Google Fordító használata offline az okostelefonon

A Google Fordító az elmúlt években is folyamatosan fejlődött, így egyre jobb eredményeket érhetünk el ezzel az ingyenes online fordítóval. A mesterséges intelligencia és a felhasználók által (is) végzett korrekciók úgy tűnik meghozzák gyümölcsüket még az olyan nehezen “digitalizálható” nyelv esetén is, mint a magyar. A fordítót ráadásul akár az okostelefonunkon is használhatjuk, hiszen van belőle app iOS-re és Androidra egyaránt. Ráadásul az okostelefonos Google Fordító használata offline is lehetséges, így ha úton vagyunk és takarékoskodni szeretnénk mobilos előfizetésünk adatforgalmával, akár internet kapcsolat nélkül is használható.

 

Google Fordító használata offline iOS-en és Androidon

A Google Fordító, mint azt fentebb már írtuk, mindkét népszerű okostelefonos rendszerre elérhető. Aki iPhone-t használ, innen töltheti le, aki pedig androidos okostelefont, annak valószínűleg eleve megtalálja a készülékén, de ha mégsem, letöltheti erre a linkre kattintva.

Ha a program a telefonon van, indítsuk el. Az újabb változatok esetében az első indításnál egy felugró panelen kiválaszthatjuk az elsődleges nyelvet, illetve a leggyakrabban fordított nyelvet. Ezek offline használatára azonnal lehetőségünk nyílik, csak jelöljük be az Offline fordítás opciót ugyanezen a panelen.

Ha ez a választási lehetőség nálunk kimaradt, vagy nem csak egy, hanem több nyelvet is szeretnénk offline használni, akkor sem bonyolult a feladat. Nyissuk meg a Beállítások menüpontot és válaszuk az Offline fordítás lehetőséget. A megjelenő listában érintsük meg a letöltéshez azokat a nyelveket, amelyekre szükségünk van internet nélküli használatra.

Ha biztosra akarunk menni, hogy a program a letöltéshez sem használ mobilos adatforgalmat, akkor előbb nyissuk meg a Beállítások / Adatforgalom menüpontot, majd válasszuk az Offline fordítási fájlok letöltése lehetőséget. Itt kiválaszthatjuk, hogy milyen módon intézze a letöltést az app (rákérdezzen, csak wifin töltsön le, esetleg mobilos adatforgalmat használva is letölthet). Ez fontos kérdés, hiszen az offline adatbázisok elég méretesek, így ha spórolni akarunk az adatforgalmon, a letöltést is inkább csak wifin engedjük a programnak. Természetesen letölteni csak egyszer kell a kívánt modulokat, onnantól pedig akár reülőgép üzemmódba állított telefonnan is fordíthatunk szövegeket, vagy szótárazhatunk szavakat a Google Fordító segítségével.

 

További hasznos Google appok ingyen

A Google egyébként nem csak a Google Fordítót adja ingyen androidos okostelefonokra és iPhone-okra. Van néhány kevésbé ismert, de nagyon praktikus ingyenes alkalmazásuk, amelyeket szintén érdemes megismerni. Ezeket korábban egy cikkbe gyűjtöttük, így akit érdekelnek, csak kattintson erre és linkre és máris megismerheti valamennyit.

Ne maradjon le erről sem!