Techwok TOP: kihagyhatatlan appok iPhone-ra

Időről időre összefoglaljuk, melyek azok az appok, amelyeket szinte mindenkinél el tudunk képzelni napi használatban egy iPhone-on. Ma is egy ilyen válogatással szolgálunk: kihagyhatatlan appok iPhone-ra, egy pakkban.

Kihagyhatatlan appok iPhone-ra

Mielőtt nekilátnánk, röviden a válogatás szempontjairól. Ezúttal nem volt elvárás, hogy az adott program ingyenes legyen, így a kínálatban akadnak teljes ingyenes, előfizetős és egyszeri beruházással megvásárolható programok egyaránt. Egy valami biztos: ha nem is ingyenes valamelyik, az árát tuti megszolgálja, amint használni kezdjük. Emellett igyekeztünk nem csak véletlenszerűen egymásra hányni őket, hanem kategóriákra osztva tálaljuk a digitális csemegét. Érdemes szemezgetni közülük, mert hatékonyabbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé tehetik a napi munkát. Mivel a legtöbbről már írtunk részletes tesztet, itt csak rövid összefoglalókat adunk és linkeljük a korábbi cikket a bővebb leíráshoz.

Kommunikáció: chat, videochat, levelezés

Kezdjük egy létfontosságú témakörrel, a kommunikációval. Ezt manapság tökéletesen kiszolgálja az iPhone akár alapból is, hiszen a Messages (Üzenetek) app egészen jól sikerült az Apple részéről a chateléshez, a FaceTime pedig elsőosztályú – akár csoportos – videochatre. Egyetlen hátulütőjük, hogy csak iOS eszközök és Macek között bevethetők.

Ha ismerőseink körében Windowst és androidos okostelefont használók is vannak, nem kell elkeseredni. Kezdetnek ott van a Facebook Messenger, amely mostanra már minden platformon rendelkezik önálló kliens alkalmazással. Sajnos el kell viselnünk benne a reklámokat és a tulajdonos Facebook sem éppen a magánszféra tiszteletéről híres, így nem biztos, hogy üzeneteinket csak mi olvassuk. De kétség kívül ez ma a legelterjedtebb chat alkalmazás, amely videós csevegésre is tökéletesen alkalmas (és amúgy van e2e üzenetváltási lehetőség is benne).

Ha valaki inkább a biztonságra szavaz és üzeneteit nem osztaná meg robotokkal, adatait pedig hirdetőkkel, akkor a legtutibb választás a Signal. Ez ugyan a Facebook Messengerhez képest fapadosnak tűnhet (például gyér matrica választék), cserébe viszont e2e titkosítást kínál a szöveges, hangos és videós megbeszélésekhez egyaránt. Szintén jó választás és valamivel több trendi kacattal dicsekedhet az ugyancsak biztonságos Telegram. Ebben az e2e titkosítás választható opció. Egyelőre a videochat hiányzik belőle, de a COVID-19 időszakban a fejlesztők végre megadták magukat és ígéretet tettek rá – látva a hatalmas igényt -, hogy még idén bekerülhet ez a funkció is. Részletesen itt írtunk a Signalról és a Telegramról.

Aki csoportos – például céges – csevegésre és csoportmunkára vágyik, annak két biztonságos megoldást is tudunk ajánlani: az egyik a Jitsi, a másik a jelenleg ingyen is elérhető Google Meet. Mindkettő sokoldalú, megbízható szolgáltatás.

Levelezéshez a teljes kényelemre törekvők számára egyértelműen az ingyenes Sparkot javasoljuk beüzemelni iOS alatt, de ha valaki itt is a biztonságot keresi, annak jó választás lehet a – fizetős – Canary Mail is, amelyben PGP titkosítást is használhatunk. Jelenleg ez az egyetlen e-mail kliens iOS-re, amelyik alapból profin megoldja a PGP titkosítást és PGP aláírást a leveleknél.

Fotók

Az új iPhone-okban már egészen profi kamerákat találunk, így bátran fotózhatunk velük. Sőt, a fényképek gyors feldogozása, tuningolása is megoldható az okostelefonon.

Ha valaki könnyen használható, szűrőkkel, retusáló eszközökkel bőségesen telepakolt képszerkesztőre vágyik, annak az egyik legjobb választás a Darkroom lehet. Aki viszont inkább egy okostelefonos Photoshopban gondolkodik, annak a Pixelmator nevű appot ajánljuk, amely tényleg teljes képszerkesztő program, érintőképernyőre igazítva (rétegkezeléssel, maszkolással, PSD támogatással stb.).

Fotóink menedzseléséhez jól jöhet az iOS saját Fotók alkalmazása, különösen, ha előfizetünk az iCloudra és így az alap 5 GB-nál több képet is tudunk felhőben tárolni. Ebben az esetben a Fotók egyszerűen tökéletes megoldás a képek menedzseléséhez, retusálásához (kezdetnek bőven megteszi amúgy a 200 GB-os iCloud csomag, a cikk készültekor éppen havi 899 forintos áron. Aki viszont inkább ingyenes felhőben tárolná élete minden fényképét, annak ott a Google Fotók app, amely a megfelelő beállításokkal akár korlátlan online tárhelyet is biztosít a fotóinknak.

Ha a korlátlan tárhelytől nem szédülünk meg teljesen és azért szeretnénk odafigyelni rá, hogy ne őrizzünk feleslegesen tök egyforma fotókat, akkor jól jöhet Gemini Photos, amly automatizálja a nagyon hasonló fotók összeválogatását és kényelmessé teszi a felesleg likvidálását is. Végül szintén nagyon hasznos app ezen a területen az Exif Viewer is, amely a fényképek Exif adatainak menedzselésében segíthet az okostelefonon.

Videók

Egy jó kamerával persze nem csak fotózni, hanem videózni is lehet. Ehhez megteszi az iOS saját kamera alkalmazása is, de ha valaki filmes élményre vágyik, annak ajánljuk a FILMIC Pro appot. Döbbenetesen jó felvételeket lehet vele készíteni.

Az elkészült videókat olykor nem árt megvágni sem. Ehhez az Apple szintén ad ingyen egy profi alkalmazást, az iMovie-t. Véleményünk szerint ennél praktikusabb nem nagyon van jelenleg iOS-re. Nagyon kényelmes és hatékony videoszerkesztő.

Végül a videók lejátszása is fontos kérdés, amihez viszont egy elég fapados appot integrált az Apple a rendszerbe. Érdemesebb helyette VLC Media Player és Infuse appok valamelyikét beszerzni. Előbbi teljesen ingyenes, utóbbi fizetős, de funkciók tekintetében nagyjából ugyanazt nyújtják. Az Infuse inkább csak a felület kidolgozottságában és a látványos katalógus funkciókban van előnyben. Amit nagyon szeretünk bennük: konvertálás nélkül lejátszanak a telefonon szinte bármilyen videoformátumot (MKV, AVI, MP4 stb.), ráadásul a videókat akár wifi kapcsolaton keresztül is átdobhatjuk így az iPhone-ra a számítógépről, pár mozdulattal (telepíteni sem kell semmit a gépre, elég egy böngésző).

Jegyzetelés

A jegyzetek készítése kényes téma, itt valószínűleg mindenkinek nagyon eltérő szempontok játszanak közre a megfelelő app kiválasztásakor. Alapnak ugyebár ott az Apple Notes, amely valószínűleg gond nélkül kielégíti a többség igényeit és előre telepítve kapjuk a telefonon. Használható iOS-en, macOS-en, sőt, webböngészőben szinte bármilyen platformon megnyithatjuk vele a jegyzeteinket, beleértve a Windowst és az Androidot is). A mi személyes kedvencünk a Bear, amely egy markdown jegyzet app, s jelenleg iOS és macOS alatt érhető el. Ha valaki szereti a markdown jelölések használatát, a Bear-t imádni fogja. Ha kell, a pusztán szöveges jegyzeteket akár titkosítva is tárolhatjuk vele, jelszóval védve (ha csatolmány is van, akkor ez a funkció sajnos nem használható).

Ha valakinek a cross-platform használat a lényeg, annak tudjuk ajánlani az Evernote használatát, különösen, ha majd végre elkészült az új szerkesztővel felruházott változat, hogy egységesítse a funkciókat az összes rendszeren. Addig sem használhatatlan persze a program, sőt, az egyik legjobb jegyzet app, rendeget extra funkcióval. De azért az egységesített szerkesztőfelület már nagyon ráférne.

Akinek pedig a jegyzetek tárolása és eszközök közötti szinkronizálása közben is lényeges szempont a biztonság, annak ott a Standard Notes, amely e2e titkosítással tárol minden fontos információt és jegyzetekhez rendelt csatolmányt.

Biztonság

Többször szóba került már a biztonság, de ezúttal olyan appokat mutatunk, amelyek kifejezetten adataink és privát szféránk védelméről gondoskodhatnak. Kezdjük talán a legfontosabbakkal: jelszavainkat érdemes egy megbízható jelszó-kezelőre bízni, amelyik titkosítva tárolja azokat, ha kell, akár felhőben is, hogy minden eszközünkön elérhessük azokat. Erre a célra az ingyenesek közül nekünk a Bitwarden, a fizetős felhozatalból persze a 1Password vált be leginkább. Megbízhatóak, menedzselhetők velük akár a kétlépcsős azonosításhoz (2FA) szükséges állandóan változó kódok is, és segítenek a valóban biztonságos, nehezen megfejthető jelszavak kitalálásában is. Megjegyeznünk csak egyet kell, az úgynevezett mesterjelszót, amellyel hozzáférünk a programban tárolt többihez.

A kétlépcsős azonosításhoz szintén praktikus alkalmazás lehet a Microsoft Authenticator. Ez nem hagyományos jelszómenedzser. Csak a 2FA rendszerek konfigurálásakor kapott, folytonosan változó kódok kezelését lehet rábízni. Azt viszont teljes nyugalommal.

Felhőbe feltöltött állományaink biztonságáról a Cryptomator nevű alkalmazás gondoskodhat, amellyel titkosított tárolókat hozhatunk létre iCloud, OneDrive, Google Drive stb. tárhelyeinken. Ezekben a digitális széfekben csak mi férhetünk hozzá a fájlokhoz, a megadott jelszavunkat sem a szolgáltatók, sem a Cryptomator készítői nem tudják visszafejteni. Rajtunk kívül ezekhez a fájlokhoz senki nem férhet hozzá, mi viszont akár az okostelefonon is kényelmesen elérjük bármelyiket.

Privát böngészéshez jól jöhet a telefonra a Firefox böngésző iOS változata, amely odafigyel magánszféránk védelmére. Ha ezt még fokoznánk valamelyest, akkor iOS-en is érdemes beüzemelni valamilyen VPN szolgáltatást. Nekünk iPhone-on legjobban a NordVPN, a VyprVPN és a Mullvad jött be. Mindegyik megbízható, hatékony VPN szolgáltatás, de nem ingyenesek. Az ingyenes kínálatból erre a célra a ProtonVPN-t ajánljuk.

Tennivalók és időbeosztás

Egy okostelefon kiválóan alkalmas arra, hogy segítségével rendszerezzük munkánk, életünk minden pillanatát. Ebben nagy segítséget jelenthetnek az olyan tennivaló appok, mint a Things vagy az ingyenes Microsoft To-Do, amelyek sokkal használhatóbbak, mint az Apple saját tennivaló-menedzsere.

De naptárból is találunk mérföldekkel jobbat, mint amit az iOS-be integráltak. Személyes kedvencünk a sajnos ma már csak előfizetős rendszerben működő, de tényleg vérpofi Fantastical 3, amely jelenleg a legjobb naptár app iOS-re. De nincs szégyenkezni valója a Readdle Calendarnak sem, amelyből van ingyenes és fizetős változat is.

Napi szinten hasznos eszközök

Végül következzen néhány olyan app, amelyek bármikor jól jöhetnek a zsebünkben:

  • Calcbot 2: egy rendkívül jól sikerült számológép, amelyben mértékegység- és naprakész valutaváltó funkciót is találunk.
  • Readdle Documents: ha szeretnénk wifin keresztül fájlokat másolni a telefonra/telefonról, ez a program nagyon jól jöhet. Részletesen itt írtunk róla.
  • Google Translate: nem csak szavakat, hanem komplett mondatokat, szövegeket fordíthatunk vele (akár offline is). Sőt, a kamerát használva akár a plakátok feliratait is megnézhetjük az eredetitől eltérő nyelven.
  • Reeder: ha sok forrásból olvasunk híreket, ezt a hírolvasó programot nem szabad kihagyni!
  • Pocket: ha szeretnénk eltenni későbbi olvasásra online cikkeket, linkeket, ez az egyik legjobb megoldás e célra.
  • Tap Forms: összetett adatbázisokat (terméklisták, pénzügyi adatok, receptek stb.) tárolhatunk és menedzselhetünk vele a telefonon.
Ne maradjon le erről sem!