Így tudhatja meg, milyen számítógépet és rendszert használ

Vannak, akiknek nem okoz problémát, hogy fejből felsorolják, pontosan milyen alkotóelemekből áll a számítógépük, okostelefonjuk. Processzortípus, sebesség, RAM mennyiség, képernyőfelbontás stb., megy nekik “séróból”. Akár még azt is kapásból rávágják, milyen beállításokkal megy a Windows, Linux, macOS vagy egyéb rendszer a gépen, sőt, még talán a saját fix IP címüket is tudják álmukból felverve. Ők a szerencsések. A többség viszont nem tartozik ebbe a táborba, nekik bizony akár az is komoly nehézséget jelent, ha egy probléma telefonos megoldásakor az ügyfélszolgálatos felteszi a “milyen operációs rendszert tetszik használni?” keresztkérdést.

Lássuk, hová lehet villámgyorsan fordulni, ha alap információkra van szükségünk a gépünkről.

Online megoldások

Kezdjük rögtön három weboldallal, amelyek biztosan jól jönnek, ha a böngészőnkkel, operációs rendszerünkkel vagy IP címünkkel kapcsolatban kellene villámgyors választ adnunk.

Nem tudjuk, be van-e kapcsolva a Java támogatás, telepítve van-e a Flash, vagy engedélyeztük-e a fránya sütiket a böngészőnkben? Egyáltalán, milyen böngészőt is használunk? És mi lehet az IP címünk?

Az ehhez hasonló kérdések esetén nyissuk meg a számunkra ködös múltú böngészőben az IP location oldalt. Itt azonnal választ kapunk minden felmerülő kérdésre.

További hasznos cikkek

Milyen rendszert használunk? Ha nem tudjuk, hol járhatunk ennek utána, akkor nyissuk meg a böngészőben a whatsmyos.com oldalt.

Itt, a sajátunk verziószámán túl, még további információkat is kapunk, hogy egyáltalán, mi a frász az az operációs rendszer, milyenek vannak és melyikről hogyan tudhatjuk meg a verziószámát offline. Igaz, mindez angolul.

Offline megoldás

Ha ennél többre vágyunk, s amúgy is tudjuk, mit használunk, de ennél részletesebb rendszeradatokra lenne szükségünk (például RAM bővítés vagy videovezérlő csere miatt), akkor viszont a fentieknek nem vesszük olyan sok hasznát. Ellenben a Piriform (ők kreálták a Ccleaner nevű népszerű Windows és macOS takarító szoftvert is) egyik alkalmazásával szinte mindent megtudhatunk a gépünkről.

A Speccy – windowsos PC esetében – nagyon részletes infókat ad, memóriamoduloktól, a rendszer sorozatszámán át, a telepített driverekig mindent listázhatunk vele. Még hőmérsékleti adatokat is látunk például a processzor esetében.

A listát ráadásul exportálhatjuk, nyomtathatjuk is, így egy gép bővítésekor kifejezetten hasznos a program. No meg teljesen ingyenes.

A macOS felhasználóknak nem feltétlenül kell telepíteni külön alkalmazást. Az Alma menü About This Mac menüpontját választva, majd a megjelenő ablakban a System Report… gombra kattintva gyakorlatilag mindent megtudhatunk a Macről, ami előtt ülünk.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató