Különleges szkennerek utazáshoz és irodába

Manapság már egy okostelefonnal sem nagy kihívás gyorsan beszkennelni egy-egy dokumentumot, de ha biztosra akarunk menni, még mindig érdemes elgondolkodni valamilyen céleszköz beszerzésén. Következzenek tehát érdekes szkennerek utazáshoz, igaz, mindkettő kiváló választás lehet akár az irodába is.

IRIScan: szkennerek utazáshoz és az irodába

A Belga székhelyű I.R.I.S. mondhatni mesteri fokra fejlesztette a dokumentumkezelést: nagyszerű hardveres és szoftveres megoldásokkal szolgálnak, hogy papír alapú anyagainkat egyszerűen, gyorsan, s lehetőleg jó minőségben tudjuk digitalizálni. Ezek közül most két érdekes terméket kaptunk tesztre. Mindkettő elsősorban utazáshoz lehet praktikus, de adott esetben egy irodában is megállják a helyüket, főként, ha nem akarjuk, hogy egy nagyobb lapszkenner foglalja a placcot az íróasztalon.

IRIScan Anywhere 5: tökéletes útitárs

Kezdjük a hagyományos szkennerekre kicsit talán jobban hasonlító IRIScan Anywhere 5-tel (ára 42 990 forint). Ha gyakran szkennelünk úton-útfélen A4-es, vagy kisebb dokumentumokat, iratokat, akkor ezt a készüléket nekünk találták ki. Kis helyen elfér, ráadásul az sem jelent gondot, ha nem viszünk magunkkal számítógépet, hiszen az IRIScan Anywhere 5 egy MicroSD kártyára szkennel (kapunk is hozzá egy 4 GB-os darabot, SD adapterrel együtt).

Használatához nem kell pilótavizsga: bekapcsolás után a beolvasandó lapot egyszerűen be kell dugni a szélén lévő nyílásba. Amint ezt érzékeli, már húzza is be a papírt, s pár másodperc alatt elvégzi a szkennelést. Az eredményről kapunk egy kis nézőképet az 1.44”-os kijelzőn, ami mondjuk nem ad éppen tökéletes látványt, de arra elég, hogy ellenőrizzük, sikeres volt-e a művelet. Emellett a készülék menüjét is itt láthatjuk, mozogni a kijelző mellé elhelyezett gombokkal tudunk benne. Sok beállításra nincs szükség, s ami fontos, ahhoz amúgy is egy érintéses hozzáférést kapunk, ugyanezen gombok használatával: DPI felbontás állítása, JPG és PDF formátumok közötti váltás. Ugyanígy egyetlen mozdulat, s már lapozgathatjuk is a korábban rögzített anyagokat (olvasni ekkora képernyőn képtelenség, tényleg csak gyors ellenőrzésre jó, hogy minden oldalt sikerült-e szkennelni).

Az IRIScan Anywhere 5 két változatban vásárolható meg. Minőségre, felépítésre ezek teljesen azonosak, az egyetlen fontos különbség, hogy van egy wifis és egy wifi nélküli verzió. Előbbi képes vezeték nélküli kapcsolaton keresztül átadni a szkennelt anyagokat a számítógépnek, vagy éppen az okostelefonnak, tabletnek. Utóbbi erre nem alkalmas, de USB-n keresztül gond nélkül átmásolhatjuk a rögzített digitális dokumentumokat. Ehhez telepíteni sem kell semmit, pont olyan, mint amikor egy kamerát csatlakoztatunk. Ha pedig az okostelefon, vagy a számítógép rendelkezik MicroSD vagy SD kártyaolvasó funkcióval, akkor elég csak kikapni a kártyát a szkennerből és arról beolvastatni a gépre, vagy okostelefonra az elkészült anyagokat.

S ha már az átmásolásnál tartunk, fontos megemlíteni, hogy az I.R.I.S. minden szkenneréhez jár egy OCR alkalmazás is, a Readiris. Ebből van windowsos és macOS-re való kiadás egyaránt. Mindkettőhöz megtaláljuk a regisztrációs kódot a csomagban, letölteni viszont a cég weboldaláról tudjuk őket. A Readiris segítségével nem csak kényelmesen menedzselhetjük a szkennelt fájlokat, hanem az integrált – több nyelvű – OCR funkciónak köszönhetően akár szerkeszthető dokumentummá is alakíthatók vele az amúgy képként szkennelt anyagokon található szövegek (magyar nyelvű dokumentumok esetén is). Így pillanatok alatt módosíthatjuk, exportálhatjuk (Word, Excel, ePub stb. formátumokba) a beolvasott dokumentumokat.

Az IRIScan Anywhere 5 elsősorban nyomtatott, A4-es anyagok szkenneléséhez előnyös, ezeket viszont bárhol, bármikor digitalizálhatjuk vele. Gyors, pontos (nem nekünk kell játszadozni a szkenner papíron húzogatásával, hanem a szkenner intézi helyettünk – megfelelő tempóban – a papír mozgatását), egyszóval remekül használható. A csomag tartalma, a szkenneren túl: 4 GB-os MicroSD kártya, adapterrel, USB kábel, és egy tok, a szkenner utazás közbeni védelméhez. A készülék beépített akkumulátorral rendelkezik, ezt az USB-n keresztül tölthetjük fel, s meglehetősen jól bírja, így simán átvészel pár munkanapot, egyetlen töltéssel.

IRIScan Mouse Executive 2: a kezünk ügyében lévő szkenner

Másik vendégünk, nevének megfelelően egy optikai egér volt, amelybe egy szkennert is elrejtettek. Bár ma már kicsit szokatlan a vezetékes egér, ebben az esetben praktikus, hiszen így közvetlenül a gépről kapja a “delejt”, ami a szkenneléseket figyelembe véve nem rossz, hiszen gyorsabban enné az elemeket, mint egy hagyományos optikai egér.

Dacára annak, hogy egy szkennert is elrejtettek benne, az IRIScan Mouse Executive 2 (ára 25 990 forint) teljesen belefér a hagyományos méretű számítógépes egerek világába. Még a kialakítása is egészen komfortos. A szkennelés elindítására szolgáló gomb a bal oldalára került, így a hüvelykujjunkkal kényelmesen megnyomhatjuk a beolvasás megkezdéséhez (feltételezve, hogy jobb kezesek vagyunk…).

De a szkenneléshez ezúttal azért előbb telepíteni kell a megfelelő szoftvert és drivert is (elérhető Windowsra és macOS-re egyaránt). Szerencsére nem idézi a régi időket, amikor a megfelelő sebességgel, egyenesen kellett a kézi szkennereket végighúzni a papírokon, hogy aztán – ha megremegett a kezünk – egy halom hibával tárolhassuk el azokat a gépen. Ez a készülék már nem követel tölünk pontosságot. Össze-vissza húzhatjuk szkennelés közben, a lényeg, hogy azért mozgassuk el a szkennelendő terület minden kis részlete fölött legalább egyszer. A többit a szoftver – amúgy elég látványos módon – elintézi helyettünk: szépen összerakja a végleges, szkennelt képet, sőt, azonnal elkészíti belőle a menthető JPG, PNG, DOC, XLS, PDF stb. anyagokat is (a megfelelő formátumoknál természetesen szövegfelismeréssel egybekötve).

Névjegyet szkennelnénk? Nos, az önmagában nem annyira kényelmes, hiszen valahogy az egér alatt kell tartanunk az amúgy sem nagy papírfecnit. De a készítők erre is gondoltak: mellékelnek az egérhez egy különleges “egéralátétet”, amelynek áttetsző, felső rétege alá helyezve a névjegyet (vagy bármilyen kis méretű cetlit), már kényelmesen beolvashatjuk azt.

Az egéralátét a hétköznapi egér funkciók ellátásához nem létfontosságú, az IRIScan Mouse Executive 2 gond nélkül működik egy sima asztalon. Ebből a szempontból pont úgy viselkedik, mint egy hagyományos optikai egér. Az egérhez kapott szoftver természetesen itt is képes a beszkennelt anyagokat azonnal szerkeszthetővé alakítani, hála az OCR funkciónak.

Sőt, kapunk egy Cardiris 4 alkalmazást is, amely névjegykártyák felismerésére szolgál (ehhez segédeszköz a már említett, a csomagban található egéralátét is), így a szkennelt kártyák adatait azonnal menthetjük is a címjegyzék alkalmazásba.

Ha tehát egy olyan szkennerre van szükségünk, amelyik nem foglal extra helyet se a táskában, se az asztalon, s kvázi mindig a kezünk ügyében lehet, akkor itt a remek lehetőség.

A használata egyszerű, s bár kicsit több a macera a szkennelt képek körbevágásával, mint mondjuk a fentebb bemutatott termék esetén (hiszen itt manuális húzzuk-vonjuk az egeret mindenfelé a szkennelendő felület fölött), de a mellékelt szoftverben ez is csak másodpercek kérdése. Szóval nem ró ránk elviselhetetlenül sok plusz melót, az abszolút mobilitásért cserébe. A szkennelés minősége nem éppen aranyérmes, de itt nem is ez a lényeg. Dokumentumokhoz, névjegyekhez bőségesen megteszi.

Itt is kapunk egy tokot, hogy biztonságosan tudjuk hurcolni a készüléket, ha útra kelünk vele. De az IRIScan Mouse Executive 2 értelemszerűen nem csak utazásnál teljesíthet jól, hanem bármelyik irodában is praktikus és helytakarékos megoldást jelenthet.

A készülékek az IT Markettől érkeztek hozzánk tesztre, ahol meg is vásárolhatják azokat.

Ne maradjon le erről sem!