Így tudhatja meg, milyen számítógépet és rendszert használ

Vannak, akiknek nem okoz problémát, hogy fejből felsorolják, pontosan milyen alkotóelemekből áll a számítógépük, okostelefonjuk. Processzortípus, sebesség, RAM mennyiség, képernyőfelbontás stb., megy nekik “séróból”. Akár még azt is kapásból rávágják, milyen beállításokkal megy a Windows, Linux, macOS vagy egyéb rendszer a gépen, sőt, még talán a saját fix IP címüket is tudják álmukból felverve. Ők a szerencsések. A többség viszont nem tartozik ebbe a táborba, nekik bizony akár az is komoly nehézséget jelent, ha egy probléma telefonos megoldásakor az ügyfélszolgálatos felteszi a “milyen operációs rendszert tetszik használni?” keresztkérdést.

Lássuk, hová lehet villámgyorsan fordulni, ha alap információkra van szükségünk a gépünkről.

Online megoldások

Kezdjük rögtön három weboldallal, amelyek biztosan jól jönnek, ha a böngészőnkkel, operációs rendszerünkkel vagy IP címünkkel kapcsolatban kellene villámgyors választ adnunk.

Nem tudjuk, be van-e kapcsolva a Java támogatás, telepítve van-e a Flash, vagy engedélyeztük-e a fránya sütiket a böngészőnkben? Egyáltalán, milyen böngészőt is használunk? És mi lehet az IP címünk?

Az ehhez hasonló kérdések esetén nyissuk meg a számunkra ködös múltú böngészőben az IP location oldalt. Itt azonnal választ kapunk minden felmerülő kérdésre.

Milyen rendszert használunk? Ha nem tudjuk, hol járhatunk ennek utána, akkor nyissuk meg a böngészőben a whatsmyos.com oldalt.

Itt, a sajátunk verziószámán túl, még további információkat is kapunk, hogy egyáltalán, mi a frász az az operációs rendszer, milyenek vannak és melyikről hogyan tudhatjuk meg a verziószámát offline. Igaz, mindez angolul.

Offline megoldás

Ha ennél többre vágyunk, s amúgy is tudjuk, mit használunk, de ennél részletesebb rendszeradatokra lenne szükségünk (például RAM bővítés vagy videovezérlő csere miatt), akkor viszont a fentieknek nem vesszük olyan sok hasznát. Ellenben a Piriform (ők kreálták a Ccleaner nevű népszerű Windows és macOS takarító szoftvert is) egyik alkalmazásával szinte mindent megtudhatunk a gépünkről.

A Speccy – windowsos PC esetében – nagyon részletes infókat ad, memóriamoduloktól, a rendszer sorozatszámán át, a telepített driverekig mindent listázhatunk vele. Még hőmérsékleti adatokat is látunk például a processzor esetében.

A listát ráadásul exportálhatjuk, nyomtathatjuk is, így egy gép bővítésekor kifejezetten hasznos a program. No meg teljesen ingyenes.

A macOS felhasználóknak nem feltétlenül kell telepíteni külön alkalmazást. Az Alma menü About This Mac menüpontját választva, majd a megjelenő ablakban a System Report… gombra kattintva gyakorlatilag mindent megtudhatunk a Macről, ami előtt ülünk.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató