Ingyenes markdown jegyzet program érdekes lehetőségekkel

Ha markdown alkalmazásokról van szó, akkor nekünk szövegíráshoz általában a macOS alatt futó Ulysses, jegyzeteléshez pedig a szintén maces Bear jut az eszünkbe, azonban a ma bemutatásra kerülő alternatívának van két előnye a kedvenceinkkel szemben: ingyenes és cross-platform. Vagyis ez az ingyenes markdown jegyzet program nem csak macOS-en, hanem Windowson is gond nélkül használható.

Vnote: ingyenes markdown jegyzet program

Mondjuk az elég nagy baj lenne, ha csak a fenti két tényező miatt kerülhetett volna be az ajánlatunkba, de szerencsére a VNote azért még felhívta magára a figyelmünket néhány dologgal. Az egyik, hogy bár meglehetősen puritán felülete van, a felépítésének köszönhetően mégis nagyon átlátható és könnyen használható. Jegyzeteinket önálló markdown fáljként kezeli, de az integrált fájlmenedzsernek köszönhetően közvetlenül a programon belül rendezhetjük azokat mappákba, almappákba. Tulajdonképpen nem is fájlként tekinthetünk rájuk, hanem jegyzetlapként.

Szerkeszthetünk egy időbe több jegyzetet is, ilyenkor külön füleken nyitja meg azokat, így gyorsan válthatunk közöttük. A markdown jelölések alapján a Tools panelen felépíti a jegyzet vázlatát is, amelyben fa-struktúrába rendezve láthatók a címek, alcímek. Ezekre kattintva egy hosszabb szövegben is villámgyorsan ugorhatunk a kívánt bekezdéshez. Nagyon megkönnyítheti a nagyobb irományok átlátását.

Minden jegyzethez csatolhatunk fájlokat, képeket is, ráadásul nem csak hivatkozásként kezeli ezeket, hanem átemeli a saját dokumentum mappájába, így akkor is megmaradnak a jegyzetben, ha az eredeti helyükről töröljük azokat.

Érdekesség, hogy a programban van olvasási üzemmód is. Ezt jegyzetenként lehet bekapcsolni. Miután mentettünk egy jegyzetet, átválthatunk Read módba, ami annyit tesz, hogy a használt markdown jelöléseknek megfelelő formázásokkal jeleníti meg a szöveget a program, ami visszaolvasásnál azért valljuk be, praktikusabb.

Jegyzeteinket ugyan a VNote szépen menedzseli, de ha kell, exportálhatjuk is azokat, HTML vagy PDF formátumba. Exportáláskor meglehetősen sok beállítható opciót kapunk (például PDF-ek esetében generáltathatunk vele tartalomjegyzéket, változtatható a háttrészín stb.), így aki szeretné, teljesen testreszabhatja a készülő dokumentumot. Aki nem akar ezzel bajlódni, annak elegendő kiválasztani a célformátumot (target format) és a célmappát (output directory) ahová a fájl kerüljön.

A program ismeri az összes elterjedt markdown jelölést, emellett képes a szintaxisuknak megfelelően formázni a szövegbe beszúrt forráskódokat is. A szerkesztőfelület, sőt, az alkalmazás egésze skinezhető, s bár alapból mindössze három színösszeállítás van hozzá, a vállalkozókedvűek gyárthatnak saját témákat is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a VNote egy kifejezetten ígéretes markdown jegyzet alkalmazás. Minthogy ingyen van, mindenképpen érdemes vele megismerkedni. A Windowsra letölthető hordozható (portable) változat telepítés nélkül használható egy tetszőleges mappába kicsomagolva. Windows 10 alatt a rendszer elsőre nem hajlandó elindítani, mivel számára “ismeretlen programként” azonosítja. De a megjelenő ablakban lehetőség van rá, hogy ennek ellenére elindítsuk. Nálunk gond nélkül futott, de ha valaki nem bízna benne, eldöntheti a Virustotal.com oldal vizsgálata alapján is, hogy használatba veszi-e a programot (az általunk tesztelt 1.15-ös verzió vizsgálati eredményei: macOS, Win32, Win64). A Vnote aktuális verziója innen tölthető le.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató