Legjobb Windows programok a hatékony munkához, ingyen vagy olcsón

Nemrég összeszedtük, melyek a legjobb iOS appok, amelyek abszolút kihagyhatatlannak tűnnek számunkra egy iPhone-on, feltéve, hogy azt nem csak szórakozásra, hanem munkára is használja az ember. Ám dolgozni mégiscsak az asztali gépen vagy a laptopon szoktak a legtöbben, így rögtön adódott is a kérdés: melyek a legjobb Windows programok a hatékony munkához? Nos, mi most csokorba gyűjtöttük a szerintünk legjobbakat.

A legjobb Windows programok a hatékony munkához, ingyen vagy olcsón

Miként a korábbi iPhone-os appok esetében, itt sem az ingyenesség volt most a fő szempont. Elsősorban a használhatóságot vettük figyelembe a programoknál, bár igyekeztünk az ár/érték arányt is szűrőként alkalmazni. Mert hát lássuk be, egy windowsos PC-n a kreatív munkához szinte kihagyhatatlannak tűnik az Adobe CC csomag és a Microsoft Office. Ám korántsem biztos, hogy mindenki szeretne előfizetni ezekre, amikor jóval olcsóbban – vagy akár ingyen – is találni professzionális munkára alkalmas szoftvereket. Mi most ilyeneket gyűjtöttünk össze. Mivel a legtöbbről már írtunk részletes tesztet korábban, így itt most csak rövid összefoglalóval szolgálunk hozzájuk, és linkeljük a teljes teszteket.

Képszerkesztés, DTP

Ha már a bevezetőben szóba került az Adoie CC, kezdjük rögtön a kép- és kiadványszerkesztéssel.

 • Affinity Photo / Designer / Publisher: A Photoshop, az Illustrator és az InDesign kiváltására kiváló megoldást jelenthetnek az Affinity alkalmazásai. Ezekben professzionális eszköztárat kapunk a fotók retusálásához (Affinity Photo), a vektoros ábrák rajzolásához (Affinity Designer) és a tördeléshez (Affinity Publisher) egyaránt. Abszolút képesek kiváltani a CC alkalmazásokat, s bár nem ingyenesek, de egyszeri befektetést jelentenek, nem kell rájuk előfizetni.
 • Luminar 4: Ha valaki az Adobe Lightroom helyett keres megfelelő alkalmazást, annak feltétlenül meg kell ismerkednie a Luminar 4 alkalmazással. Szerintünk jelenleg minden tekintetben veri a konkurenseit. Nagyon kényelmesen és gyorsan alakíthatjuk át – és menedzselhetjük – vele a fotóinkat.

Zene- és hangszerkesztés

Szintén népszerű témakör a hang- és zeneszerkesztés, s ezen a területen is akadnak hatékony megoldások Windowsra.

 • Ocenaudio vagy Audacity: Azért vesszük egybe a kettőt, mert tudásban nagyrészt ugyanazt nyújtják. Mindkettő remek hangszerkesztő, nem csak elkészíthetjük velük a felvételeket, de vághatjuk, effektezhetjük, zaj-szűrhetjük is azokat. Az Ocenaudióról itt, az Audacity-ről pedig itt írtunk.
 • Magix Music Maker: Míg macen alapból kapunk a géphez egy Garageband nevű zeneszerkesztőt, addig Windowson ez egyelőre kimaradt a kínálatból. Van viszont megfelelője a redmondi rendszerre is. Ez a Magix Music Maker, amely régi motoros már a szakmában, s mostanra abszolút professzionális megoldássá nőtte ki magát. Kezdők és profik egyaránt megtalálhatják benne a számításukat.

Iroda

Irodai alkalmazások esetén nehéz lekörözni azt, amit a Microsoft ma az egykor Office 365 néven futó, de nemrég átkeresztelt Microsoft 365 csomaggal nyújt.

