Pixelmator Pro: újragondolt felület, tuningolt eszköztár

Ha szóba kerül a maces képszerkesztés és fotóretusálás, akkor a Photoshop után általában a Pixelmator neve vetődik fel az első körben. Az ok egyszerű: a Photoshop megkerülhetetlen, a Pixelmator pedig az első, valóban komolyan vehető maces alternatívája volt annak idején (azóta bővült már a mezőny, de a Pixelmator még mindig népszerű). A program a kezdetektől villámgyors, egyszerűen használható, és igen okoldalú. Ami egy képszerkesztő esetében alapból szóba jöhet (rétegkezelés, maszkolás, PSD import-export, réteg effektek stb.), azt itt mind megtaláltuk szinte az első verziótól. Így ha az egyre lomhább Photoshop helyett beértük egy kisebb tudású, de gördülékenyen használható alkalmazással, a Pixelmator jó választás volt. Nem beszélve arról, hogy készült belőle iOS változat is, amely szinte mindent tudott, amit az asztali verzió, és az iCloudon keresztül oda-vissza szerkeszthettük képeinket velük a Mac és az iOS eszközök (iPhone, iPad) között. A napokban megjelent macOS-re a program legújabb változata, a Pixelmator Pro. Ezt vettük górcső alá.

Pixelmator Pro: teljesen átszabva

A Pixelmator Pro tehát a legújabb verzió, amely arra hivatott, hogy még inkább elvigye a népszerű képszerkesztőt a profi felhasználók irányába. A készítők ezért mindent meg is tettek, első körben teljesen újratervezték a szoftver kezelőfelületét. A program most kicsit jobban hasonlít az iOS változatra, elvesztette például a korábbi lebegő eszköztárait. Immár egyetlen ablakban dolgozhatunk, amit lehet szeretni, vagy utálni, de kétségtelen, hogy az átláthatóságot rendkívül megnöveli az új felépítés. Mostantól a bal oldalon érhető el a lista és nézőképes kivitelben egyaránt használható rétegkezelő, jobb oldalon pedig minden egyéb eszköz, kezdve az ecsetektől, az effekteken és a szövegbevitelen át, a szűrőkig.

A jobb oldali eszköztár működés hihetetlenül kényelmes, amint kiválasztunk egy eszközt, rögtön cserélődik mellette az opciós panel, s az adott eszköz beállítási lehetőségei jelennek meg. Közben nem ugrálnak fel ablakok, nem csúsznak el panelek, nincs semmi zavaró momentum. Minden, mindig ugyanoda kerül, ami érezhetően gyorsíthatja a munkát.

Természetesen nem csak egy, hanem több dokumentumon is dolgozhatunk, s van “füles elrendezés” is, hogy egyszerre menedzselhessük a megnyitott képfájlokat, de ha valaki inkább külön ablakban dolgozna mindegyiken, az is simán megoldható.

Felturbózott eszköztár

Bár teljesen megújult a felülete, a Pixelmator Pro szerencsére nem veszített korábbi sebességéből. Továbbra is villámgyors. A megjelenítési sebességen ráadásul tovább javít, hogy immár a Metal 2 technolgóiát használja. Ez az ecsetkezelésnél is tettenérhető: természetes módon használhatjuk őket, ráadásul a program alapból tartalmaz egy seregnyi, jó minőségű ecsetet.

A képkezelés is sok újításon ment át, többek között immár az effektek is bármikor ki- vagy bekacsolhatók, az eredeti változat visszaállítható módon megmarad a képekből. Olyannyira, hogy ha például több RAW fotót használunk önálló rétegként egy képen, a rétegek módosításai magukban a RAW fájlokban tárolódnak. Egyébként szinte minden szűrő és effetk visszafordítható szerkesztésként (non-desktruktív) alkalmazható a képeken.

A színelési eszközök is sokkal kényelmesebben használhatók, s akadnak olyan funkciók, mint például a színcsere, amelyek használata szinte gyerekjáték ebben a programban. Vannak természetesen előre definiált szűrő összeállítások is, de ha kikísérleteztünk magunknak egy jó variánst, akkor egyetlen mozdulattal elmenthetjük azt, s legközelebb már csak a nézőképére kell kattintani, ha másik képen szeretnénk alkalmazni.

De megújultak a retusálási eszközök is, így például a Repair eszköz, vagy a hihetetlenül hatékony Quick Selection is, utóbbival villámgyorsan jelölhetünk ki részleteket a képeken, az esetek többségében nem lesz szükség aprólékos pepecselésre a hagyományos kijelölő eszközökkel. Ráadásul van Refine Selections funkció is, így utólag is finomíthatunk a kijelöléseken. Érdekesség, hogy a Twirl, Warp, Bump, Pinch eszközöknél akár a touchpad gesztusok is használhatók az adott effekt finomhangolásakor.

A Pixelmator Pro a szövegkezelésben is nagyot lépett előre, ha nem is lett belőle tördelőprogram, de azért jócskán javult a tipográfia, minden fontos opciót megkapunk, hogy a képeken elhelyezett szövegek jól nézzenek ki. Sőt, immár stílusokat is használhatunk, így ha sok szöveggel dolgozunk, egyetlen kattintással alkalmazhatunk rajtuk azonos beállításokat. A szövegeket egyébként vektoros vagy pixeles formátumra is alakíthatjuk.

Bár a Pixelmator Pro továbbra is korlátozottan használható csak vektorgrafikára, de azért kapunk pár vektoros eszközt is (ábrák, formák stb.), így rajzok, ábrák készítésekor ezekkel is dolgozhatunk. Nem lett belőle Illustrator, de alap vektoros munkára abszolút alkalmas. Más kérdés, hogy megnyitás és exportálás esetén csak az SVG formátumot használhatjuk a vektorosok közül.

Hasznos újítás még az új dokumentumok megnyitásakor megjelenő sablon választó is, ahonnan egyetlen mozdulattal kiválaszthatjuk a legnépszerűbb megjelenési felületeket (A4, A3, webes felületek, közösségi felületek, ikonok stb.), anélkül, hogy fejben kellene tartanunk azok pontos méreteit.

Ráadásul bármilyen saját sablont is elmenthetünk, így például egyetlen mozdulattal nyithatunk egy új blogbejegyzés nyitóképet szerkesztésre, ha a sors úgy hozza.

Amiért eddig szerettük, minden megvan

Leszámítva a teljesen lebegő felépítést, amely helyett mostantól egybegyúrt felületet kapunk, a Pixelmator Pro-ban minden megvan, amiért eddig is szerettük. S természetesen ott van még egy halom extra újdonság is: a munkát gyorsító sablonok, a Core ML (machine learning) technológiára effektek és retusáló eszközök (Quick Selection, Horizon Detection, Repair Tools), a Metal 2-re épülő villámgyors grafikus motor, a teljesen megújult szövegkezelés, a non-desktruktív képszerkesztés stb. Így aztán a Pixelmator Pro éppoly szerethető és pont olyan hatékony, mint elődje volt. Ha szükségünk van egy villámgyors, minden fontos festő- és retusáló funkcióval felszerelt képszerkesztő alkalmazásra, akkor bizony érdemes elgondolkodni a 21 990 forintos vételár beáldozásán (az App Store-ban vásárolható meg). Itt nincs előfizetéses modell, ha egyszer megvettük, használhatjuk bármeddig.

Ne maradjon le erről sem!