Abszolút minimalista jegyzet program, minden rendszerre

Jegyzet alkalmazásból rengeteget mutattunk már: teszteltük a nagynevű Evernote és OneNote programokat, a markdown jegyzetelés etalonjaként is számontartható Bear-t, de alternatív ingyenes megoldásokkal is szolgáltunk már, például a VNote-tal. Ma viszont egy ízig-vérig minimalista jegyzet program lesz terítéken, amely nem halmoz el minket funkciók tömegével, viszont cserébe nagyon letisztult a felülete és szinte minden platformra elérhető.

 

Simplenote: egy tényleg minimalista jegyzet program

Mint már említettük, a Simplenote nevű kis jegyzet alkalmazást nem a rengeteg extra funkció teszi igazán érdekessé. E tekintetben már a bevezetőben felsorolt jegyzet alkalmazások is sokkal többet nyújtanak, de még azt is meg merjük kockáztatni, hogy az iPhone saját jegyzet appja is túltesz rajta pár funkcióval. A Simplenote viszont rendelkezik pár igen kedvező tulajdonsággal, amelyek miatt mégis úgy gondoltuk, megismertetjük olvasóinkkal:

  • ingyenes
  • nagyon minimalista, letisztult felülete van
  • cross-platform, vagyis működik Windows 7/8, Windows 10, macOS, Linux, iOS, Android alatt egyaránt
  • van markdown támogatás
  • van verziókövetés a jegyzeteknél
  • hihetetlenül egyszerű benne megosztani a jegyzeteket akár webes linkkel is
  • jegyzeteinket szinkronizálhatjuk a különböző eszközök között

Lássuk akkor ezeket kicsit részletesebben. Az ingyenesség túl sok magyarázatot nem igényel, ahogy az sem, hogy a fehér-kék felület, amelyen pár ikonon és feliraton kívül nincsenek gombok vagy egyéb sallangok, miért is minimalista stílusú. A cross-platform jellemző is viszonylag egyértelmű, a Windows esetében csak azért szedtük külön a verziókat, mert a klasszikus Windows alkalmazás mellett létezik belőle kifejezetten a Windows 10-re készült változat is, aminek elsősorban akkor van jelentősége, ha érintőképernyőn is használni szeretnénk egy Windows 10-es tableten.

Lehet, hogy csak a mi vesszőparipánk, de továbbra is csak javasolni tudjuk mindenkinek a markdown jelölésekkel való megismerkedést. Sokkal gyorsabban lehet vele írni, miközben jelölhetjük azért a leendő formázásokat is a szövegben, az egér használata (eszköztáron kattintás, menüben keresgélés) nélkül. A végeredmény pedig (a megfelelő programokban legalábbis) igen látványos, szépen tördelt dokumentum lehet. Nos, a SimpleNote ismeri a markdown jelöléseket is, így ha bekapcsoljuk ezt a funkciót benne, akkor jegyzeteinket markdown jelölésekkel is elláthatjuk, amelyeket rögtön igyekszik formázni is. A végleges tördelést a Preview funkció bekapcsolásával láthatjuk. Ha egy jegyzetet Preview üzemmódban hagyunk, sokkal olvashatóbb lesz a szöveg, viszont nem tudjuk szerkeszteni. Ha kikapcsoljuk ezt az üzemmódot, újra dolgozhatunk rajta. Ami viszont furcsa: nyomtatáskor nem a Preview verziót, hanem a szerkesztés közben látottat hajlandó csak kinyomtatni a program, pedig szerintünk opcionálisan azért jól jönne, ha az szebb verziót is papírra (vagy PDF-be) küldhetnénk.

Van viszont verziókövetés, ami annyit tesz, hogy jegyzeteink korábbi verzióira is vissza tudunk állni, ha úgy döntünk, hogy azokra lenne szükségünk. A History gombra kattintva egy csúszka mozgatásával válogathatunk a mentett variációkból, s a SimpleNote azt is mutatja, mikor dolgoztunk az adott verzión.

Jegyzeteinket címkék használatával csoportosíthatjuk, így egy jegyzet akár több csoportba is bekerülhet, ha több címkét adunk hozzá. Ez bizonyos szempontból praktikusabb, mint a legtöbb hasonló alkalmazásban elterjedt mappa használat.

Szintén pozitívum, hogy jegyzeteinket egyetlen mozdulattal publikussá tehetjük. Megtekintésükhöz ekkor elég egy tetszőleges böngésző, mivel a publikált jegyzetek közvetlen linket kapnak. Így olyanokkal is megoszthatjuk szövegeinket, akik nem telepítették a programot. Bár az is lehet, hogy jobban járunk a szintén SimpleNote-ot használó ismerősökkel, velük ugyanis úgy oszthatók meg a jegyzetek, hogy közösen lehessen dolgozni azokon.

Végül egy nüansznyi, de sokszor hasznos komfort opció: a felületet használhatjuk sötét felülettel is, ami egyrészt jól néz ki, másrészt sötét környezetben kevésbé süti ki a szemünket így a kijelző.

A SimpleNote közel sem tökéletes, ha az Evernote-tal vagy a Bear-rel hasonlítjuk össze, viszont ha valakinek nincs szüksége csatolmányok használatára, képek beszúrására, s egyéb nyalánkságokra, csak egy szimpla, villámgyors szöveges jegyzetelőre, amely ráadásul minden eszközén működik, akkor azért érdemes elgondolkodni a használatán. Jegyzeteinket természetesen ebben a programban is automatikusan szinkronizálhatjuk a különböző eszközök között (ehhez ingyenes regisztráció szükséges a szolgáltatásban), így mindig kéznél lesz az aktuális változat mindegyikből.

73%
Hasznos

Simplenote

Vannak többet tudó jegyzet appok, de egyszerűbben használható és letisztultabb aligha akad. Ráadásul cross-platform!

Letöltés
Simplenote honlap
  • Használhatóság
  • Funkciók
  • Felület

Rendszer: Windows, macOS, iOS, Android, Web

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató