Biztonságos és privát VPN szolgáltatás Svédországból

Az elmúlt években számtalan remek VPN szolgáltatást bemutattunk már, sőt, összeválogattuk a legjobbakat egy csokorba. Azóta azonban változott a helyzet, s immár nem csak azoknak ajánljuk a VPN szolgáltatások használatát, akik kávézókba, éttermekbe, szállódákba betérve szeretnék biztonságosan használni a helyi wifit (pláne egy ingyenes, védelem és jelszómentes wifi kapcsolatot), hanem azoknak is, akik a járványhelyzet miatt éppen otthonról dolgoznak. Mai választottunk ráadásul egy biztonságos, privát és egész gyors VPN szolgáltatás Svédországból.

Mullvad VPN: biztonságos, privát és egész gyors VPN szolgáltatás Svédországból

A Mullvad VPN sok szempontból érdekes szolgáltatás. Viszonylag kevés olyan VPN szolgáltatót szoktunk ajánlani, amelyek az úgynevezett 14 szem szövetség tagjai, vagy olyan országban van a székhelyük, ahol kötelező a naplófájlok megőrzése. Az ok egyszerű: gyakorlatilag a VPN lényegét öli meg, ha a VPN szolgáltatónál naplófájlok készülnek a felhasználók online tevékenységéről. Ettől még persze maga a szolgáltatás rendelkezhet gyors szerverekkel és erős titkosítással, ami egy nyílt wifi esetében megakadályozhatja, hogy a kiberbűnözők hozzáférjenek az adatainkhoz, de a privát használat így sem lesz teljes a naplózás miatt.

Maradva a Mullvad VPN-nél, Svédország adatvédelem szempontjából elég vegyes megközelítésű. Először is tagja a 14 szem szövetségnek, másodszor az aktuális törvények alapján a hatóságok – bírósági engedély birtokában, kizárólag súlyos bűncselekmény gyanújánál – 2020. áprilisától akár kémprogramot is telepíthetnek távolról a felhasználók gépeire. Ennek ellenére Svédországban továbbra is igen komolyan odafigyelnek a magánszféra védelmére: az új törvény valóban a bűnüldözés hatékonyságának növelésére és a terrorizmus megelőzésére született.

Jelenleg a Mullvadot semmi nem kötelezi a felhasználók tevékenységének naplózására, a cég pedig egyértelműen a naplózásmentesség mellett áll ki: se IP címet, se DNS lekéréseket, se egyéb adatokat – például online tevékenységünket – nem naplóznak. Ez már így önmagában is jól hangzik. De a Mullvad VPN egy lépéssel még ezen is túlmegy: az előfizetésnél nem kell megadnunk se felhasználónevet, se e-mail címet. A rendszer az első előfizetéskor automatikusan generál nekünk egy azonosító kódot. Onnantól kezdve ezt kell csak megadnunk azokon az eszközökön, amelyeken használnánk (párhuzamosan 5 eszközön lehet aktív a VPN kapcsolat). Az, hogy ezen felül a fizetésnél milyen adatokat tárol el a rendszer a kötelező számviteli adatok kapcsán, illetve ahhoz, hogy tudják, aktív-e az azonosítóhoz tartozó előfizetés, az alábbi oldalon megtalálható. Van olyan fizetési mód – elérhetők: bankkártya, PayPal, Swish, Bitcoin, készpénz(!), kupon, vagy alkalmazáson belüli fizetés, például az App Store-ban -, amivel gyakorlatilag teljes anonimitást biztosíthatunk magunknak.

Szóval a Mullvad VPN a magánszféra védelme tekintetében jelenleg abszolút megbízhatónak tűnik. Sőt, tulajdonképpen az egyik legjobb szolgáltatás, ha teljesen anonim VPN-re vágyunk. Aki ennél részletesebben merülne el a dologban, itt mindent megtalál (angol nyelven). Mellesleg érdemes abból kiindulni, hogy az ember nem bűncselekmény elkövetése végett kezd el VPN-t használni, hanem azért, hogy a valódi IP címe elrejtésével és a titkosított adatkapcsolattal védje a kiberbűnözőktől saját érzékeny adatait. Ez esetben abszolút tökéletes választás lehet a Mullvad VPN.

Sebesség és biztonság

Lendüljünk most át a privacy-témakörön. Egy VPN esetében fontos tényező még a sebesség és a biztonság is. Ennek értékeléséhez érdemes tudni, hogy a Mullvad a már jól bejáratott, nyílt forráskódú OpenVPN protokoll mellett a viszonylag új WireGuard protokollt is használja VPN szerverein. A WireGuard egy teljesen új alapokra épülő megoldás, amely gyorsabb sebességet és nagyobb biztonságot ígér minden eddigi VPN protokollnál. A sebességet illetően azt kell mondjuk, egyértelmű az előnye. Mind a csatlakozás, mind a szerver váltás villámgyors, és a WireGuardra építő szerverek érezhetően kevésbé lassítják összességében az internetkapcsolat sebességét, mint a többi megoldás. A biztonságot a legújabb titkosítási technológiák és a nyílt forráskód használata szavatolja.

