Fájlok átvitele wifin keresztül iOS, Android, Windows, macOS rendszerek között

Ha valaki iPhone-t és Macet használ együtt, bizonyára megelégedéssel használja ki az AirDrop funkció nyújtotta lehetőséget, hogy eszközei között kényelmesen és gyorsan tudjon ide-oda küldözgetni fájlokat. De működik ez a funkció akár két Mac vagy két iPhone/iPad között is, így az ismerősökkel is villámgyorsan megoszthatunk állományokat. Sajnos ha emellett még androidos okostelefonokkal, tabletekkel, vagy windowsos PC-kkel szeretnénk hasonlóan kényelmes megoldást, akkor már korántsem ilyen egyszerű a dolgunk. Vagy mégis? Nos, a fájlok átvitele wifin keresztül iOS, Android, Windows, macOS, Linux rendszerű eszközök között egyaránt könnyedén megoldható, az alábbi, teljesen ingyenes alkalmazással. Ráadásul még csak telepítenünk sem kell semmit, elég lesz egy sima böngészőprogram a dologhoz. Ennek ellenére nem az interneten keresztül kell majd fájlokat küldözgetnünk.

Snapdrop: fájlok átvitele wifin keresztül iOS, Android, Windows, macOS, Linux rendszerek között

Kényelmünk kulcsa ezúttal a Snapdrop nevű ingyenes, webes alkalmazás. Ezt bármely rendszeren megnyithatjuk, a lényeg, hogy az eszközök, amelyek között a fájlcserét lebonyolítanánk, azonos wifi hálózatra csatlakozzanak. Még egy fontos kritériumnak kell megfelelnünk: a használt böngészőnek WebRTC kompatibilisnek kell lennie. Szerencsére ilyet azért találunk többet is, mi például teszteltük a szolgáltatást Chrome, Edge Chromium, Firefox és Safari böngészőkkel egyaránt, s mindegyik tökéletesen működött (mindegyikből a cikk készítésekor aktuális verzióval teszteltük). Természetesen keverhetjük a dolgokat, így a gépen használhatjuk a Safarit, a telefonon a Chrome-ot, vagy kinek, mi tetszik. Ez már csak részletkérdés.

Bár böngészőben működik és használatához élő internet kapcsolat is szükséges, a Snapdrop ettől függetlenül nem tölti fel semmilyen külső szerverre a fájlokat. Közvetlen P2P kapcsolatot teremt az eszközök között a másoláshoz.

További hasznos cikkek

A Snapdrop felülete a megszólalásig hasonlít az Apple AirDropjához és használni is hasonlóan kell: megnyitjuk a csereberére kiszemelt eszközeinken a böngészőben, s a rendszerben megszokott módon megérintjük/kattintunk a Sanapdrop felületén megjelenő kis ikonra, amely a kívánt elérhető eszközt jelképezi (egyszerre több eszközön is elindítható). Ezután kiválasztjuk a fájlokat, s máris indulhat a másolás a két kütyü között. Mivel egy adott wifi hálózathoz több eszköz is csatlakozhat, arra azért ügyeljünk, hogy a megfelelő eszközt válasszuk ki küldéshez, illetve csak megbízható forrásból fogadjunk fájlokat. Otthoni, megbízható wifihez csatlakozva ez azért kevésbé jelent problémát.

Bár a Snapdrop böngészőben működik és hivatalosan nincs belőle önálló alkalmazés, ha valaki szeretné egyszerűsíteni a használatát, a Chrome vagy az Edge segítségével egyaránt “gyárthat” belőle úgynevezett progresszív webappot (PWA, Progressive Web Apps). Ehhez elég a felület jobb felső részén látható Install Snapdrop gombra kattintani, majd az Install lehetőséget választani (Chrome és Edge esetében használható, Safarinál nem). Hasonlót mutattunk már egy ingyenes online képszerkesztő esetében is.

Mindent egybevetve a Snapdrop rendkívül megkönnyítheti a mindennapokat, legalábbis ha az eszközeink közötti fájlcseréről van szó. Rendkívül egyszerűen használható, gyors megoldás, ráadásul tényleg cross-platform, csak a megfelelő böngészőről kell gondoskodnunk minden rendszeren, s persze arról, hogy a fájlcsere résztvevői azonos wifi hálózathoz csatlakozzanak.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!