Photoshop helyett: profi, mégis olcsó vagy ingyenes programok

Imádjuk a Photoshopot, ha van program, amelyik évtizedeken keresztül töretlenül fejlődött, akkor kétség kívül a PS az. Nehéz lenne megkérdőjelezni, hogy ez a képszerkesztő az etalon még mindig, azt viszont ma már korántsem lehet kijelenteni, hogy nincsenek versenyképes alternatívái. Így pedig hiába is tömi tele az Adobe jobbnál jobb új funkciókkal a programot minden évben, ezek az újítások nem mindenkinek szolgálnak indokul arra, hogy előfizessen a meglehetősen borsos árú Adobe CC csomagra, vagy akár csak önállóan a képszerkesztőre. S hogy pontosan milyen alternatívákra gondolunk a Photoshop helyett? Máris mutatjuk!

Ingyenes alternatívák a Photoshop helyett

Kezdjük az egyik kedvenc ingyenes megoldásunkkal, amely nem más, mint a Photopea. Ez egy böngészőben – akár magyar nyelvű felülettel is – használható alkalmazás, amely ennek ellenére offline dolgozik a fájlokkal, tulajdonképpen csak az elindításánál vagyunk internetkapcsolathoz kötve. Mivel anno írtunk róla részletes tesztet, most nem megyünk bele a részletekbe, de a lényeg, hogy szinte mindenre képes, amit amúgy az ember elvát egy Photoshop-szerű képszerkesztőtől. Beleértve a rétegkezelést, a maszkolást, a szűrők és réteg-effektek használatát, sőt, még az intelligens objektumokat (Smart Objects) is tudja szerkeszteni, így ha letöltünk PSD formátumú mockupokat például a Freepikről, azokat gond nélkül módosíthatjuk.

A Photopea alapvetően ingyenes, használatáért cserébe csak néhány reklám bannert kell elviselnünk a felületen. Ha ez valakit nagyon zavarna, igen kedvezményes áron vehet pár hónap reklámmentességet bármikor, tetszőleges alkalommal. Sőt, anno azt is megmutattuk, miként lehet belőle önállóan futtatható képszerkesztő programot varázsolni az Edge vagy Chrome böngészők segítségével. Így megszabadulhatunk a böngésző eszköztárától is.

Hasonló megoldást kínál a Pixlr is, amely immár két változatban használható. A Pixlr E azokat célozza, akik minden beállítást maguk végeznének el. Ez hasonlít jobban a Photoshopra, s hozza annak legfontosabb lehetőségeit. A Pixlr X pedig azoknak lehet jó választás, akik gyorsan és egyszerűen szeretnének retusálni fényképeket.

A Pixlr alap funkciót ingyen használhatjuk, de sajnos a profi eszköztárhoz csak előfizetésért cserébe juthatunk hozzá. Ebből a szempontból sajnos macerásabb darab, mint a Photopea. Cserébe viszont nagyon letisztult és gyors felületen dolgozhatunk vele, a böngészőben (hiszen ez is webes alkalmazás).

Végül következzen egy nagy öreg, amely már többszörösen bizonyított: a GIMP. Az ingyenes felhozatalból ez a legprofibb, ez kétségtelen. De sajnos az is, hogy a felülete ritka barátságtalan, ráadásul míg Windowson és Linuxon korrektül használható, addig macOS alatt elég életidegen darab.

Ha viszont valaki hajlandó megszokni a GIMP sajátos felületét és filozófiáját, akkor egy döbbenetesen sokoldalú képszerkesztővel dolgozhat, teljesen ingyen.

Olcsó. de vérprofi alternatívák a Photoshop helyett

Természetesen akadnak még profibb megoldások is. Kedvencünk ezek közül az Affinity Photo, amely Windowsra és macOS-re is elérhető. Ez a program felületében, működésében egyaránt nagyon emlékeztet a Photoshopra, ráadásul a tudására sem lehet panasz. Gyakorlatilag minden munkafolyamat megoldható vele, a fotók retusálásától a digitális festészetig. Nem csak digitális, hanem akár nyomdai munkákra is kitűnően alkalmas. Van RAW szerkesztés, HDR merge funkció, batch átalakítás stb. Nemrég megérkezett a Smart Object támogatás is, bár ez nálunk nem minden PSD állomány esetében működött a tesztek során.

Az Affinty Photos segítségével nagyméretű képfájlok is gyorsan szerkeszthetők, remek eszközöket kínál fotóretusáláshoz, grafikai munkákhoz, UI/UX tervezéshez, vagy akár digitális festészethez is.

Van belőle ingyenes próbaverzió is, így megvásárlás előtt bárki kipróbálhatja. S ha már a megvásárlásnál tartunk: az Affinity Photo nem előfizetős rendszerben működik, hanem egyszeri befektetéssel beszerezhető.

Végül, igaz, csak macOS-en, de jó választás lehet még a Pixelmator Pro is. Erről a programról anno itt írtunk részletes tesztet, de egyébként azóta is fejlődött. Gyors, sokoldalú, és viszonylag olcsón megvásárolható az App Store-ból. Sőt, a készítők oldalán ingyenes próbaverziót is találni, hogy biztosra mehessünk a befektetést illetően.

Ne maradjon le erről sem!