Ingyenes videókonferencia program, telepítés nélkül, otthonra vagy cégeknek is

Számtalan praktikus és ingyenes eszközt találni az interneten, amelyekkel kényelmesen és biztonságosan megoldható a kommunikáció. Ez most, amikor sokan dolgoznak otthonról és – az iskolai oktatással együtt – számos tanfolyam is átvedlett online formába, kifejezetten jó hír. A kérdés csak az, melyik feladatra, melyik szoftver a legmegfelelőbb. Anno mutattunk már néhány remek ingyenes programot a kapcsolattartáshoz és táveléréshez, ma pedig egy szintén ingyenes videókonferencia program kerül nálunk terítékre, amely adott esetben telepítés és regisztráció nélkül, egyszerűen a böngészőben megnyitva is tökéletesen használható arra, hogy több résztvevős, videós megbeszéléseket tartsunk. Jól jöhet akár kkv-knak a távban tartott meetingekhez, de akár egy virtuális családi összejövetelt is rögtönözhetünk a segítségével.

Jitsi Meet: Ingyenes videókonferencia program, akár telepítés nélkül is

A Jitsi egy biztonságos, nyílt forráskódú videokonferencia szolgáltatás, amelynek ingyen használható Jitsi Meet felületén tulajdonképpen bárki, bármikor összeránthat egy pár fős videócsevejt. Kiváló megoldás újságíróknak egy online interjú elkészítéséhez, a családnak egy több fős kupaktanácshoz, vagy éppen egy cégnek, hogy a napi megbeszéléseket home office körülmények között is megtarthassák.

A Jitsi WebRTC kompatibilis, így tulajdonképpen bármely, e technológiát támogató böngészőben (például Chrome) gond nélkül használható. Alapvetően nem kell hozzá telepítenünk semmit, csak akkor, ha szeretnénk összelőni mondjuk Google naptárunkkal, hogy a megbeszélések időpontjait ily módon adjuk közre. De még erre sincs igazán szükség. Egyszerűen elnevezzük videochat szobánkat egy tetszőleges (de azért ne túl egyszerűen kitalálható) névvel, ami egyben a közvetlen link része is lesz. Ezután megosztjuk a linket, vagy a chatszoba nevét a leendő résztvevőkkel, akik a link birtokában szépen csatlakozhatnak a virtuális összejövetelhez.

A megbeszélést levédhetjük jelszóval is, ez esetben csak azok tudnak csatlakozni, akik ezt ismerik.

Bár az egész simán működik egy böngészőben, ha valaki inkább a telepített programokra esküszik, akkor minden asztali rendszerekre, mind mobilokra (iOS és Android) letölthetők Jitsi alkalmazások. A csatlakozás ezek esetében is pont úgy megy, mint a böngészőben, vagyis tudnunk kell a videochat-szoba nevét (és adott esetben jelszavát).

Van lehetőség betárcsázós csatlakozásra is, de a link használata talán a legegyszerűbb megoldás. Ráadásul utóbbi teljesen ingyenes. Érdekesség, hogy – ha a rendszerben ezt engedélyezzük – van lehetőség arra is, hogy megosszuk a képernyőnkön történő eseményeket, programok ablakát, vagy épp a böngésző egyik megnyitott lapját másokkal. Emellett írhatunk szöveges üzeneteket is, ha épp ahhoz támad kedvünk. Még azonnali szavazást is szervezhetünk, virtuális kézfeltevéssel (arra is jó, ha jeleznénk, hogy szót kérünk).

De akadnak még további jópofa extrák is a szolgáltatásban: elhomályosíthatjuk a hátteret magunk mögött (ez még béta állapotú funkció), indíthatunk élő adást a megbeszélésről a Youtube-on, vagy éppen felvehetjük az egész meetinget (ehhez Dropbox fiók szükséges). Ráadásul használhatjuk akár magyar nyelvű felülettel is.

A Jitsi jól jöhet most, a koronavírusos időkben éppúgy, mint ha majd megint visszatért minden a normális kerékvágásba. Egy remek, ingyenes eszköz arra, hogy videocsevegjünk másokkal.

Ne maradjon le erről sem!