Fényképek szkennelése és régi fotók színezése okostelefonnal

Mára a digitális fényképezőgépek és az okostelefonok végső győzelmet arattak a hagyományos papírképek fölött. Ráadásul nem csak előhívással vacakolást ússzuk meg a digitális fényképezéssel, hanem az elkészült fotók tárolása, retusálása is sokkal egyszerűbb. Akár az okostelefon is képes teljesen kiváltani a régi album gyűjteményt. Legalábbis a friss fotók esetében. De miként lehet a régi, még papír alapú családi fotó gyűjteményt, vagy a falon logó fényképeket egyszerűen és gyorsan digitalizálni, hogy azok is helyet kaphassanak digitális fotóalbumainkban? Nos, ma mutatunk néhány remek appot, amelyekkel a fényképek szkennelése és a régi fotók színezése okostelefonnal is könnyedén megoldható lesz. Nem kell drága szkenner, sőt, Photoshop sem. Pár mozdulat elég lesz mindenhez. Fontos tudni, hogy mivel a mesterséges intelligenciára építő képfeldolgozás adott esetben jelentős számítási teljesítményt igényel, több ilyen alkalmazás is feltölti a fotókat a készítők szerverére, hogy ott végezze el a módosításokat. Ezeket a fotókat persze nem teszik közzé a szervereken, de ettől még el kell döntenünk, hogy belefér-e számunkra ez a megoldás.

Fényképek szkennelése okostelefonnal

Papír alapú fotók szkenneléséhez jobb programot eddig még nem láttunk, mint a Google Fotószkenner (PhotoScan by Google) (iOSAndroid) alkalmazása. Ez teljesen ingyenes mindkét okostelefonos rendszerre és több nagy előnye is van, így például nagy felbontásban “szkennelhetünk” és mesterséges intelligencia segítségével igyekszik a fotót feljavítani, illetve eltüntetni az esetleges becsillogásokat.

Ennek köszönhetően nem csak albumból fotózhatunk be fényképet, hanem akár egy bekeretezett, üveg előlapos fotóról is esélyünk van jó minőségű digitális másolatot készíteni.

A szkennelési folyamat több lépésben zajlik, előbb készítenünk kell egy alap felvételt a papír fényképről, majd a program segítségével még további négy képet kell alkotni róla, úgy, hogy a kamerát a program által mutatott négy pontra mozgatjuk. Az így készült felvételek alapján aztán a Fotószkenner elkészíti a végleges, immár körbevágott, helyrepofozott fotót.

Ha valamit benézne az automatika, lehetőségünk van javítani is, vagyis megadhatjuk a fotó tényleges sarkait (ennek megfelelően kiigazítja a képet a program), elforgathatjuk stb. Színes képet még nem készít mondjuk egy fekete-fehérből, de nincs ok aggodalomra, mert e feladatra is ajánlunk mindjárt pár appot.

Régi fotók színezése, automatikusan

Anno mutattunk már egy online szolgáltatást, amely több-kevesebb sikerrel tud fekete-fehér fotókból színes képet fabrikálni. Nos, ez a félig-meddig siker egyelőre jellemző minden ilyen kezdeményezésre, de azt kell mondjuk, hogy az alábbi három alkalmazás azért ad okot némi reményre. Ha a mesterséges intelligencia számára rendesen emészthető a feldolgozandó fotó, akkor néha meglepően jó eredményt kaphatunk. A rossz hír az, hogy a három közül egyik sem tökéletes, szóval sajnos mindenkinek kísérleteznie kell. Mi ezeken felül is teszteltünk a kategóriába tartozó appokat, s azokhoz képest viszont ezek voltak a nyerők.

Első ajánlatunk a PhotosRevive, amely ugyan ingyen tölthető le az App Store-ból iPhone-ra, de a képek elkészítéséhez krediteket kell vennünk. Vehetünk egy, négy, vagy húsz fotóhoz kreditet, illetve ingyen kapunk kettőt, hogy tesztelhessük, mit tud a program. Mivel a 20 képnyi kredit 1790 forintba kerül, így ha nem a teljes életünk minden régi fotóját szeretnénk újraszínezni, akkor azért egy-két fontosabb képet jutányos áron újíthatunk fel vele.

E program nagy előnye a többiekkel szemben, hogy az automatikus átalakítás után (ami elég jól megy neki), még van lehetőségünk manuális korrekciókra is. Ezzel javíthatjuk az esetleges tévedéseket, hogy minél tökéletesebb végeredményt kapjunk. 

Szintén jól vizsgázott nálunk a Colorize – Color B&W Photos, amely ugyan lassan, de viszonylag magabiztosan dolgozza fel a képeket. Sajnos itt nem javíthatunk bele az automata átalakításba, s hát sajnos előfordul, hogy téved a program, de olykor lenyűgözően jó színes fotók születnek a segítségével. 

Nem ingyenes, de havi 2-3 ezer forintos árért előfizethetünk, így amikor indíttatásunk támad a nosztalgikus gyűjteményünk digitális felújítására, esetleg érdemes rá benevezni egy-két hónapra.

Mutatunk egy ingyenes megoldást is iOS-re. Ez a Colorify Black & White Photos, amely szintén mesterséges intelligenciára épülve alakítja át a fotókat. Sok beleszólásunk itt sincs, de egészen jó az automatika. Az ingyenességért cserébe a színes képek elkészítésekor pár másodpernyi reklámot kell elviselnünk, de ezt leszámítva korlátozások nélkül használható.

Végül az Android sem maradhat ki. A Colorize Images nevű app segítségével androidos okostelefonokon is átalakíthatunk régi fekete-fehér fotókat színessé. Ingyen ugyan csak tíz fotó színezésére van lehetőség, de ha nem akarunk előfizetni, választhatjuk a reklámok megtekintését is helyette. 

A programban van lehetőségünk némileg befolyásolni az automatikus felismerés jellemzőit, így ha elsőre nem tetszik az eredmény, a Szerkesztés gombot megérintve átállíthatjuk a feldolgozási folyamat konfigurációját.

Várható: fekete-fehér fotók színezése Google Fotók segítségével

Idén már többször is szóba került a Google háztáján, hogy privát béta verzióban már elérhető a Google Fotók alkalmazásában is egy Colorize szűrő, amely majd kiszínezi a fekete fehér fotókat, egy mozdulattal. Ez egyelőre még mindig nem elérhető, de remélhetőleg előbb-utóbb kijön a privát béta helyett egy publikus változat is, vagy esetleg meglepetésszerűen bekerül egy soron következő frissítésbe a funkció. Ha így lesz, visszatérünk a dologra.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!