Sokoldalú és ingyenes irodai csomag: LibreOffice

Otthonra és az irodába egyaránt szinte megkerülhetetlen programcsomag, de ha kell, azért lehet helyettesíteni, kiegészíteni.

 • LibreOffice: A nyílt forráskódú LibreOffice talán a legismertebb irodai szoftvercsomag, amely Microsoft Office kompatibilis. Nem igazán a gyorsaságáért szeretjük, de abszolút használható, sőt, tudását és eszközeit illetően méltó vetélytársa a Microsoft Office-nak.
 • FreeOffice: Szégyenkezni valója a FreeOffice-nak sincs, hiszen teljesen ingyen kapunk benne professzionális irodai alkalmazásokat otthonra, szintén Microsoft Office kompatibilis módon (mind a felületet, mind a formátumokat illetően). Itt írtunk róla bővebben. Van egyébként egy nagyobb tudású, cégeknek szánt fizetős változata is, a Softmaker Office, amelynek korábbi verzióját itt teszteltük.
 • iA Writer vagy Typora (beta): Ha nincs szükségünk egy teljes irodai csomagra, kellene viszont egy zavarmentes írást lehetővé tévő szövegszerkesztő, akkor az iA Writer vagy az egyelőre még béta verziós Typora egyaránt jó választás lehet. Mindkettő markdown szövegszerkesztő, zavarmentesen és kényelmesen írhatunk bennük, a végeredményt pedig stílusosan formázva exportálhatjuk többféle formátumba.
 • Slim PDF Reader 2 vagy Ashampoo PDF Pro 2: Ha gyors és letisztult PDF olvasót keresünk, a Slim PDF Reader 2 tökéletes választás lesz, teljesen ingyen. Ha nem csak olvasni, de átszerkeszteni is szeretnénk POF dokumentumokat, akkor viszont érdemesebb lehet megismerkedni az Ashampoo PDF Pro 2 alkalmazással, amellyel teljesen átalakíthatók a PDF fájlok (van OCR funkció és magyar nyelvű felület is).
 • OneNote, Evernote, Standard Notes: Aki jegyzetelni szeretne, annak bőven akad választék. Ha különféle formázott szövegek mellett fotókat, hangfelvételeket, rajzokat, csatolt dokumentumokat stb. is eltárolnánk jegyzeteinkkel, akkor az Microsoft ingyenes OneNote-jával, vagy a részben ingyen is használható Evernote-tal érdemes kezdeni. Ha viszont kifejezetten az a cél, hogy titkosítva tároljuk privát jegyzeteinket, akkor a Standard Notes lesz a megfelelő választás.
 • Microsoft To-Do: Tennivalóink rendszerezésére és feledékenységünk ellensúlyozására kiváló választás lehet a Microsoft To-Do, amelyet teljesen ingyen használhatunk.

Videó és animáció

Családi videók vágásától a céges animációk készítéséig mindent megoldhatunk az alábbi programokkal Windows alatt.

 • MiniTool MovieMaker: A kezdőknek javasoljuk a teljesen ingyenes MiniTool MovieMakert, amely talán a legegyszerűbb megoldás, ha valaki családi felvételeit szeretné kicsit megvágni. Van azonban komolyabb tudású, de még mindig otthonra előnyös alternatív javaslatunk is: ez a Movavi Video Editor, amellyel lenyűgöző videókat rittyenthetünk felvételeinkből, pár mozdulattal.
 • DaVinci Resolve vagy Hitfilm Express: Ha valaki professzionális videoszerkesztőre vágyik ingyen, vagy elérhető áron, annak a DaVinci Resolve vagy Hitfilm Express lesz a megfelelő választás. Korábban itt írtunk róluk.
 • VLC Media player: Természetesen nem csak a videók vágása a cél. Az sem árt, ha le tudunk játszani bármilyen videoformátumot a gépen. Ehhez a VLC Media Player kétség kívül az egyik legjobb megoldás.
 • Cartoon Animator: Ha valaki rajzfilmek, vagy explainer videók készítésére adná a fejét, a Cartoon Animator lesz a kedvenc eszköze. E nagyszerű animációs szoftver döbbenetes tudásáról itt írtunk részletes tesztet.
 • Saola Animate: Aki nem egyszerű animációkat készítene, hanem HTML5 formátumban, netán egy kis interaktivitásban is gondolkodik, annak a Saola Animate ma az egyik legjobb választás Windowson. Erről itt írtunk bemutatót.

Windows kiegészítők: karbantartás, biztonság

A Windows 10 alapvetően stabil működésre képes (amikor épp nem kaszálja el egy-egy félresikerült rendszerfrissítés), de azért mind sebesség optimalizálás, mind biztonság terén lehet még rajta tuningolni.

Fájlok végleges megsemmisítéséhez: iShredder

Emellett pedig az sem árt, ha felvértezzük magunkat a kiberbűnözők és digitális kártevők jelentette – egyre növekvő – veszélyek ellen.

 • Ashampoo WinOptimizer: Kezdjük a rendszer karbantartásával. Az Ashampoo WinOptimizer akár egy kattintással is képes erre, arról nem beszélve, hogy segítségével a végsőkig optimalizálhatjuk a rendszer működését, hogy akár játék, akár munka közben a legjobb teljesítményt nyújtsa.
 • Bitdefender: Ha olyan antivírus megoldásra van szükségünk, amely szinte tökéletes védelmet nyújt a malware-ek és zsarolóvírusok ellen, de közben nem fogja vissza túlságosan a rendszer sebességét, akkor érdemes megismerkednünk a Bitdefender csomagjával.
 • NordVPN: Manapság már otthon is érdemes lehet valamilyen VPN szolgáltatást beüzemelni, hogy internetes adatforgalmunk biztonságosan, titkosítva legyen. Szerintünk az egyik legjobb választás a NordVPN, de akad még bőven – akár ingyenes megoldás is – VPN szolgáltatás. Ezeket itt mutattuk be.
 • Cryptomator, Nordlocker, VeraCrypt, Encrypto: Nem csak internetes adatforgalmunkat érdemes titkosítani, hanem a számunkra fontos, érzékeny adatokat tartalmazó fájlokat, dokumentumokat, képeket is tárolhatjuk erős titkosítással védve. Ehhez a legegyszerűbb megoldást a Cryptomator jelenti (ezzel a különféle felhőszolgáltatásokban tárolt anyagainkat is titkosíthatjuk). Ha a védett anyagok megosztására is szükségünk van olykor, akkor érdemes megismerkedni a Nordlockerrel, míg ha teljes pendrájvok, külső merevlemezek titkosításában gondolkodunk, akkor a legjobb választás a VeraCrypt lesz (ez a korábban népszerű, de sajnos már nem frissülő TrueCrypt utódja). Ha valaki ezeknél egyszerűbben használható megoldást keres, akkor a fájlok és mappák titkosításához kiváló választás az ingyenes Encrypto is, amely Windowson és macOS-en egyaránt bevethető.
 • iShredder 7: Ha már szóba került a fájlok biztosága, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a privát, de már feleslegessé váló dokumentumokat, képeket, videókat (vagy bármilyen egyéb állományt) miként lehet hatékonyan megsemmisíteni. Az egyszerű törlés ugyanis – mint az a következő program esetében is látszik – nem elég hatékony a Windowsban. A törölt fájlok még jóideig visszaállíthatók, akkor is, ha a Lomtárat is ürítettük már. Ezt a problémát oldja meg a Protectstar-féle iShredder, amely akár a kormányok, katonai szervezetek által használt biztonságos fájltörlési algoritmusok használatát is lehetővé teszi bárki számára. Az így törölt állományokat már nem lehet visszaállítani többé, semmilyen programmal. Ráadásul az iShredder ezt nem csak a hagyományos HDD-k, hanem az SSD-k, pendrájvok, memóriakártyák esetében is képes megoldani. Az iShredderről itt írtunk részletes tesztet.
 • Disk Drill Pro: Bár az előbb épp arról írtunk, miként lehet egy érzékeny tartalmú fájlt véglegesen megsemmisíteni, azért az is fontos szempont, ha egy véletlenül törölt fájlt kell visszaállítanunk. Erre a problémára a Disk Drill Pro jelenthet gyógyírt, amellyel jó esélyünk van visszaállítani a véletlenül letörölt állományokat, bármilyen adathordozón vagy merevlemezen. Itt írtunk erről részletesen.
 • Bitwarden, 1Password: Végül szintén fontos biztonsági kérdés, hogy miként tárolhatjuk jelszavainkat. Manapság rengeteg jelszót és PIN kódot kellene fejben tartanunk, ami – pláne, ha odafigyelünk rá, hogy ne könnyen visszafejthető jelszavakat használjunk – szinte teljes képtelenség. Ilyenkor jönnek jól a különféle jelszómenedzser alkalmazások, amilyen például a Bitwarden vagy a 1Password is.

Böngészés, levelezés, csevegés

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy ne használjuk ki az internetben rejlő lehetőségeket. Így aztán kell egy jól megválasztott böngésző, levelező és csevegő program is. Íme az aktuális választék krémje.

 • Firefox: Ha valaki gyors, biztonságos és a privát szféráját is tiszteletben tartó böngészőre vágyik, ne hagyja ki az aktuális Firefox verziókat. Mi egyszerűen imádjuk (nem volt ez mindig így, de nagyon kikupálódott a Mozilla böngészője, így pedig már kihagyhatatlan).
 • Postbox, Thunderbird: Maradunk még kicsit a Mozilla háza táján. Ha sokoldalú és megbízható levelezőprogramra van szükségünk, a Thunderbird tökéletes választás az ingyenes felhozatalból. Ha viszont a Thunderbird funkcióira és megbízhatóságára vágyunk, de sokkal modernebb köntösben, akkor válasszuk inkább a Postboxot, amely ugyan nem ingyenes, de cserébe abszolút profi. Mindkettő támogatja a PGP titkosítás és PGP aláírások használatát is a levelezésben. Amúgy ha nem nagyon vágyunk extrákra és hidegen hagy minket a PGP titkosítás használata is a levelezésnél, akkor megteszi a Windows 10 saját Posta alkalmazása is erre a célra.
 • Signal, Telegram, Facebook Messenger: Bár szinte minden csevegő szolgáltatás – beleértve a népszerű Facebook Messengert is – elérhetőp manapság közvetlenül a böngészőkben, szerintünk sokkal kényelmesebb ezeket a megfelelő kliens alkalmazással használni. A Facebook Messenger már letölthető egy ideje Windows 10-re, így maradhatunk ennél is. De aki inkább a biztonságos kommunikációt választaná, annak a Signal vagy a Telegram használatát ajánljuk (mindkettő ingyenes).

Segédprogramok

Így a végre már csak két hasznos segédprogram maradt, amelyek segíthetnek, hogy kényelmesebbé tegyük a hétköznapokat Windowson.

 • 7Zip: a 7zip segítségével szinte bármilyen archív fájl kicsomagolható (zip, rar, 7z stb.), s létre is hozhatunk tömörített fájlokat zip vagy 7z formátumban. Utóbbi nagyon hatékony tömörítést tesz lehetővé.
 • Microsoft PowerToys: A Microsoft PowerToys tulajdonképpen nem is egy program, hanem egy folyamatosan bővülő segédprogram gyűjtemény, amelyet a Microsoft ad ki a Windows 10-hez. Jelenleg van benne többek között egy csoportos fájlátnevezésre és egy képméretezésre szolgáló alkalmazás, egy remek kereső, és egy ablakkezelést könnyítő modul.
Ne maradjon le erről sem!