Smart Object szerkesztés Photoshop nélkül, teljesen ingyen

Az elmúlt években a Photoshopnak számtalan kihívója akadt, melyek közül a legjobbnak számunkra az Affinity Photo tűnik (elérhető Windowsra és macOS-re egyaránt). De ott van még Macen a Pixelmator Pro is, amely gyors és sokoldalú Photoshop alternatíva. Ezekben a programokban is megtalálható egy halom funkció, amely anno a PS sajátja volt, beleértve immár akár a tartalomfüggő kitöltést, a minőségromlást megelőző nagyítást, vagy a kijelöléseket egyszerűsítő intelligens eszközöket. Ráadásul ezek a szoftverek olcsóbbak is, mint az immár csak előfizetéssel elérhető Photoshop. Van azonban egy nagy hiányossága ezeknek az alkalmazásoknak e cikk készültekor: bár támogatják a PSD formátumok megnyitását és mentését, egyik sem tud mit kezdeni az intelligens objektumokkal. Pedig ez a megoldás a Photoshop egyik nagy előnye a konkurenseivel szemben, hiszen – például mockup készítésnél – a két kattintással lecserélhető, majd a program által automatikusan effektekkel ellátott rétegekkel rengeteg munkát megspórolhatunk. S bár a fentebb említett alkalmazások ma még nem tudnak mit kezdeni e feladattal, a Smart Object szerkesztés Photoshop nélkül is megoldható, ráadásul egy ingyenes és telepítés nélkül használható, online alkalmazással.

Photopea: PSD formátumot ismerő, profi online képszerkesztő

A Photopea nevű online képszerkesztőről anno írtunk már részletes bemutatót. A legjobb – PSD formátumot is támogató – ingyenes online képszerkesztők egyike, amelyet telepítés nélkül, a böngészőben használhat bárki. Szinte mindent tud, amit egy modern képszerkesztő alkalmazástól elvárhatunk, s az ingyenes verzióban sincsenek korlátozva a funkciók, csak egy-két reklámcsíkot kell elviselnünk (amelyek mondjuk a szerkesztőfelületből veszik el a helyet, így ha valakit zavarnak, pár ezer forintért eltávolíttathatja ezeket is).

Ráadásul ez az online alkalmazás képes arra, amire a jónevű PS alternatívák nem: az intelligens objektumok (Smart Objects) szerkesztésére.

Smart Object szerkesztés Photoshop nélkül

Az intelligens objektumok szerkesztése a Photopea estében sem bonyolultabb, mintha a Photoshopot használnánk. Egyszerűen nyissuk meg a kérdéses PSD fájlt (például a Freepikről letöltött PSD mockupok egyikét), majd a rétegkezelőben kattintsunk duplán az intelligens objektum rétegére. Ekkor külön fülön megnyílik az objektum grafikáját jelképező réteg, amelyen elhelyezhetjük a szükséges logót, emblémát, fotót, vagy rajzolhatunk rá kedvünk szerint. Ha végeztünk, mentsük a képet, majd zárjuk be.

Az eredeti PSD képen azonnal megjelennek a változtatások, s a program nem csak magát a képet helyezi el a megfelelő módon, hanem az eredetileg bekapcsolt szűrőket is alkalmazza az érintett területen. Ennyi! Innentől már menthetjük is a módosított PSD fájlt, vagy exportálhatjuk a publikálásra szánt JPG, PNG stb. változatot.

Photopea telepítés: kreáljunk belőle önálló alkalmazást

A Photopea ugyan online alkalmazás, de ha egyszer betöltöttük a böngészőbe, tulajdonképpen offline működik. Olyannyira, hogy a megnyitásra kerülő képeket is helyben dolgozza fel, nem kell 30-40 MB-os mockup anyagokat feltöltenünk a készítők szerverére és aztán letölteni a módosított fájlt. Minden a gépen működik.

Ha egyszerűsíteni akarjuk az életünket, kreálhatunk belőle akár önállóan futó alkalmazást is. Ehhez használhatjuk például a Chrome, vagy az Edge Chromium böngészőt. Utóbbiban például elég megnyitni a Photopea oldalt, majd a menüben az Apps / Alkalmazások, s azon belül az Install This Site as an App / A(z) Photopea telepítése menüpontra kattintani. A böngésző elkészíti az “alkalmazást”, amely így önálló ikont kap és külön ablakban indítható el, a böngésző megnyitása nélkül (ettől még persze online marad, vagyis az aktuális változat betöltéséhez internetkapcsolatra lesz szükség).

Ha az ingyenes verziót használjuk, a reklámcsík is megmarad, de ha napi szinten tudjuk alkalmazni a programot, érdemes előfizetni rá. Adott esetben 90 napra is mindössze 10 USD az ára, ami azért elenyésző költség mondjuk a PS-hez képest. De ha spórolni akarunk, maradhatunk az ingyenes változatnál.

Ne maradjon le erről sem!