak.

Végül, de nem utolsó sorban itt van és a My Family Tree is, amely csak Windowson használható, s bár letölthetünk nyelvi csomagot, a tesztünk időpontjában még abba sem sikerült belegyömöszölni a magyar felületet. De akit ez nem zavar, annak ez a program is kiváló választás lesz, ráadásul ha már a felületnél tartunk: jól átgondolt, átlátható és témázható is (van manapság divatos sötét külső is hozzá).

Összegyűjthetjük benne a családi sztorikat, készíthetünk idővonalat, elhelyezhetjük a rokonságot a térképen, jelölhetjük a kapcsolatokat, csokorba szedhetjük és így egy felületen elérhetjük a családi videóinkat stb. Szóval a funkciókra nem nagyon lehet panasz itt sem. Kutatómunkánkat pedig egy halom integrált kalkulátor is segítheti.

Mindent egybevetve a három családfakészítő szoftver közül szinte bármelyik választható, egy alap családfa összeállítást könnyedén elkészíthetünk velük. Ha valakit hatalmas rokonsággal áldott meg a sors, vagy olyan szerencsés, hogy évszázadokra visszamenőleg vannak információi, annak a MyHeritage ingyenes változata lehet, hogy nem lesz elég a maga 250 fős limitjével, de még akkor is marad két választási lehetőség. Szóval lehet előszedni a fiók mélyéről a családra vonatkozó dokumentumokat, megsárgult fotókat, s mindent, ami alapján megalkothatjuk családfánkat. Az eszközök immár biztosítottak, a kitartásról viszont mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató