Microsoft Edge Chromium több rendszerre: gyors és praktikus

Hosszas béta tesztelés után a héten megérkezett a Microsoft Edge Chromium, amely az elsőként a Windows 10-ben debütált – az Internet Explorer utódjaként bemutatkozó – Edge böngésző modernizált utódja. Az új Edge a Google nyílt forráskódú Chromium projektjére épül, aminek több előnye is van: gyors, a legújabb webes technológiákkal kompatibilis, biztonságos, bővíthető szoftvert kapunk, amely használható Windows, macOS, iOS és Android rendszereken egyaránt. S bár alapjaiban rokonná lett a böngészők világát még mindig erősen uraló Chrome-mal, azt kell mondjuk, akad néhány jellemző, amelyek miatt kellően csábítóra sikeredett redmondi cég új böngészője akár váltáshoz is. Ezeket foglaljuk most össze röviden.

Microsoft Edge Chromium: funkciók

Kezdjük kívülről: az új Edge letisztultabb, átláthatóbb felületet kapott, mind a grafikai megoldásokat (beleértve az új logót, lecsiszolt ikonokat, a sötét mód támogatását minden platformon stb.), mind az elrendezést illetően. Sokkal könnyebben érjük el a fontos funkciókat. Áttekinthetőbb lett a Beállítások lap, jóval kényelmesebb a Kedvencek sáv menedzselésére szolgáló felület stb.

Ha már a kedvenceknél tartunk, érdemes megemlíteni az új Gyűjtemények funkciót is, amellyel csoportokba rendezhetjük kedvenc weboldalainkat, vagy éppen tetszőleges kategóriákra bontva gyűjthetjük az érdekesnek ítélt online cikkeket. Utóbbi szempontból hasonlít kicsit az Olvasási listára, de sokkal kényelmesebben rendszerezhetők benne a mentett linkek. Olyan, mint valamiféle újragondolt Kedvencek menedzser, vagy egy Edge-be oltott Pocket gyűjtemény. Az első stabil verzióban ez egyébként még nincs benne, az elkövetkező frissítésekben mutatkozik majd csak be a nagyközönségnek. Akit már most érdekel, az Edge Dev változatában kipróbálhatja. Aztán bekerül a bétába és végül debütálhat a stabil kiadásban is. A különféle előzetes verziókat innen lehet letölteni.

Van amúgy egy nagyon izgalmas lehetőség ebben a funkcióban: bármikor exportálhatjuk a gyűjteményeket Excelbe vagy Wordbe (ez kiváltképp akkor poén, ha mondjuk online áruházak termékeit mentettük, mert így az Excel táblázatban megkapjuk a nevet, árat, véleményeket, hivatkozást stb.), vagy vágólapra másolhatjuk akár a teljes gyűjteményt, címekkel, linkekkel. Ilyenkor egyébként az új dokumentumok az Office online változatában nyílnak meg.

Ha már az előbb szóba került a Pocket: az Edge Chromium részben megújított olvasó felületet kapott. A Modern olvasó gombra kattintva a címsor jobb szélén egy szempillantás alatt olvashatóbb formába önti nekünk az éppen megnyitott webes cikket. Vagyis kigyomlálja belőlük az összes zavaró tényezőt (bannerek stb.), nagyobb méretű – állítható – betűtípust és olvasásra ideálisabb színvilágot állít be. Extraként beállíthatunk szótagolt szöveget is, illetve akár a szófajok színes kiemelését is. Utóbbi sajnos magyarul még nem elérhető, így magyar szövegeknél be kell érnünk a szótagolással.

Sőt, ha kell, fel is olvassa a cikkeket, adott esetben akár magyarul is (ehhez Windowson és macOS-en a rendszer saját felolvasó megoldását használja, így a Windows 10-et használók kicsit jobban jártak Microsoft Szabolccsal, mint a macesek a macOS Mariskájával).

Testreszabható a nyitólap is, egyetlen kattintással válthatunk a három előre definiált felépítés (Fókuszált, Inspiráló, Informativ) között, vagy akár ízlésünkhöz is alakíthatjuk a felületet. Ki- vagy bekapcsolható a háttérkép, a gyorshivatkozási sáv, változtatható a hírek megjelenítésének módja stb. Utóbbiak között amúgy magyar nyelvű anyagok is elérhetők a Microsoft News szolgáltatásból, a böngésző beállításának megfelelően.

Technikai szempontból az új Edge seregnyi funkciót és beállítási lehetőséget örökölt a Chromium projektből. Ezeket a Chrome-hoz hasonló módon, az edge://flags linken lehet elérni a böngészőben. Itt ki- vagy bekapcsolhatók akár a kísérleti stádiumban lévő funkciók is, ha a Canary vagy béta verziókat töltjük le a stabil verzió helyett. Többek között itt kapcsolhatjuk be például az Internet Explorer integráció módot, már ha tényleg elengedhetetlenül szükségünk van rá.

De olyan extrákat is kapunk, mint például a Widevine DRM mellett a PlayReady DRM támogatása. Szóval vannak hasznos dolgok a motorháztető alatt. Akit részletekbe menően érdekel a dolog, itt talál egy remek összefoglalót.

A fenti külsőségek és funkciók mellett persze fontos szempont a sebesség is, amire az Edge Chromium esetében abszolút nem lehet panasz. Olykor még a Chrome-nál is gyorsabbnak tűnik a Microsoft böngészője, de egyelőre még nem végeztünk pontos méréseket, így ez csak szubjektív vélemény, az általános használat során tapasztaltak alapján (megjelenése óta teszteljük a Dev verziót).

Végül egy szintén fontos funkció: az Edge Chromium természetesen képes szinkronizálni a könyvjelzőket, jelszavakat, gyűjteményeket stb. a különböző platformok között. Ehhez azonban szükségünk lesz egy ingyenes Microsoft fiókra is (aminek persze sok előnye van, például kapunk pár GB biztonságos felhőtárhelyet). A szinkronizálás egyébként még csak részlegesen működik, de a Microsoft gőzerővel fejleszt, így rövid időn belül minden szinkronizációs opció aktív lesz.

A mobilon megnyitott oldalakat egy mozdulattal küldhetjük át az asztali PC-re (Windows 10 esetén). S ha már itt tartunk, a mobil változatban olyan jópofaságok is helyet kaptak, mint a QR kód és vonalkód olvasó funkció, vagy az Olvasólista.

Bővíthetőség

Bár az Edge Chromium alapvetően képes a Chrome kiegészítők használatára is, a Microsoft önálló gyűjteményt tart fenn a Microsoft Store keretin belül. Ide csak ellenőrzött, a böngésző működését hátrányosan nem befolyásoló modulok kerülhetnek be. Méretes a választék és folyamatosan bővül is, de ha mégis szükségünk lenne valamelyik megszokott Chrome plug-inra, a Chrome Web Store használatát is engedélyezhetjük a programban (Bővítmények menüpont / Más áruházakból származó bővítmények engedélyezése opció).

Vagyis az Edge Chromium meglehetősen széleskörűen bővíthető, tulajdonképpen nem szenvedünk hiányt semmiben, amit esetleg a Chrome-ban megszerettünk a napi internethasználat során.

Biztonság, nyomkövetés

Egy modern böngésző esetében természetesen fontos szempont a biztonság és privát szféránk őrzése. E területeken elég jól teljesít az új Edge. Van adathalászat és malware védelem, így ha kártékony kódot tartalmazó oldalra tévednénk, ezt igyekszik megakadályozni a program.

A böngészési tevékenységünket követő megoldások ellen is védelmet nyújt az Edge, a címsorban a megnyitott oldal URL címe előtti lakat ikonra kattintva láthatjuk, hogy az adott oldalon hány követőt tiltott le. A Beállítások lap Nyomkövetés megakadályozása részében három szintből választhatunk (Alapszint, Kiegyensúlyozott, Szigorú), hogy pontosan mi az, amit még engedjen a program a weboldalak megnyitásakor. A Kiegyensúlyozott tűnik a legpraktikusabbnak (ez az alapértelmezett), hiszen így az Edge letiltja az esetleges ártalmas nyomkövetőket, s azokat is, amelyek nem szükségesek, illetve a hirdetések testreszabását is korlátozza, ellenben a weboldalak működésében nem fogunk problémákat tapasztalni. A Szigorú beállítás ennél jóval több nyomkövetőt letilt, de ez sokszor azt is jelenti, hogy néhány weboldal nem fog problémamentesen megjelenni. Utóbbit inkább csak az InPrivate üzemmód használatakor érdemes engedni (erre külön bekapcsolható opciót találunk), hogy a privát böngészés közben eleve tiltva legyen minden nyomkövetés, ne csak utólag takarítson a böngésző a pirvát lap bezárásakor. Ettől függetlenül persze az Edge Chromium esetében is igaz, ami minden általános böngészőnél: a privát üzemmódba váltás csak a böngészési előzmények és adatok mentését, vagy például a Bing keresőben történő keresések társítását akadályozza meg. Ettől még a szolgáltató, munkáltató stb. simán láthatja, merre jártunk a világhálón. Ha privát és titkosított böngészésre vágyunk, érdemes egy megbízható VPN szolgáltatást is bekapcsolni a böngészés megkezdése előtt.

Az Edge Chromium egyébként integrált hirdetésblokkolót is tartalmaz, az asztali és mobil verziókban egyaránt. Ez beállítástól függően képes minden hirdetést, vagy csak a megbízható hirdetéseket engedélyezni és a tolakodó, félrevezető megoldásokat letiltani. Vagyis megszabadulhatunk a zavaró reklámoktól, miközben megmarad a lehetőség arra is, hogy a számunkra fontos weboldalak esetében ne vegyük el a bevételi lehetőséget a honlap üzemeltetőitől, s így biztosítsuk az adott oldal – és annak ingyenes tartalmai – hosszú távú fennmaradását.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Microsoft Edge Chromium kifejezetten jól sikerült így első nekifutásra. Hosszú távon minden bizonnyal jobban jár majd vele a redmondi cég, hogy elengedte az IE vonulatot és az Edge-ből egy modern, gyors, biztonságos böngészőt faragtak a Chromiumra építve.

Bizonyára nem is áll meg a fejlesztés, s az új Edge hamarosan további funkciókkal bővül majd. Addig is érdemes kipróbálni szinte bármelyik támogatott platformon, mert a bétákkal végzett tesztjeink alapján kifejezetten ígéretes darab.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!