Jegyzetek, Emlékeztetők és iCloud Fotók elérése androidos okostelefonon

Sokszor előkerült már a téma, hogy miként lehet zökkenőmentesen összehangolni egy Macet és egy androidos okostelefont. Elvégre attól, hogy valaki Macen dolgozik, nem feltétlenül választ iPhone-t, még akkor sem, ha a macOS és az iOS kétség kívül szépen összedolgozna. Mutattunk már megoldást arra, miként lehet fájlokat ide-oda másolni a macOS és az Android között USB kábelen keresztül (itt és itt), de arra is, hogyan lehet wifi kapcsolaton keresztül, vezeték nélkül megoldani ugyanezt (ráadásul ingyen és telepítés nélkül). De mi van akkor, ha a feladat kicsit más: a jegyzeteink, emlékeztetőink és az iCloud Fotók elérése androidos okostelefonon. Nos, egy ideje már erre is flottul működő megoldás.

A megfejtés: iCloud a böngészőben

A macOS Jegyzetek és Fotók alkalmazásai igen jó szolgálatot tehetnek a mindennapokban. Egyetlen apró probléma van velük: alapból csak macOS és iOS alatt elérhetők. Szerencsére Windowson az Apple ezt a kérdést megoldotta azzal, hogy online elérhetővé tette szinte a teljes programtárát, amit egy Mac vásárlásakor a gépen találunk: Notes, Photos, Pages, Numbers, Keynote. Emellett a teljes címjegyzék, a naptár és az iCloud levelezésünk is simán elérhető egy böngészőben az icloud.com címre elnavigálva. Sőt, elérhetjük az iCloud tárhelyre mentett állományainkat is így, s szerkeszthetjük a Pages, Numbers, Keynote dokumentumokat. Ez egy rendkívül kényelmes, viszont eleddig az androidos okostelefonokról nem volt elérhető az icloud.com, pontosabban nem működtek ezek a funkciók a mobil böngészőben. Szerencsére a helyzet nem is olyan régen megváltozott.

Jegyzetek, Emlékeztetők és iCloud Fotók elérése androidos okostelefonon

Az Apple pár hete elérhetővé tette az iCloud bizonyos funkciót az androidos böngészőkben is. Így ha ellátogatunk az icloud.com oldalra és ott bejelentkezünk Apple ID azonosítónkkal az iCloud fiókunkba, máris használatba vehetjük az online Fotók, Jegyzetek, Emlékeztetők appokat.

Sajnos a többit (Pages, Levelezés stb.) nem, s mivel ezek sem natív androidos alkalmazások, hanem böngészőben futó online appok, így a sebességük is erősen eltérő lehet, a telefonunk teljesítményétől függően. Ettől függetlenül a Fotók és az Emlékeztetők lassan, de biztosan használható, s teljes fényképgyűjteményünket (beleértve a mappákat, megosztásokat) menedzselhetjük a segítségvel. Az Emlékeztetők szintén flottul működik. A Jegyzet viszont nem minden esetben volt használható nálunk. Olykor úgy belassult, hogy egyáltalán nem lehetett vele semmit kezdeni. De azért a jegyzetek olvasására jól használható. Szerkesztésre már kevésbé, pedig amúgy létrehozni, törölni, átszerkeszteni is lehet jegyzeteket a webes megoldással.

A felületről egyébként elérhető az iPhone keresés is, így ha az androidos telefon mellett egy iPhone-t is birtoklunk, ami épp eltűnt, megkereshetjük az androidos készülék segítségével is (feltéve, hogy a Lokátor funkció be volt kapcsolva az iPhone-on).

A megoldás tehát korántsem tökéletes, de a semminél mindenképp többet ér. Ha épp nincs kéznél iPhone, vagy eleve csak androidos készülékünk van, viszonylag egyszerűen ránézhetünk a Macen létrehozott és az Apple felhőjébe mentett jegyzeteinkre, tennivalóinkra és fotóinkra.

Fontos, hogy amennyiben kétlépcsős azonosítással védjük iCloud fiókunkat, szükségünk lesz a Macre is az első bejelentkezéskor, vagy egy olyan készülékre, amelyre a random azonosítót kiküldheti a rendszer a felhasználónév és a jelszó megadása után. Ezek után ha megbízhatónak jelöljük a böngészőt, az iCloud már nem kéri be újra az kétlépcsős azonosítót, amikor újra bejelentkezünk ugyanazon az androidos készüléken.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató