Az iPhone-os Jegyzetek alkalmazás használata Windowson

Az iPhone tulajdonosok elvileg akkor járnak a legjobban, ha kellő mértékben alkalmazkodnak az Apple-ökoszisztémához és számítógépként egy Macet választanak. Ám ez a lehetőség azért nem mindenkinek adatik meg, hiszen nem minden dolgozik Macen azok közül, akiknek telefonként az iPhone jött be a választásnál. Az iPhone-on azonban akad néhány olyan Apple alkalmazás, amelyek akkor használhatók ki legjobban, ha be tudjuk üzemelni az asztali gépre készült változataikat is. Ilyen például az iMovie és az iWork irodai csomag részei (Pages, Numbers, Keynote), amelyeknek van maces verziójuk is. Ezek az iCloudon keresztül nagyon kényelmesen összedolgoznak a telefonos változattal. De ilyen például az Apple Jegyzetek appja is, amely egy remek is jegyzetelő alkalmazás. Korábban meg is mutattuk, miként lehet mondjuk jelszóval levédeni egy jegyzetet, vagy éppen Evernote jegyzeteket importálni bele. A Jegyzeteknek szintén van maces változata, de sajnos Windows alatt nem használható önálló programként. Van azonban egy módszer, amellyel kényelmesen megoldható az iPhone-os Jegyzetek alkalmazás használata Windowson. Már szinte önálló életre kelthetjük, s nem is kell hozzá semmi nagy extra.

Az iPhone-os Jegyzetek alkalmazás használata Windowson, böngészőben

Ha szeretnénk az iPhone-os jegyzeteinket Windows alatt is elérni, van egy módszer, amelyet valamiért meglepően kevesen ismernek. Az Apple ugyanis gondoskodott több alkalmazásának cross-platform eléréséről így az iPhone naptára, címjegyzéke, a Pages, Number és Keynote alkalmazások, sőt, az Emlékeztetők, a Fotók és a Jegyzetek alkalmazások is elérhetők Windowson, bármelyik modern böngészőben. Ha tehát a telefonon bekapcsoltuk az iCloud szinkronizálást, akkor az icloud.com címen bejelentkezve az Apple fiókunkba, a böngészőn belül elérhetjük az összes jegyzetünket, emlékeztetőnket, Pages dokumentumunkat stb. Bármit, amit felhőben tárolunk. Ezek közül nekünk most a Jegyzetek az izgalmas kérdés, hiszen a jegyzeteinkhez akarunk így hozzáférni. Nos, ennek semmi akadálya. Csak egy böngészőre és benne az icloud.com oldalra van szükség. De tovább is léphetünk egy fokkal!

Az iPhone-os Jegyzetek alkalmazás használata Windowson, majdnem önálló programként

Ha az icloud.com oldalt a Chrome böngészőben nyitjuk meg, van egy kevésbé ismert, pedig nagyon praktikus funkciója ennek a böngészőnek, amelyik most nagy segítség lesz: majdnem önálló alkalmazást kreálhatunk vele bármilyen online programból. A procedúra nem túl bonyolult:

  • Nyissuk meg a Chrome-ban az icloud.com oldalt
  • Kattintsunk a Jegyzetek ikonra az oldalon
  • Ha megnyílt a Jegyzetek online felülete, kattintsunk a Chrome menüjére, majd azon belül a További eszközök / Parancsikon létrehozás… menüpontra.

  • A Chrome ekkor létrehoz egy közvetlen elérést nyújtó ikont a saját Alkalmazások gyűjteményében. Ehhez többféle módon hozzáférhetünk. Az egyik, ha megjeleníttetjük a Chrome Könyvjelző eszköztárát (Chrome menü / Könyvjelzők / Könyvjelzősáv megjelenítése), ekkor ugyanis a Könyvjelzősáv elején ott virít majd egy Alkalmazások gomb, amellyel megnyitható ez a felület a Chrome-on belül. A másik lehetőség, hogy beírjuk a Chrome címsorába a chrome://apps címet és megnyomjuk az Enter gombot. Mindkét esetben ugyanarra a felületre jutunk, ahol már vár minket az iCloud Jegyzetek parancsikon.

  • Kattintsunk a Chrome felületén az iCloud Jegyzetek parancsikonra a jobb egérgombbal. A megjelenő menüben válasszuk a Megnyitás ablakként lehetőséget. A menüpont elé egy pipa kerül. Ettől kezdve, ha a bal egérgombbal kattintunk az iCloud Jegyzetek ikonra, már önálló ablakként, szinte önálló programként indul majd el a gépen a Jegyzetek.

A fentiek után a Chrome Alkalmazások felületén bármikor elindíthatjuk a Jegyzetek alkalmazást, s úgy használhatjuk, mint bármely windowsos programot. Sőt, a Chrome ehhez még hozzájárul egy plusz lépéssel is: létrehozza a parancsikont a Windows Asztalán is. Vagyis magát a Chrome-ot nem kell megnyitni, elég az asztali ikonra kattintani, s ugyanúgy elindul a Jegyzetek alkalmazás (vagyis megnyílik önálló ablakban a webes felület), mint bármely hagyományos Windows szoftver. Ez egy gyors és egyszerű megoldás, hogy hozzájussunk a jegyzeteinkhez.

Ez a megoldás amúgy kissé rendszerigényes (a Chrome eleve nem egy erőforrás-spórolós böngésző), s akadnak hiányosságai: néhány Jegyzetek funkció nem használható a webes felületen, így a parancsikonról indított “ál-alkalmazásban” sem. Természetesen akadnak olyan jegyzet alkalmazások, amelyek abszolút cross-platformok, vagyis natív szoftverként használhatók iPhone-on, Androidon, macOS-en, Windowson egyaránt. Ilyen például az Evernote, vagy a Simplenote. Ezekkel is kiválthatjuk az iPhone Jegyzetek alkalmazását, ha fontos számunkra, hogy önálló alkalmazásként is elérjük jegyzeteinket több rendszer alatt.

Ne maradjon le erről sem!