Távsegítség nyújtása a családnak, ha elakadnak a számítógéppel

Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy valamely családtag elakadt a számítógép előtt ülve: nem ment a nyomtatás, nem működött a szövegszerkesztő, nem indult el a Skype stb. A végtelenségig lehetne sorolni az ilyesfajta gondokat. Persze nem olyan nagy probléma ez, ha a kérdéses családtag a szomszéd szobában ücsörög, ahol kétségbeesetten várja, hogy felkapjuk a kávénkat az íróasztalról és átsétáljunk hozzá segíteni. Az viszont már macerás, ha vidéki rokonról van szó. Márpedig ez sem példa nélküli. Ráadásul a 60 év feletti korosztály is egyre inkább rászokik a “számítógépezésre”, nagy élvezettel szörföznek a közösségi oldalakon, gyűjtik a recepteket online, vagy csevegnek a barátnőkkel a Skype-on, egészen addig, mígnem egy banális probléma ezt a szépen felépített napi rutint egyszer csak bedönti. Mivel azonban sokuknál hiányoznak a számítástechnikai alapok, így egy ilyen elakadás (akár egy eszköztár hirtelen “eltűnése” a megszokott helyről) bizony komoly gondot jelent. De jól is van ez így, a számítógép a munka és szórakozás eszköze, nem az a cél, hogy bonyolultabbá tegye az életünket. Csak éppen legyen kihez fordulni, akár távsegítség útján is. Ilyen esetekben jöhet jól az alábbi program!

 

Teamviewer: a távsegítség mestere

A fenti bevezető természetesen kiragadott példa, számtalan egyéb esetben is szükségünk lehet egy számtógép távoli elérésére. Ráadásul közel sem biztos, hogy épp mi is a sajátunk előtt leszünk, így az igazi Kánaán az lenne, ha a távoli csatlakozást akár egy épp kéznél lévő tablet vagy okostelefon segítségével is megoldhatnánk. A Teamviewer minden esetben a rendelkezésünkre áll. Telepíthetjük Windowsra, macOS-re, Linuxra, iOS-re, Androidra, ennek a programnak teljesen mindegy. Ha a “vonal” két végén ott van, akkor simán tudunk távelérésben segíteni bárkinek. A biztonságra is ügyeltek a készítők, így ha feltettük a gépünkre, nem tud boldog-boldogtalan bármikor belesni hozzánk, ahhoz előbb meg kell osztanunk vele a gépünkhöz tartozó (a Teamviewer által minden indításkor kiírt) azonosítót és jelszót. Előbbi alapból fix, a program osztja ki az első indításakor, míg a jelszó lehet állandóan változó, vagy fix is, ez már döntés kérdése. Biztonsági megfontolásból értelemszerűen a változó a praktikusabb, maradva a bevezetőben felvázolt témánál: ha a nagyi elakad, telefonál, bediktálja az aktuális jelszót, mi csatlakozunk a gépünkről vagy akár az okostelefonról a közértben feltorlódott sorban ácsorogva, s máris matathatunk a gépén.

A programból egyébként nemrég jelent meg a 13-as verzió, de ne legyünk babonásak, ez a szoftver minden új kiadással egyre jobb, például az új iOS 11-es képernyőmegosztásnak köszönhetően már nem csak a windowsos, linuxos és macOS előtt ülő felhasználókat tudjuk segíteni, hanem akár egy okostelefonra is ránézhetünk (ehhez viszont nem a sima Teamviewer app szükséges, hanem a Teamviewer QuickSupport változat, amely szintén ingyen tölthető le az App Store-ból). A dolog működik androidos okostelefonokkal is, hasonló módon.

Az új verzió emellett sokkal fejlettebb fájlmenedzsert tartalmaz, így a fájlok és mappák távoli elérése, a két eszköz közötti fájlcsere mostantól még egyszerűbb. De az sem gond, ha nyomtatni szeretnénk, a Teamviewer ugyanis a távoli nyomtatást is támogatja. A teljes kényelemhez persze inkább asztali rendszerről érdemes segítségnyújtásba kezdeni, ebben az esetben gyakorlatilag olyan lesz, mintha ott ülnénk a másik gép előtt. Mobilon az egérkezelést és a képernyő görgetését kicsit szokni kell, de ez sem lehetetlen. A több hasonló alkalmazáshoz képest még mindig ez a legkényelmesebb ilyen esetben.

A program természetesen üzleti felhasználásra is tökéletes, egy kkv esetében ennél egyszerűbben talán nem is oldható meg a gépek távoli menedzselése egy külsős rendszergazda által. Ez esetben azonban a Teamviewer már nem ingyenes, üzleti felhasználásnál fizetni kell érte. Erre az esetre van egyébként egy host verzió is, azzal 24/7-es támogatás nyújtható a cégen belül, vagyis bármikor elérhetjük távolról a regisztrált számítógépeket.

Személyes használatra, a családtagok, ismerősök kisegítésére teljesen szabadon használhatjuk a szoftvert. Sok vesztenivalónk tehát nincs, feltétlenül érdemes kipróbálni, ha gyakran kerülünk hasonló helyzetekbe a rokonsággal és barátokkal. Egyszerű és gyors távsegítség. Ezzel kapcsolatban egyébként volt korábban egy másik tippünk is: ha valamelyik ismerős nem tudja megmondani, milyen gép és rendszer előtt ül éppen (ami ugye nagyban korlátozza a lehetőségeinket a segítségnyújtásban), akkor az alábbi módszer lehet a megoldás. Sőt, még egy dolog: amennyiben nincs szükség teljes távsegítségre, elég ha egy képernyőképen elmagyarázzuk a teendőket, akkor érdemes ezeket az ingyenes programokat munkára fogni az ügy érdekében.

Ne maradjon le erről sem!