Távsegítség egyszerűen: számítógépek távoli elérése ingyen, bármilyen eszközről

Bár a számítógépek és okoseszközök használata a fiatal generáció számára szó szerint gyerekjáték lett, azért még ma is ülnek a monitorok mögött olyan generációk, akiknek azért nem feltétlenül egyértelmű minden, amit a képernyőn látnak. S most nem olyan fogalmi problémákra gondolunk, mint a Windows és az Office alkalmazás összekeverése, vagy az internet összemosása egyetlen böngésző ikonjával. Olykor egy dokumentum formázása, egy levél csatolmányának megnyitása, s egyéb gyakorlati feladatok is nehéznek bizonyulnak, ha valaki nem tud/akar igazán foglalkozni a számítógépek és okostelefonok világával, csak egyszerűen rákényszeríti a környezete, a világ haladási iránya. A szerencsésebbeknek ilyenkor azért ott a gyerek, unoka, IT-szaki rokon és barát, akire támaszkodhatnak a kérdéseikkel, csakhogy nem mindig adott, hogy a megfelelő személlyel közös háztartásban éljünk. Ilyenkor pedig vagy az utazgatás jön, vagy szoftveres kihívások elhárítása esetén egy gyorsabb és kényelmesebb megoldás: a távelérés. Ma egy olyan programot mutatunk be, amellyel ez utóbbi oldható meg zökkenőmentesen, gyakorlatilag bármilyen eszközről, s adott esetben akár ingyen is.

AnyDesk: számítógépek távoli elérése ingyen

Korábban eset már szó hasonló szoftverről, amellyel távsegítséget lehet nyújtani a nagyinak, de a ma górcső alá kerülő program szerintünk – jelenleg – jobb megoldást jelenthet, mint amiről anno írtunk.

Választottunk ezúttal nem más, mint az AnyDesk, amely 2014-ben indult útjára Németországból, s máig folyamatosan fejlesztik, bővítik a tudását. A programból több változat létezik, ezek közül a legegyszerűbb teljesen ingyenes, legalábbis személyes felhasználásra. Üzleti célra nem használható, ráadásul pont azok a funkciók hiányoznak belőle, amelyek jól jöhetnek egy profi termék- vagy szolgáltatás támogatásakor (több párhuzamos kapcsolat, naplózás, tetszőleges számú eszköz használata stb.). De otthonra, családon belüli, vagy baráti segítség nyújtására tökéletesen alkalmas ez az alap változat.

Távelérés bármilyen eszközről

Az AnyDesk minden népszerű rendszerre elérhető (Windows, macOS, Linux, iOS, Android), így adott esetben akár egy okostelefonról is lehet segítséget nyújtani vele az asztali gép, vagy notebook előtt ülő ismerősnek. A folyamat egyszerű: a kérdéses gépen el kell indítani az AnyDesk alkalmazást, majd az elérendő gép azonosítóját meg kell adni annak, aki a távsegítséget nyújtja. Ennek az azonosítónak a segítségével már hozzáférhet a távoli géphez, akár egy másik számítógépről, akár egy okostelefonról.

Ha az alapértelmezett beállításokkal használjuk, nem csak látjuk a célgép képernyőjét, hanem tevékenykedni is épp úgy tudunk rajta, mintha ott ülnénk előtte. Mivel ez nem teljesen veszélytelen dolog (mégsem járja, hogy bárki szabadon bóklásszon a gépünkön egy azonosító birtokában), az AnyDesk több módon is korlátozza az automatikus hozzáférést. Választhatunk jelszavas védelmet, hogy távolról csak a jelszó megadása után lehessen belépni, vagy – alapértelmezésben – a program ablakának megnyitva kell lenni a távelérés biztosításához és a fogadó félnek jóvá kell hagynia a hozzáfésért. Bátrabbak persze automatizálhatják is az elérés engedélyezését, de ez azért rizikósnak tűnik.

Az AnyDesk akár telepítés nélkül is használható, ami nagy könnyebbség amikor eredetileg nincs a gépen, mert így telefonos segítséggel csak addig kell valahogy eljutni, amíg a segítséget kérő családtag letölti és elindítja, nem kell végigjátszani egy telepítést is látatlanban. Ha többször is előfordul, hogy visszatérünk segíteni, vagy mondjuk szoftverek telepítését, esetleg rendszerbeállításokat is elvégeznénk távolról, akkor viszont jobban járunk, ha telepítjük a célgépre.

Első indítás után ezt minden további nélkül megtehetjük. Így megoldható, hogy például a rendszerbeállítások vagy telepítések során ne szakadjon meg az elérés egy Windows 10-es géppel, az UAC kérdései miatt.

Ha egyszer megfelelően konfiguráltuk, az AnyDesk gyors és egyszerű távelérést biztosít a távoli gépekhez. Nem állítjuk, hogy a mobilos verzióval hatalmas élmény egy windowsos PC vagy egy Mac birizgálása, de a semminél mindenképpen jobb megoldás, s a lehetőségekhez mérten jól megoldották a fejlesztők.

Összegzésül

Bár az AnyDesk professzionális felhasználásra készült (a Professional és Power változatok kkv-knak és nagyobb vállalatoknak is ideálisak), az ingyenes kiadás tökéletes választás otthoni felhasználóknak, a viszonylag olcsón előfizethető Lite változat pedig a szabadúszóknak, kisvállalkozóknak. Magyar nyelvű felülettel is használható, így nyelvi akadályokba sem nagyon ütközhet a beüzemelése.

Természetesen nem hiányoznak belőle az olyan funkciók sem, mint a közvetlen fájlküldés, a teljes képernyős üzemmód, a billentyűkombinációk távoli használata, távoli nyomtatás, on-screen-whiteboard, távoli újraindítás stb.

Beüzemelése, használata rendkívül egyszerű, ráadásul – persze a használt hálózatoktól is függően – tényleg gyors, zökkenőmentes elérést nyújt. Érdemes kipróbálni!

Ne maradjon le erről sem!