Fekete-fehér fényképek színezése szinte teljesen automatikusan

Karácsony táján összeülnek a családok, s a kellemes beszélgetések közepette általában előkerül egy-két régi album, tele régi fotókkal. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy így az ünnep felé közeledve mutatunk egy programot, amellyel szinte teljesen automatikusan megoldható a régi, fekete-fehér fényképek színezése. Így az egykori képek még inkább megelevenednek majd a képernyőn, teljes (szín)pompájukban.

PhotosRevive: fekete-fehér fényképek színezése szinte teljesen automatikusan

PhotosRevive egy macOS-re és iOS-re egyaránt elérhető alkalmazás, amelynek segítségével egészen kényelmesen varázsolhatunk színes fotót a régi. fekete-fehér fényképekből. Használatához semmiféle grafikusi képesség nem kell, a feladatunk jó esetben csak annyi, hogy megnyissuk az eredeti képet, várjunk pár másodpercet, majd gyönyörködjünk a kész műben.

Első lépés: szkenneljük az eredeti fotót

Az élet persze sosem olyan egyszerű, mint amilyennek szeretnénk. Így az első lépés azért értelemszerűen az lesz, hogy az eredeti papír képeket bejuttassuk a számítógépbe, vagy legalább az okostelefonba. Előbbihez használhatunk hagyományos szkennert a hozzá tartozó maces alkalmazással, de amúgy a közvetlenül a PhotosRevive macOS változatában is szkennelhetünk, mégpedig vagy a macOS saját szkennelő programját használva, vagy pedig wifi kapcsolat segítségével az iPhone-unk kamerája segítségével. Ha valaki egyéb megoldásra vágyna, anno mutattunk egy remek iOS-es szkennert, illetve jó választás lehet a Google PhotoScan is, amely iOS-re és Androidra egyaránt elérhető. Ezen módszerek egyikével biztosan sikerül jó minőségben szkennelni a papírfotót, hogy immár digitálisan is elérjük azt a Macen vagy az okostelefonon.

Második lépés: alakítsuk át a képet

A szkennelt képet ezután iPhone-on vagy macOS-en egyaránt átalakíthatjuk. A PhotosRevive tulajdonképpen teljesen azonosan működik a két rendszeren, csak a felületük tér el annyira, hogy az adott eszközön a lehető legkényelmesebb legyen használni.

Elsőként a program maga próbálkozik meg a fekete-fehér fotó színesre varázslásával. Az egyszerűbb fotótémák esetében a mesterséges intelligencia meglepően jól azonosítja be a különféle területeket és igyekszik azokat vélhető színüknek megfelelően átszínezni. Ha teljes sikerrel jár, akár azonnal menthetjük is a kész képet. Ha a színezés rendben van, de kicsit még tuningolnánk az elkészült színes fotót, az Adjustments részben igazíthatunk a fényelésen: állítható a kontraszt, a kép fényessége, az árnyékok stb.

Ha viszont az automatikus felismerés nem járt teljes sikerrel, még mindig nincs minden veszve. Ellentétben a hasonló alkalmazásokkal ugyanis a PhotosRevive lehetőséget ad manuális színelésre is. A képen a kevésbé eltalált területekre kattintva mindegyiknél beállíthatjuk, hogy szerintünk milyen színeknek kellene ott szerepelniük. Az Indications részben kényelmesen variálhatjuk a színeket, a Pick gombbal akár mintát is vehetünk a fotó egy már kiszínezett részéből.

Értelemszerűen nem csak a képre kattintva ott hagyható “pöttyöket” színezi ki a program, hanem az adott színre és árnyalataira alakítja át a számára egybe tartozónak ítélt területeket. Egy összetettebb fotó esetében ezzel sajnos elleszünk egy ideig, de a helyzet az, hogy még mindig egyszerűbb így kiszínezni egy régi fotót, mintha a Photoshopban kellene variálnunk. Ráadásul ehhez tényleg nem kell grafikusi képzettség, a program használata abszolút adja magát.

Összegzésül

Mindent összevetve a PhotosRevive egy jól sikerült fotószínező alkalmazás, amellyel jó esélyünk van, hogy a fekete-fehér fotókat színessé varázsoljuk. Az ember talán nem is gondolná, milyen új dimenziókat nyit, ha egy fotót színesben látunk. Mellesleg családi szórakozásnak sem utolsó, ha együtt ülünk neki a régi fényképek átalakításának. Számtalan izgalmas, érdekes, tanulságos családi sztori kerekedik ilyenkor, miközben azon vitatkozik a família minden tagja, hogy akkor a nagyinak végül is piros vagy kék köpenye volt-e anno.

Az iOS verzió ingyen tölthető le az App Store-ból, így azonnal próbára is tehetjük, de a fotók mentéséhez krediteket kell vásárolnunk alkalmazáson belül (20 képnyi kredit például 1790 forintba kerül).

A maces változat 6490 forintért vásárolható meg a Mac App Store-ból, vagy megvehetjük ugyanennyiért a készítők oldalán is. Utóbbi esetben e-mailben kapjuk meg az aktiváláshoz szükséges kódot. Viszont ugyanitt letölthetjük a próbaverziót is, amely ugyan vízjelezi a képeket, de a funkciók kipróbálására jó lehetőség. Ha bevált, csak meg kell venni regisztrációs kódot, vagy megvásárolni az App Store verziót.

Ne maradjon le erről sem!