Távelérés, fájlmegosztás, kapcsolattartás karantén és járvány idején, ingyen, biztonságban

E cikk készültekor javában tombol a világban a Vuhan városából kiindult koronavírus (SARS-CoV-2 / COVID-19). Mi nem vagyunk híroldal, így nem fogjuk kielemezni az aktuális helyzetet. Erre sokkal jobb források vannak, így például az általunk is bemutatott hivatalos, magyarországi koronavírus információs oldal, vagy a szintén már ismertetett online térkép, amelyen a vírus terjedése nyomon követhető. Ijesztegetni végképp nem akarunk senkit, hiszen nem tudjuk megjósolni a járvány alakulását, nem is értünk ehhez a témához. Szeretnénk viszont segíteni azoknak, akik tanácstalanok azt illetően, miként oldható meg a kapcsolattartás kartanén és járvány idején, személyes találkozás nélkül. Akár azért, mert már betegek vagyunk, akár megelőzés végett. Hogyan tudunk például távsegítséget nyújtani az influenzával és koronavírussal kapcsolatban különösen veszélyeztetett idős családtagoknak, ismerősöknek, vagy miképp intézhetjük a munkával kapcsolatos teendőket, ha nem olyan cégnél dolgozunk, ahol külön erőforrások, eszközök és szabályzatok állnak rendelkezésre ilyen esetekre (például biztosítanak minden szükséges eszközt és szoftvert a távmunkához, van céges VPN elérés stb.).

Mi most olyan ingyen ingyenes programokat szedtünk csokorba, amelyekkel akár a távmunka, akár a családon, rokonságon belüli kapcsolattartás és technikai távsegítség megoldható. Így minimálisra csökkenthető, hogy személyesen kelljen találkozni beteg és egészséges embereknek, pusztán dokumentumok, fájlok átadása, vagy egy rendszer, program beállításainak elvégzése miatt, illetve az is megakadályozható, hogy a kényesebb dokumentumok, médiafájlok, üzenetek illetéktelen kezekbe kerüljenek (a kiberbűnözők a járványokat is igyekeznek kihasználni). Hangsúlyozzuk, hogy az alábbi programok nem csak a cikk megjelenésekor tomboló koronavírus idején, hanem bármilyen járvány, vagy esetleges karantén esetében praktikusak lehetnek. A hétköznapi kapcsolattartást is megkönnyítik, akár családtagokkal, akár ügyfelekkel, akár kollégákkal. Biztosan van már az alábbiakra mindenkinek saját kedvence, de mi most kifejezetten a biztonságos megoldásokra mentünk rá, amelyek a kényelmes használaton túl meg is védhetik üzeneteinket, állományainkat az egyre aktívabb kiberbűnözőktől.

Távsegítség nyújtása

Egyre több idős felhasználó ül számítógép elé vagy használ okostelefont, ami alapvetően örvendetes dolog, viszont ez a korosztály sokszor nehezebben birkózik meg a modern eszközök használatával. Olykor egy apró eltérés (frissítés miatt máshová kerülő gombok, egy program lefagyása stb.) is “világrengető” problémát okozhat, amit általában a fiatalabb családtagoknak kell korrigálni. Ha nem lakik együtt minden generáció, akkor jöhet az utazgatás és a helyszíni segítségnyújtás, ami adott helyzetben nem túl jó ötlet.

Szerencsére akadnak olyan ingyenes megoldások, amelyekkel biztonságosan érhetünk el távoli eszközöket. Ilyen például a korábban részletesen is tesztelt AnyDesk, amelyet bármilyen platformon bevethetünk. Így táv-segíthetünk Windows, macOS, Linux rendszerű gépeken, vagy akár iOS vagy Android rendszerű okostelefonokon is. Elvégezhetünk beállításokat, megmutathatjuk egy szoftver használatát, pont, mintha személyesen ott lennénk.

Az AnyDesk személyes használatra teljesen ingyenes. Ha céges felhasználásra lenne rá szükségünk, akkor sajnos fizetnünk kell érte, de ilyen körülmények között, ha kényelmes távelérésre van szükségünk, abszolút megérheti az árát.

Biztonságos kapcsolattartás karantén és járvány idején

A személyes találkozást aligha pótolhatja bármi pszichológiai szempontból, de szükség törvényt bont. Ha bármilyen okból nem tudunk személyesen találkozni a családtagokkal, kollégákkal, akkor jól jönnek a levelezőrendszerek és chat alkalmazások.

Sok ezek közül valószínűleg ismert mindenki számára: levelezésre és fájlok csatolmányként történő küldésére ott a Gmail, teljesen ingyen. Csevegésre, videótelefonálásra pedig valószínűleg a Facebook Messenger és a Skype az, ami a legelterjedtebb jelenleg. Ráadásul ha valaki nem szeretne ilyeneket telepíteni a gépére, közvetlenül a böngészőben is elérheti mindkettőt. A Messenger webes felülete itt, a Skype webes változata pedig itt található. Utóbbi akár regisztráció nélkül, átmeneti fiókkal is használható. Ennek mikéntjét itt írtuk meg.

Vannak azonban kevésbé ismert szoftverek, amelyek figyelmet fordítanak arra is, hogy szöveges üzeneteink, hanghívásaink, videocsevegéseink, e-mailjeink és azok csatolmányai ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Ilyen például a korábban bemutatott Telegram és Signal. Mindkettő ingyenes, biztonságos csevegő (a Signal alapból end-to-end titkosított kommunikációt alkalmaz, a Telegramnál pedig van lehetőség ennek bekapcsolására), így akár kényes üzeneteket, jelszavakat, kódokat stb. is megoszthatunk, vagy átküldhetünk privát fájlokat. Ezek nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

Biztonságos levelezéshez a Protonmail vagy a Tutanota ajánlható. Utóbbi a személyes kedvencünk, de mindkettőt érdemes kipróbálni és aztán kiválasztani a számunkra megfelelőbbet. A Tutanotát itt mutattuk be részletesen, a Protonmailről pedig itt írtunk. Az ingyenes csomagok esetén visszafogottabb a rendelkezésre álló tárhely, de a titkosított levelezés mindkét szolgáltatásnál korlátozások nélkül használható. Kiváló megoldást jelentenek, hogy akár ügyfeleinkkel is biztonságos kapcsolattartásba kezdjünk: például bizalmas információkat írjunk meg, vagy privát dokumentumokat küldjünk csatolmányként.

A fentiek használata egyébként akkor is jól jöhet, ha az orvosunkkal szeretnénk távolról tartani a kapcsolatot. Akár egészségügyi adatok, mérések, vizsgálati eredmények bizalmas módon történő elküldésére is megfelelők lehetnek, hiszen ezek igen kényes, privát adatok.

Nagy fájlok biztonságos megosztása és fájlok titkosított tárolása felhőben

A nagyméretű fájlok megosztására is akadnak gyors és biztonságos megoldások. Ezek közül mi a Firefox Send szolgáltatást preferáljuk, amely nagyon egyszerűen használható és ingyenes. Nem kell hozzá Firefox sem, működik bármilyen böngészőben.

Ha felhőben – iCloud, Dropbox, One Drive stb. – tárolunk privát anyagokat, érdemes a kényes fájlok esetében egy plusz védelmi réteget is használni. Erre kiváló megoldást jelenthet az ingyenes Cryptomator, amellyel könnyen hozhatunk létre titkosított konténereket, amelyekben eltárolhatjuk a privát dokumentumokat. Ezeket a biztonságos konténereket aztán a felhőn keresztül több gépen is elérhetjük.

Van egyébként olyan felhőszolgáltatás is, amellyel end-to-end titkosítással oldható meg a fájlok feltöltése és azok titkosítva is tárolódnak a szerveren. Ráadásul az állományok átmeneti megosztása rendkívül egyszerűen és szintén biztonságosan megoldható vele. Ez a Tresorit, amelyen akár ingyen is regisztrálhatunk egy pár gigabájtos tárhelyet adó fiókot. Ez ugyan nem nagy tárterület – ráadásul csak két eszközről érhetjük el az ingyenes csomaggal -, de arra, hogy privát dokumentumokat tudjunk tárolni és megosztani, tökéletesen megteszi.

Antivírus programok: bűnözők, csalók és adathalászok kiszűrésére

Bármilyen morbidan hangzik is, a valódi vírusok által okozott járványok miatt a digitális kártevők elleni védekezés is fontosabbá válik. A megfelelő programokkal ugyanis kiszűrhetjük az interneten egyre terjedő adathalász oldalakat, jobb eséllyel védekezhetünk az online csalók ellen, s határt szabhatunk az e-mailben terjedő – az aktuális betegségekre, védekezést segítő eszközök vásárlására stb. hivatkozó – zsarolóvírusoknak és spameknek.

Érdemes tehát valamilyen vírusvédelmi programról is gondoskodni, ma már szinte minden rendszeren, beleértve a mobilokat is. Nemrég bemutattuk a Bitdefender Total Security-t amely teljeskörű védelmet nyújt az adathalászat, a zsarolóvírusok, a kéretlen levelek ellen egyaránt. Ráadásul van Windowsra, macOS-re, iOS-re és Androidra egyaránt védelmi eszköz a csomagban (eltérő tudással). Ez azonban sajnos nem ingyenes.

Vannak azonban ingyenes megoldások is. A Windows 10-et használók számára például eleve ott a rendszer saját vírus- és malware védelmi funkciója, amely kiváló eredménnyel szerepel a független vírusvédelmi teszteken is. Szóval Windows 10 alatt még akár meg is úszhatjuk a külön telepítést, csak legyünk benne biztosak, hogy a rendszer saját védelmét viszont bekapcsoltuk. De amúgy szinte minden nagyobb vírusvédelemmel foglalkozó cégnek van ingyenes verziója is a saját alkalmazásaiból. Így például a Bitdefender Antivirus Free, az Avast, vagy az Avira is jó választás lehet Windowsra. A Maces felhozatalról pedig itt írtunk.

Tájékozódás a koronavírussal kapcsolatban

Jelenleg mindenki igyekszik képbe kerülni a koronavírus-helyzet alakulásával kapcsolatban. Mi csak annyit tudunk tanácsolni, hogy igyekezzenek hivatalos forrásokból, s megbízható híroldalakról tájékozódni. Utóbbiakra nem fogunk példát mondani, biztosan mindenkinek megvan a jó nevű, hazai hírportálok közül a kedvence. Próbálja mindenki ignorálni az álhíreket terjesztő oldalakat, a Facebookon terjedő, megbízhatatlan forrású információkat. Egészségünk és adataink biztonsága érdekében egyaránt érdemes figyelmen kívül hagyni a spam levelekben (ismeretlen forrásokból) érkező álhíreket, a szintén spam e-mailekben érkező “visszautasíthatatlan” maszk és gyógyszer ajánlatokat.

Kifejezetten a koronavírussal kapcsolatban kapunk naprakész információkat a bevezetőben említett koronavirus.gov.hu oldalon. Itt láthatjuk a hivatalos hazai és külföldi számadatokat, illetve híreket, tanácsokat is találunk.

Ne maradjon le erről sem!