A Mullvad VPN kliens alkalmazásai (Windows, macOS, Linux, iOS, Android) automatikusan is képesek kiválasztani az adott szerveren optimálisabbnak tűnő protokollt, de manuálisan is választhatunk, ha mindkét változat elérhető. A több mint 600 szerver között akad néhány Bridge üzemmódra alkalmas darab is. Ha bekapcsoljuk a Bridge üzemmódot, a teljes forgalmunk két szerveren megy keresztül. A kínálatban amúgy találunk magyarországi szervereket is, de ahogy az lenni szokott, önmagában a földrajzi hely közelsége nem garantálja, hogy az a leggyorsabb választás számunkra. Ha viszont valakinek fontos, hogy hazai IP címről érkezzen egy szolgáltatásba (például az adott szolgáltatás nem fogad el külföldi IP címről bejelentkezést), de a VPN védelme alatt, annak ez a lehetőség itt adott. A beállításokat amúgy érdemes automatikusra hagyni, hogy a program fel tudja ajánlani a legoptimálisabb megoldást.

A Mullvad VPN ezeken felül hoz mindent, amit egy megbízható VPN szolgáltatástól elvárhatunk:

  • Van Kill Switch funkció, amely kifejezetten hatékonyan működik, ha bármiért megszakad a VPN kapcsolat, azonnal lecsapja a teljes internet elérést, így még véletlenül sem kerülhetnek ki adatok titkosítás nélkül.
  • A teljes adatfolyam AES-256 bites titkosítással jön-megy
  • Van IPv6 támogatás
  • Van IP leak védelem, hogy valódi IP címünk biztosan rejtve maradjon a kapcsolat alatt
  • Van P2P torrent támogatás
  • több mint 600 VPN szerver
  • OpenVPN és WireGuard támogatás
  • Bridge üzemmód
  • 5 eszközön használható egy fiókkal
  • nyílt forráskódú VPN alkalmazások

Használat és árak

A Mullvad VPN – nyílt forráskódú – kliens alkalmazásait letölthetjük Windows, macOS, Linux, iOS, Android rendszerekre egyaránt. A felület szinte teljesen egyezik az összes platformon, így ha megszoktuk, villámgyorsan tudjuk használni. Amúgy sincs túlbonyolítva, alapértelmezésben mindent automatikusan beállít. Manuálisan is módosíthatjuk az opciókat, választhatunk az OpenVPN és WireGuard protokollok, a Brige funkció, az IPv6 támogatás mellett, s persze mi választhatjuk ki a használni kívánt szervereket is. Más kérdés, hogy ilyenkor figyelembe kell venni, hogy az adott szerver épp melyik protokollokat támogatja. De a program azonnal szól, ha valamelyik beállításunk nem értelmezhető az adott szerver számára. A maguk módján átlátható, flottul összerakott alkalmazások ezek. A manuális beállítások egyébként az iOS verzióban jelenleg nem elérhetők. Ott gyakorlatilag csak a szervert tudjuk kiválasztani, minden mást az app intéz.

Meglepő módon a Mullvad e cikk írásakor teljesen eltér a többi VPN szolgáltatónál megszokott fizetési módoktól. Itt nincsenek különféle hosszúságú időtartamokra leköthető, s emiatt kedvezményekkel kecsegtető csomagok. Gyakorlatilag 30 napos előfizetést tudunk vásárolni, amelyet az adott azonosítóval aztán újra és újra meghosszabbíthatunk (vagy vehetünk új azonosítóval is csomagot). Vagyis aki az egy-két-három éves lekötések híve, az a Mullvad VPN oldalán és a szolgáltatás saját appjainak alkalmazáson belüli vásárlásai között ilyet nem talál. Érdekesség viszont, hogy vannak kvázi viszonteladói csomagjaik, amelyek közül a legizgalmasabb, hogy a Malwarebytes és a Firefox is kínál VPN szolgáltatást saját előfizetői konstrukcióban, a Mullvadra építve. Igaz, a Firefox Private Network még csak tesztüzemben érhető el és nem is mindenhol (és nem is minden rendszerre). Szóval ha valaki a Mullvadra szavaz, a legjobban akkor jár, ha vesz egy 30 napos etapot a készítők oldalán, vagy valamelyik okostelefonos mobilappon (iOS, Android) belül, 5 dolláros áron. Ez egy elég kedvező árfekvésű ajánlat a cégtől.

Sebességét illetően a Mullvad VPN jól szerepelt a tesztek során. Ha nem is leggyorsabb amit láttunk, de abszolút jól használható. Természetesen ez a választott szervertől is függ (a magyarországi szerverek például közepesen fürgék, miközben a svájciak például kifejezetten gyorsak, de ez a legtöbb VPN szolgáltató esetében így van).

Mindent egybevetve mi abszolút elégedettek voltunk ezzel a VPN szolgáltatással. Ár/érték arányát tekintve kifejezetten jó választásnak tűnik akár az otthoni home office kapcsolat biztonságának növelésére, akár arra, hogy ha majd újra beülhetünk a kávézókba és éttermekbe, ne kelljen attól tartanunk, hogy az ingyen wifin keresztül a kiberbűnözők áldozatai leszünk. Szóval ennyi befektetést szinte biztosan megér, hogy az adataink biztonságban legyenek.

Ne maradjon le erről sem!