Így cseveghetünk “titkosított csatornán” a Messengerben

Korábban összeszedtünk 10 praktikus trükköt, amelyek kényelmesebbé teszik a Facebook Messenger használatát. Ma viszont nem a kényelemre, hanem a biztonságra fókuszálunk.

 

Titkosított csevegés a Messengerben

A Messenger Androidos és iOS verziójában egyaránt megoldható, hogy titkosított csevegéseket folytassunk ismerőseinkkel. Ám ez a funkció nem kapcsol be automatikusan, hanem nekünk kell manuálisan indítani a két eszköz közötti biztonságos csevejt.

A művelet nagyon egyszerű: az app jobb felső sarkában található kis ikont megérintve nyissunk egy új beszélgetést, majd mielőtt kiválasztanánk a “célszemélyt”, érintsük meg a Secret feliratú gombot. Ezután válasszuk ki a csevegőpartnert, aki azon nyomban értesítést is kap majd, hogy valaki titkosított üzenetet küldött neki. Ettől kezdve egy “feketébe öltözött” felületen folyhat a csevegés, elvileg teljes biztonságban, minden kívácsi szem elől elzártan.

Az end-to-end üzenetküldési forma előnye, hogy az üzenetek közvetlenül a két fél között “közlekednek”, nem marad nyomuk sehol. Ez egyben az egyik hátránya is, ugyanis a beszélgetést nem lehet bármilyen eszközön folytatni, csak amelyiken megkezdtük. További hátrány, hogy néhány funkció, így például a videók és GIF animációk küldése, nem használható ilyenkor.

Érdekesség, hogy lehetőségünk van “önmegsemmisítő” üzenet küldésére is, amely az elolvasásától számítva, az általunk megadott idő letelte után egyszerűen törlődik az üzenetek közül.

Tökéletes biztonság persze aligha létezik, de a Facebooknál igyekeztek komoly szakmai hátteret adni ennek a funkciónak, így abban legalább biztosak lehetünk, hogy a jelenleg elérhető egyik legmegbízhatóbb megoldás segít ténylegesen megőrizni a titkainkat. Akit bővebben érdekel ez a háttér, annak ajánljuk a Wired idevágó cikkét.

Aki pedig további extrákkal bővítené a Messengert, annak javasoljuk korábbi cikkeinket e témában.

Ne maradjon le erről sem!